Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: TA#7.1 O právním minimu a cestování s Petrem Jahodou (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.03.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

TA#7.1 O právním minimu a cestování s Petrem Jahodou


TA#7.1 O právním minimu a cestování s Petrem Jahodou
Dnes do pořadu Talk About přijal pozvání Petr Jahoda. Toho si mnozí pamatují jako elektromobilního nadšence, který zdolával cílové pásky autem na elektrický pohon. Časy se mění a lidská povaha také, ovšem u cestování zůstáváme i tentokrát, ale pouze v poklidné rekreační fázi. "Ovšem dávejte si pozor, kde necháváte svoje DNA", varuje Petr Jahoda, jako právník.
Karel Herma, ze dne: 15.03.2018



Začíná další vydání TALK ABOUT, dnešním hostem je elektromobilní nadšenec a také tvář známá ze Schrack Technik, Petr Jahoda.



Petr Jahoda
Dobrý den, ahoj.

Musím říct, že jsi trochu zmizel z povědomí elektrika.tv nebo elektromobilistů. Jak je to s Tebou a elektromobilitou? Věnuješ se tomu ještě?

Petr Jahoda
Elektromobilitě se věnuji spíš okrajově a profesionálně ve firmě, roky nadšení 2012-2014 pomalu opadly a jelikož se mi nepodařilo si zajistit elektrický povoz, tak už je to jen na okrajové části a zabývám se spíš jen profesionálně nabíjecími stanicemi a nevěnuji se tomu tak aktivně jako dřív.

Takže už nejezdíš žádné závody, ať už na elektrokole, nebo elektromobilem.
Petr Jahoda
Ne, nejezdím. Už jsem to opustil.

Věnuješ se jiným koníčkům? Přesedlal jsi na něco jiného co tě zajímá?
Petr Jahoda
Je fakt, že jsem se začal daleko více věnovat kolu a rychlé chůzi. Trávím poměrně dost času na kole, v terénu se psem na procházkách a teď pomalu směřuji i na procházky s někým dalším.

Poslední dobou o tobě slýchám v oblastni právních věcí, tak co ty a právničina?
Petr Jahoda
Já a právničina, to je můj druhý obor. Já jsem v tichosti před 11 lety odpromoval úspěšně na Univerzitě Komenského v Bratislavě a ke své profesi produkt manažera ve společnosti Schrack jsem si přibral paragrafy a rozmotávání složitých komplikovaných záležitostí. Je to taková moje druhá disciplína, druhý život.

Dalo by se říct, že se to stalo tvým koníčkem? Dalším? I k cyklistice a rychlochůzi?
Petr Jahoda
Že by to byl koníček se říct nedá, je to spíš profese a nutnost se v té oblasti v dnešní době nějak orientovat, není to jednoduché.

Není to třeba tak, že ať už se budeme bavit o zálibě, protože člověk na to musí mít hlavu, aby se v tom dokázal orientovat. Není to tak, že ze záliby se stane kůň a z koně se stane proces na full time?
Petr Jahoda
Doufám, že ne, že mě to natolik nezdeformuje, že bych zběhl k paragrafům 100%, já komparaci pohybu ve volné přírodě a mé práce já tím, že sednu na kolo, nebo vyrazím se psem, tak relaxuji, protože práci dělám psychickou, málokdy se stane, že bych dělal manuální, tak si pohybem vybíjím a dobíjím baterky. Kompenzuji si.

Obraťme list, ty jsi mi trochu nahrál, co zimní, alias letní dovolená, byl jsi někde?
Petr Jahoda
Já už od roku 2012 léto většinou trávím na cestách a to bývá 2-3 týdny, někdy se zadaří že je to i více dní a absolvuji cesty po Evropě. Loni to byla Skandinávie, Finsko, Norsko.

Letos máš nějaký tip, kam se vydat?

Petr Jahoda
Letos mám, ale nebudu ho ještě říkat, protože letošní rok by měla plánovat moje žena. Plánujeme každý jeden rok. Máme to na střídačku.

Takže se necháš překvapit, nebo tušíš?
Petr Jahoda
Já se letos asi nenechám překvapit, protože já už mám naplánované minimálně 2 roky a minulý týden jsem o tom s manželkou hovořil a ptám se: „kam letos pojedeme?“  já potřebuji mít minimálně 2 měsíční přípravu na jakoukoliv cestu, je to přeci jenom několik dní, kdy člověk musí být aspoň trošku připraven a vědět, znát mapu, ale zatím z ní nic nevypadlo. Jelikož má letos kulaté narozeniny, tak jsem jí říkal: „Víš ty co, letos ode mě dostaneš dárek a letošní dovolenou naplánuji já a určitě se ti to bude líbit.“ Ale kam, to jsem ještě neřekl. Já už začínám studovat mapy a průvodce, protože já bez přípravy nevyrážím, ale na druhou stranu sebelepší příprava může být k ničemu, když se stane nějaká věc v průběhu cesty, která plány dokáže zhatit.

Já myslím, že můžeme prozradit, že před nějakou dobou jsi se stal dědou. Jak jsi tuto skutečnost postupem let užíváš?

Petr Jahoda
Já už jsem dvojnásobným dědečkem, mám 2 vnučky od dcery, jedné budou letos 3 roky, druhá v lednu oslavila 1 rok a jako dědeček si to užívám náramně. Je fakt, že to prožívám daleko intenzivněji než když jsem měl vlastní děti, protože jsem se jim nemohl tolik věnovat jako vnučkám, protože když se mi narodily první děti, byl jsem od domova lehce odloučen, asi na 2,5 roku a tentokrát jsem řekl, když jsou to vnučky, že už si tu příležitost nenechám ujít a opravdu si to užívám od A do Z se vším všudy. Co to jde se snažím vyhnout delšímu pobytu, nebo abych někam jel pracovat na nějakou dobu.


Druhá část našeho rozhovoru, to jsou
rychlé otázky, rychlé odpovědi.


Věk?
52

Jak by ses charakterizoval?
Sám sebe charakterizovat asi nebude jednoduché… Klady i zápory jsou… já bych to nechal na lidech kolem, ať si o mně myslí kdo chce, co chce, já bych se radši nekomentoval.

Jak relaxuješ?
Relaxuji většinou aktivně, právě na kole, nebo v terénu na nohách.

Co tě dokáže zaručeně rozčílit?
Těch věcí je hrozně málo. Asi jediná věc, co mě dokáže rozčílit je, když někdo tvrdošíjně stojí za svým názorem, i když není správný a hájí ho. Systém zaseknuté gramofonové desky. Za každou cenu prosadí si svoji.

Co tě naopak potěší?
Každý hezký den.

Oblíbený nápoj?
Nejraději z nealko nápojů mám nápoj colového typu vyráběný v České republice, abych neřekl reklamu. Bez cukru samozřejmě. Ale když je s cukrem, tak si dám i s cukrem. Nic nevylučuje, že se do toho dá cokoliv alkoholického namíchat, nejčastěji vlastní Calvados.

Oblíbené jídlo?
Nejsem v tomto vyhraněný, spíš jediné jídlo které nejím, tak je to krupicová kaše. Všechno ostatní sním s chutí.

Co posloucháš za hudbu?

Je pravdou, že nejsem vyhraněný v hudbě, mám své období, když jezdím na kole poslouchám rytmickou hudbu a jinak spíš pohodovější, poslední dobou mě chytla hudba psaná k přírodovědeckým dokumentům, třeba modrý oceán. Taková relaxační pohodová hudba.

To taky narážíš na Hanze Cimra a to chápu, že opravdu chytne za srdce. A to mohu potvrdit.
Mám pro tebe speciální otázku. Ty, jako právník můžeš prozradit, kdy jsi naposledy porušil zákon a pokud nemůžeš, tak řekni, proč to nemůžeš prozradit.

Můžu to prozradit a je to zhruba půl hodiny, když jsem parkoval tady na vjezdu před Elektrikou.tv, stojím tam na pražáka. Asi bych tam tak stát neměl, ale záleželo by na posouzení orgánu, který by to řešil. Jinak se snažím zákony respektovat a dodržovat.

To ještě nevíš, že už tam máš papírek za stěračem.

Jaký je tvůj aktuální sen, který by sis chtěl splnit?

Pro letošní rok, já si teda předsevzetí nedávám, ale mám v plánu dodělat domeček, důchodový, jak já tomu říkám, já už nechci bydlet ve velikém baráku, takže jsme si začali v roce 2012 budovat menší domeček. Letos bych ho chtěl nějakým způsobem dorazit. Dál bych chtěl vyrazit na cestu, o které jsme před chvíli mluvili, ale ta je ještě tajná. A těším se, že s vnučkami vyrazíme někam na chviličku. A ještě jednu věc mám pro letošek slíbenou a to je, že bych se podíval poprvé ve svém životě do oblak.

Jak moc rád máš svou práci od 1 do 10?
Svoji práci mám nesmírně rád a nehodnotil bych to 1-10, žiju prací, takže když na mě budeš tlačit, tak ano, je to 10.

Jak dlouho chceš zůstat v oboru?
Moc let do důchodu mi nezbývá, takže nezbytně dlouhou dobu než budu moct odejít na zasloužený odpočinek.

Máš nějakou zprávu lidem?
To je hodně těžká otázka, na kterou nevím, jestli najdu rychle odpověď, ale… žijte jak umíte a žijte s radostí.




Hostem dnešního TALK ABOUT byl Petr Jahoda. Petře díky.

Mějte se všichni hezky ahoj a díky za pozvání.

Další videoklipy s Petrem Jahodou naleznete zde.

A vy už za týden sledujte TALK ABOUT, kde bude všechno, co se do hlavního dílu nevešlo.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.