Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

TA#3.1 Kafe, chlebíčky a žabožrouti s Radkem Červeným


Document Actions
TA#3.1 Kafe, chlebíčky a žabožrouti s Radkem Červeným
Dnes náš hledáček kamery zastavil u Radka Červeného, kterého můžete znát i pod firemní hlavičkou jako Elektrikabrno. Radek dnes odhaluje některé zákulisní informace o poslední Elektrické spojce, které byl pořadatelem. Prozrazuje, co ho nejvíce svazuje při podnikání a nechybí zmínka o nové posile v týmu nebo povídání, proč jezdí nejraději českým vozem. Sledujte listopadový díl TALK ABOUT s Radkem Červeným.
Karel Herma, ze dne: 10.11.2017
reklama


Je tady další díl TALK ABOUT, což je vlog o lidech, které běžně znáte z obrazovek elektrika.tv. Dneska jsme vyrazili ven, sice z Brna do Brna, ale přece. Dnešním hostem je Radek Červený, Radku vítej.




E: Elektrikář, majitel firmy ELEKTRIKABRNO a pořadatel poslední Elektrické spojky 2017. Co Elektrická spojka, co bylo nejhorší zařizování?
Radek Červený, elektroinstalace ELEKTRIKABRNO s.r.o.

Já si myslím, že zařizování bylo celkem v pohodě, největší obava byla jak se tam dostanou naši kamarádi, protože to místo bylo v místě, kde nebyl mobilní signál žádného operátora, takže to byla bojovka a každý se musel dostat podle mapy a popisu, který jsme dodávali.

E: Jsi elektrikář, kam by ses zařadil? Jsi typ, co celý den drží šroubovák, nebo administrativní typ, co se rýpe v papírech od rána do večera?
Radek Červený elektroinstalace ELEKTRIKABRNO s.r.o.
Začínal jsem jako typ co držel šroubovák od rána do večera, někde běhal po štaflích, ale firma nějak roste a zvyšuje se i obratovost a počet zákazníků, tak samozřejmě časem při expanzi musíš přehodnotit spoustu procesů, i interních. Takže dnes je ze mě kancelářská myš, která se věnuje obchodní stránce a projekční stránce, přípravě zakázek a k vlastní práci už se časově bohužel nemám šanci dostat.

E: Jasně, s papírama tu mám poznámku, že co se týče elektrotechniky, to je velké množství legislativy, kterou člověk musí znát. Nebylo by jednodušší dělat plynaře nebo vodaře?

Radek Červený, elektroinstalace ELEKTRIKABRNO s.r.o.
Já jsem k elektrice vždycky tíhl od mala, takže já bych dnes profesi neměnil, ačkoliv si někdy zasteknu, že bych si raději vybral profesi rentiéra.

E: Jak se ti podniká v česku, jsi v česku rád, nebo bys to raději přestěhoval do jiného státu, ať už třeba za velkou louži?
Radek Červený, elektroinstalace ELEKTRIKABRNO s.r.o.

Stěhovat určitě ne, protože aktivity, které provozujeme se vztahují na určitou klientelu, která je v tomto místě, takže stěhovat firmu někam za oceán je nesmysl, ale víceméně tento rozhovor bych bral i jako apel našim zákonodárcům, protože to, co předvádí naše poslední vlády, tak si myslím, že v podnikání je to vše krok zpět. Obecně vzato.

E: Jasně, takže to je i taková moje výzva maličko. Ještě k tvé kanceláři, kdy si pořídíš nějakou „sekretářku“, aby sis nemusel to kafe vařit pořád sám?
Radek Červený, elektroinstalace ELEKTRIKABRNO s.r.o.
Sekretářka nastoupila v lednu mimochodem.

E: Ale, to je pro mě novinka, to jsem nějak prokaučoval.
Prásknu na tebe že jezdíš v české značce auta, to schválně? Nebo vybíráš podle toho jak se ti daná značka libí?

Radek Červený, elektroinstalace ELEKTRIKABRNO s.r.o.
Já jsem škodovek ojezdil spousty, není to první škodovka, kterou mám. Myslím si, že škodovce historicky nemám co vytknout, mě žádná škodovka doposud nezklamala.

E: Na jaký projekt seš nejvíc pyšný? Obecně …
Radek Červený, elektroinstalace ELEKTRIKABRNO s.r.o.
To nejde přímo říct, nevím, jestli je ta otázka braná jako nějaké reference, nebo jestli chceš nějakou referenci…

E: To spíš jako vnitřní pocit, řekneš, "ty jo to tenkrát jsme zandali dobře".

Radek Červený, elektroinstalace ELEKTRIKABRNO s.r.o.
Řekl bych, vzhledem k práci, kterou dělám, tak na každé zakázce je nějaká drobnost, kterou musíš pojmout jako výzvu.

E: Na co ty, jako Radek Červený v životě kladeš největší důraz?
Radek Červený, elektroinstalace ELEKTRIKABRNO s.r.o.
Tato otázka mě trochu zaskočila, těch věci by byla spousta. Asi se to vždy prolíná, měla by tam být slušnost, čestnost, férovost. V pracovní stránce, i osobní. Toto jsou vlastnosti, které se ti vždycky zúročí a někdy se ti vrátí.

Rychlé otázky
Věk?
43

Jak by ses charakterizoval?
Váha tam není, jo?  Pedant, cholerik, pohodář, od každého něco. Výbušný mix.

Jak relaxuješ?
Podle nálady. Je spousta forem relaxace, v zimě když je hezky, není nic hezčího než strávit víkend na horách. A teď jsem dával na facebook krásné fotky z nedělního cyklovýletu, kdy nejhezčí věc, co mě tam zaujala, byl stožár vysokého napětí 400 kV. Práce je všude. Formy relaxací je spousta, když je čas, když je nálada, tak si rád pohraji s masem, klobásky si tu udím. Uzení je docela hezký koníček.

Co tě zaručeně dokáže rozčílit?
Lidská blbost.

Co tě naopak potěší?
Chvála, pochvala.

Co chlastáš? (Oblíbený nápoj)
Já jsem byl dlouho odpůrce jakýchkoliv barevných kořalek. To byly různé whisky, fernety, rumy, likéry barvený a dochucovaný fujtajbl… byl jsem dlouho zastáncem čisté ovocné pálenky,  musela být dobrá. To trvá do dneška.
A poslední dobou jak se člověk postupně prožere z období, kdy toho musíš mít hodně do období, kdy si musíš pochutnat a to vlastně souvisí s další fází, degustační. A v té degustační fázi jsme začali dělat degustace karibských rumů, takže svět, který objevuji je ve formě degustace, když si chci dát něco dobrého, koštujeme karibské rumy.

Oblíbené jídlo?
To nejde říct obecně. Musí být dobré, z kvalitních surovin a zase se dostáváme k degustační fázi, k evolučnímu vývoji. Nejsem zastánce různých jídel a potravin, kde když si přečteš složení, tak máš pocit, že čteš Mengelejevovu soustavu prvků. Takže pokud je to jídlo z kvalitních surovin z poctivé kuchyně s tradičním postupem přípravy atd. tak nejsem vybíravý, nejde se vyhranit vůči jednomu jídlu. Jsem zastáncem gurmánské kvality než nějakých parodií.

Co posloucháš za hudbu?

Většinou rock. Mám puštěné rockové rádio jako kulisu většinou celý den. Když je nálada, tak si klidně pustím i country.

Kdy si naposledy porušil zákon?

To je velmi záludná otázka, do politiky kandidovat ještě nebudu, tak to můžu říct. Ale já bych to spíš nechal až mi někdo něco najde, ať mi to prokáže.

Co by sis chtěl v životě ještě splnit? (sen)
Nějaké vize jsou, třeba místa, kam bych se rád podíval.

Jak moc rád máš svoji práci od 1-10? (10 je nejvíc)

Záludná otázka, 9,5. Práce mě baví i naplňuje, ale je důležité mít u práce mantinel.

Jak dlouho chceš zůstat v oboru?
Tento obor dělám celý život a nic jiného neumím, takže mě ani nic jiného nemine, do té doby než se rekvalifikuji na rentiéra, ale nevím jak se posílá životopis:-)

Odpověděl si na všechny otázky pravdivě? :D
Ano.

Máš nějakou zprávu, message, kterou bys chtěl vzkázat světu?
Buďte na sebe hodní a slušní, všichni víme hovno za kolik to máme, tak se podle toho chovejte.


To byl Radek Červený, už za týden sledujte TALK ABOUT OUT OF CAMERA vše, co se do hlavního dílu nevešlo. Samozřejmě na Elektrika.TV sledujte i ostatní seriály.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933