Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

TA#1.1: Talk About s Janem Fraňkem


Document Actions
TA#1.1: Talk About s Janem Fraňkem
S koncem léta je zde nový seriál Talk About, zkráceně TA#. Jako prvním zpovídaným je člověk v místních diskusích dobře známý, elektrikář, OSVČ, Jan Franěk. Věděli jste jak vznikl název FRAJA? Kolik kilometrů denně a měsíčně najezdí? Jaké je jeho nejoblíbenější jídlo a pití, nebo co Jana Fraňka dokáže zaručeně rozčílit? Sledujte první díl Talk About ...
Karel Herma, ze dne: 14.09.2017
reklama


Je tady první díl mého vlogu Talk About #, který je o lidech, které z Elektrika.TV znáte. Dnešním hostem je:

JAN FRANĚK




Textový přepis rozhovoru ...
 
... Honzo vítej u nás. Jan Franěk, elektrikář, OSVČ stále dneska, když podle mě podmínky pro malé podnikatele nejsou v ČR úplně ideální, … Jak to vnímáš?

Jan Franěk

Rozhodně se pořád zhoršují, to už jsme si povídali. Doba je taková jaká je. Vstupy se zdražují, ceny stagnují, ale to je každého problém. Největší problém je asi v tom, že lidi pořád nedokáží dostatečně ocenit lidskou práci.

Někteří tě znají pod značkou FRAJA. Jak to vzniklo? Asi to není jakože frajírek, nebo tak. Koho to napadlo, jestli to napadlo někoho jiného než tebe a jak to vzniklo?

Jan Franěk
Napadlo to mě a samozřejmě zkratka Franěk Jan, Fraja. Pak jsem si z toho nechal vyrobit přímo logo na míru a snad se povedlo.

Dnes jsi tady na otočku za prací, jak často jezdíš přes půl republiky pracovně na otočku?
Jan Franěk
Není to tak neobvyklé. Ne že by to bylo každý druhý den, ale Brno-Polička-Beroun to jezdím občas.

Mimo jiné teda když se bavíme o ježdění, podle čeho vybíráš značku, ať už teda auta nebo nářadí, telefonu nebo čehokoliv jiného?
Jan Franěk
Se mnou je to v tomto směru složitější, já jsem takový hodně přemýšlivý v tom směru, že se snažím za své peníze získat maximum. U mě výběr mobilního telefonu je na 3-6 měsíců, kdy prohlížím e-shopy, čtu si k tomu recenze, to stejné je s nářadím.

Všichni vědí, že řemesla obecně jsou obecně hodně žádaná. Co ty a práce o víkendech? Mimo pracovní dobu a tak dále. Ví manželka jak vůbec vypadáš?
Jan Franěk
To je trošičku složitější otázka, protože před pár lety jsem už odboural práci o víkendech. Bohužel v této době, která nastala s řemeslníky, opravdu řemeslníků je málo a lidé jsou naučení a zvyklí, že se pracuje nonstop. Takže i o víkendech musím jít občas pracovat. Vyhýbám se tomu a na rovinu říkám, že je to za příplatek.

Otočíme list a vezmeme to z příjemnější strany. Už jsi byl letos na nějaké dovolené, případně kam se chystáš?
Jan Franěk
To je co, dovolená?


Rychlé otázky, rychlé odpovědi

Věk?
44

Jak by ses charakterizoval?
Tak to fakt nevím.

Jak relaxuješ?
Prací.

Co tě zaručeně dokáže rozčílit?
Lidská blbost.

Co tě naopak potěší?
Když potkám dobré lidi.

Co piješ?
Vodu s domácí šťávou.

Oblíbené jídlo?
Maso v jakékoliv formě.

Co posloucháš za hudbu?
Hlavně asi folk, country a rock.  Nejsem přímo vyhraněný.

Kdy si naposledy porušil zákon?

Bere se i rychlost? Když jsem jel do Brna, tak jsem asi porušil zákon.

Co by sis chtěl v životě ještě splnit? (sen)
Skok s padákem.

Jak moc rád máš svoji práci od 1-10? (10 je nejvíc)
10.

Jak dlouho chceš zůstat v oboru?
Než mě odvezou ve futrále.

Odpověděl si na všechny otázky pravdivě? :D
Samozřejmě.

Máš nějakou zprávu, message, kterou bys chtěl vzkázat světu?

Asi ne. Nejsem člověk, který by chtěl někomu posílat velká témata. Já se starám o sebe, určitě ne.



Hostem, tentokrát ve studiu, byl Jan Franěk, Honzo díky za návštěvu.
A vy už za týden sledujte speciál out of camera z tohoto dílu.

Internetové stránky hosta
www.FRAJA.cz
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Jan Franěk
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933