Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Systémové instalace KNX jsou vůdčím komunikačním protokolem


Document Actions
Systémové instalace KNX jsou vůdčím komunikačním protokolem
Pohled na standardizaci je různý. Někdo preferuje jedinečnost či zakázkovou výrobu, jiný se drží obecného standardu a nemá potřebu "vybočovat z řady". V systémových instalacích je však standardizace jiný úhel pohledu. Měřítkem úspěchu je samozřejmě kromě designu a použitelnosti také počet realizovaných aplikací. KNX je ve světě hodně rozšířeným protokolem, ale přesto má i své konkurenty. Podívejte se na tuto studii společnosti BSRIA o trhu Chytrých domů ...
Josef Kunc, ze dne: 1.06.2017


Sledujte oficiální zprávu ...

Společnost BSRIA s potěšením předkládá výsledky své nejnovější studie o trhu Chytrých domů / Komerčního trhu, která byla vypracována v lednu roku 2017. Studie, která sestává z individuálních zpráv z Číny, Francie, Německa, Nizozemska, Severní Ameriky a Velké Británie, předpovídá celkový globální nárůst o 20% na trhu inteligentních domů a komerčních trhů v roce 2017, přičemž největší růst se předpokládá pro britský trh s tempem růstu o 29%. Studie segmentuje trh na samostatné produkty a celkové produkty domů a také analyzuje velikost integrace systémů (přidanou hodnotu) a servis i údržbu.

Celková hodnota globálního trhu se odhaduje na 15,8 miliardy USD v roce 2017; trh USA zůstává největší jednotlivou prognózou trhu ve výši 29% celkové tržní hodnoty. Navzdory zralosti amerického trhu se předpokládá, že prognóza růstu bude v souladu s celkovým nárůstem hodnoty o 20%, přičemž samostatné produkty představují segment vykazující největší růst na úrovni 27%.

Studie rovněž předpokládá rychlý nárůst prodeje produktů a systémové integrace, ale vzhledem k rozvoji trhu je nižší úroveň prodeje služeb a údržby. Zprávy ukazují, že největším individuálním vertikálním sektorem jsou luxusní vily představující 25% tržní hodnoty; druhým a třetím největším segmentem jsou kanceláře a hotely, představují společně 23% trhu. Zprávy poskytují výhled do roku 2021, kdy se předpokládá, že celkový globální trh bude činit 29,8 miliardy dolarů.


Pokud jde o komunikační protokoly, zatímco na trhu v Severní Americe dominují proprietární protokoly, studie ukazuje významný nárůst pronikání KNX v Evropě a Číně. Typické kabelové řešení KNX tradičně omezilo jeho nasazení na nové instalace: spuštění verze KNX RF (bezdrátové) od roku 2010 jí umožnilo získat významný podíl na trhu a umístit se na třetím místě za proprietárními komunikačními protokoly a Wi-Fi, ale s výhodou, že je lze integrovat s kabelovými produkty KNX.

V Německu je trh s domácími řešeními silně ovládán dominantním postavením KNX (s podílem 56%), který byl vyvinut hlavně pod záštitou významných německých a evropských dodavatelů inteligentních budov. Zatímco proprietární protokoly stále mají významný podíl, žádný z ostatních protokolů dosud nedosáhl kritického množství.

Na celém trhu s řešeními pro domy ve Velké Británii není dominantním žádný komunikační protokol. Všechny protokoly mají své vlastní silné a slabé stránky a mnoho instalací bude obsahovat více protokolů. Studie BSRIA zjistila, že KNX má 27% podíl na celkovém segmentu domů s inteligentními systémy ve Velké Británii.

KNX zůstává nejoblíbenějším z ne-proprietárních protokolů ve Francii s 32% trhu. Je to dlouhodobě zavedený komunikační protokol v této zemi, ale je třeba zdůraznit, že ve Francii jsou proprietární protokoly také velmi silné. Proprietární protokoly mohou mít tu výhodu, že výrobcům nepřinášejí dodatečné náklady a poskytují největší svobodu výrobcům, avšak mají vážné komplikace s integrací s jinými systémy. Průmysl ještě nenalezl souhlas s otevřeným standardem a otázka konvergence stále představuje hrozbu pro rozvoj inteligentního trhu. Vzhledem k tomu, že společnost EDF, jako přední dodavatel energie ve Francii, se rozhodla nabídnout mimo jiné i možnost přepravovat měřená data přes rozhraní KNX svými měřicími přístroji Linky smart; očekává se, že ve Francii se bude zvyšovat význam KNX.


Proprietární protokoly (15%) jsou dobře zastoupeny v Nizozemsku, ale KNX má podíl na trhu ve výši 34% ze všech domovních inteligentních systémů, čímž se stává základním standardem pro řízení domů a budov v Nizozemsku.

Drátové systémy představují většinu z celkového trhu s inteligentními systémy pro řízení funkcí v domech v Číně. Z celkového trhu s inteligentními domy je využíváno téměř 38% proprietárních protokolů, zatímco v systému KNX je to zhruba 42%. Protokol KNX v Číně představuje "evropský standard pro inteligentní domácí instalace", a proto se stal v roce 2013 jedinou schválenou čínskou normou (GB / T20965) pro řízení domů a budov. V Číně se používá velké množství protokolů, většinou však pro samostatné inteligentní produkty / dílčí systémy, včetně Wi-Fi. Nevýhodou Wi-Fi je však to, že spotřebovává více energie a zařízení pracující prostřednictvím Wi-Fi mohou zpomalovat domácí připojení k internetu.




Pokud vás tato problematika zajímá,
sledujte informace české organizace KNX
zde!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KNX národní skupina České republiky, z.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933