Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Systém nosných ramen RITTAL


Document Actions
Systém nosných ramen RITTAL
Znáte výhody systému nosných ramen? Tři kombinovatelné průřezy, design s funkčností, stabilita pro všechny stupně zatížení do 1800N, možnosti kombinování, průběžné automatické vyrovnání potenciálů, snadná změna systému na vertikální ose pro snížení nákladů a hmotnosti, jednoduchý a jednotný princip vyrovnání, bezpečný kabelový management s integrovanou ochranou kabelů/hran, komponenty vhodné pro téměř všechny případy použití, integrované nastavitelné omezení úhlu otáčení, otevřený nosný profil pro jednoduchý přístup ... výčet je daleko větší. Je však otázkou, zda se vás problematika rozhraní, kterou používají pracovníci při obsluze strojů nějak dotýká ...
Jiří Macháček, ze dne: 27.11.2018


Z mého pohledu jsou průmyslové prvky "speciálka", která v praxi elektrotechnického konstruktéra zase tak běžná není. Ovšem ti, kteří pracují na konstrukcích strojů mají zcela jiný úhel pohledu. Podívejme se na jednu zásadní část z portfólia RITTAL ...

Výpočetní výkon se objevuje přímo ve výrobních prostorech stále častěji. Ne vždy je možné ovládací systém provozovat ve vzdálených místnostech. Proto nalézáme v dnešních provozovnách řídící elektroniku v blízkosti strojů. Sama obsluha je často na zcela jiné vědomostní úrovni než mohou někteří pamatovat.



Dávnou dovednost posunu supportu, či nože soustruhu dnes nahradily znalosti nastavení ovládacího software, který současně hlídá i kritické stavy, nebo nevhodná zadání. Pracovník obsluhující výrobní zařízení používá rozhraní člověk/stroj. To se dle potřeby nastavuje dle výšky a potřeby v konkrétní situaci tak, aby ovládání bylo pro člověka přehledné a pohodlné.



Pochopitelně musí být ovládací část nejen prostorově nastavitelná, ale její kotvení musí být bezpečné. V neposlední řadě nutno upozornit i na designové provedení. To sice jako technici nebereme příliš vážně, ovšem v době vysoké technologické vyspělosti se parametr celkového vzhledu bere jako jeden z důležitých.




Co vše potřebujeme o těchto systémech znát?
Bezpečnost je opravdu důležitá, ale z hlediska znalostí není na prvním místě. Bezpečnost bereme jako samozřejmost. To nám garantuje značka RITTAL.

  • Potřebujete umístit do skříně monitor?
  • Jaký formát monitoru bude?
  • Jaký potřebujete stupeň krytí IP?
  • Jaká vedení nutno vést pohyblivým ramenem skříně?
  • Pro jak velké zatížení nosné rameno potřebujete?
  • Jakou potřebujete využitelnou šířku ovládacího panelu?

Celá problematika nemusí být složitá, pokud znáte možná konstrukční zákoutí. Užitá vedení by se neměla vzájemně rušit a i konstrukčně by neměla vzniknout možnost fyzického poškození. Přestože existuje on-line konfigurátor, není od věci kontaktovat produktového manažera. Tedy určitě tehdy, pokud není navrhování ovládacích skříní váš "denní chléb".
RITTAL vydal k nosným ramenům hodně článků a různých technických podkladů. Základní informace lze nalézt například v tomto technické sešitu.









 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933