Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Svorky pro hliníkové vodiče


Document Actions
Svorky pro hliníkové vodiče
Hliníkových vodičů se zcela nezbavíme. Ano, tu a tam se možná objevují na přívodním vedení, ale i tak jich ubývá. Přesto musíme vědět, jak takové vodiče připojit do elektroinstalace s vodiči měděnými. Společně s hliníkovými vodiči ovšem ubývá těch, kteří si jejich používání v praxi pamatují a ví jak s nimi pracovat. V tomto krátkém článku se zmiňuji nejen o svorkách, ale i diskusním vláknu zaměřeném právě na toto téma.
Filip Horáček, ze dne: 2.10.2018


Přestože považujeme hliníkové vodiče za jakousi "socialistickou" minulost, stále se objevují. U vyšších průřezů to zas tak neobvyklé není. Víme, že hliník na vzduchu koroduje, časem ho ubývá a proto je důležité kontat dotahovat. Osoby  znalé ví, že korozi lze zabránit kontaktní vazelínou. Přesto šroubové svorky stále na stavbách existují a existovat budou.



Jde stále o spoj, u kterého platí obecné zásady o čistotě styčných ploch kontaktu a v neposlední řadě stejně jako u klecové svorky i zde je důležitá přítomnost kontaktní vazelíny.



Velice citlivým místem jsou spojení měď/hliník. V minulosti tolik používané Cupla podložky (Cuprum/ Aluminium) budou aktuální po tu dobu, dokud se tato kombinace bude vyskytovat. Následující svorka je jednou typickou alternativou připojení slaněného vodiče bez kabelového oka. Pomocí svorky přímo na sběrnicí (šínu) v rozvaděči. 




Pokud někdo nemá osobní praxi s hliníkovými vodiči, doporučuji diskusní téma praktiků, které je k článku připojeno na konci. Hodně mých kolegů již prakticky ani neví, co je hliníkový vodič. Proto je dobré se seznámit alespoň s těmi základními skutečnostmi.


Připojovací svorky pro hliníkové vodiče
Pro více detailů kliknout!

Rád bych poznamenal, že na trhu se objevuje hodně podobných svorek, ovšem vybírat si z těch správných není bez předešlých zkušeností zcela relevantní. Proto, alespoň pro mne, je důležité, zda později dokoupím další kusy a také kdo za uvedeným produktem stojí. Doby, kdy jsem byl "pokusným králíkem" všeho, co se na našem trhu objevilo, jsou už pryč.

Fultextově prohledávat, nebo třeba pouze listovat tímto technickým sešitem můžete zde!




POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
papírový sešit Svorek pro hliníkové vodiče

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 19)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933