Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Souběh vedení nn a bus sběrnice mn ve společné trubce? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.10.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Souběh vedení nn a bus sběrnice mn ve společné trubce?


eib_soubeh.jpg
Jak je to se souběhem malého a nízkého napětí v případě sběrnice a vodičů v instalační trubce? Nezdá se vám to podivné, mn a nn vedle sebe? Bez přepážky?
Miroslav Minařík, ze dne: 10.10.2002

Mnohé napadne jak oddělit vodiče, kabel od bus sběrnice v elektroinstalační trubce. Vždyť v případě vedení v parapetech používáme minimálně plastovou oddělovací přepážku a v podpodlažních kanálech používáme dvou a více komorové kanály. Jak tedy vést sběrnici a vodiče pod omítkou? Dovedete si představit kolik trubek by muselo zdí vést, kdyby jste sběrnici vedli v další trubce?
Samozřejmě, že mne to trklo také, zvláště po té, co jsem v manuálu Nikobus našel zmínku: "

Sběrnice Nikobus pracuje s bezpečným napětím SELV (9V). Sběrnice je bezpečně oddělena os sítě nn 230V. Dotyk živé části sběrnicového vedení tedy není nebezpečný.
Všechny sběrnicové přístroje vyhovují bezpečnostním a elektrotechnickým předpisům a normám. vedení sběrnice Nikobus tvoří obvod SELV. Musí být proto uloženo v jisté vzdálenosti od jiných vedení. Pokud sběrnicové vedení není kladeno společně s kabely 230V, lze použít nestíněný kabel.
(U EIB výhradně stíněná sběrnice!)  Při výběru sběrnicového kabelu vybírejte typy, které mají vnější izolaci kabelu vhodnou pro přímé použití pod omítku bez instalační trubky.
Při souběhu vedení sběrnice s vedením 230V (např. ve stejné instalační trubce) musí být izolace kabelu sběrnicového vedení navržena minimálně pro stejné zkušební napětí mezi vodičem a povrchem vedení, jaké platí pro vedení 230V. V tomto případě je nutné použít stíněný sběrnicový kabel, jehož jeden konec je uzemněn.
(U EIB se stínění uzemňovat naopak nesmí vůbec!) Lze použít kabel J-H(St)H 2x2x0,8. (U EIB YCYM 2x2x0,8 testován na 2,5kV) Kabel se musí uložit ve vzdálenosti nejméně 4mm od kabelů pro obvody nn.
Kabely nn, běžně používané pro instalaci nn se nesmí použít pro sběrnicová vedení (bezpečnost, funkce, nebezpečí záměny apod.)
Je nutné dodržet předpisy a normy o instalaci obvodů SELV s ohledem na instalaci nn. Systém Nikobus pracuje také s nn částí, jednotky, stmívače a převodníky jsou napájeny ze sítě 230V.

Protože se i v textu objevil výraz "v jisté vzdálenosti", napadlo mne jaká asi bude vzdálenost (a při jasném souběhu) v elektroinstalační trubce za použití vodičů CY a sběrnice J-YSty. Proto jsem kontaktoval naše prozatím nejviditelnější odborníky (teoretiky) na BUS instalace, Ing.Josefa Kunce (EIB), Ing.Jaromíra Pávka (Nikobus), Ing.Jiřího Olejníčka (nezávislý realizátor) abych se informoval o jejich názoru.

Dozvěděl jsem se od:
Josefa Kunce, že by do instalační trubky vtáhl (v případě EIB) s klidným svědomím vodiče CY spolu s sběrnicovým kabelem, který je testován do 2,5kV a má nepřizemněné stínění.
Jaromíra Pávka, že by se nespoléhal (v případě Nikobusu) na výchozí revizi a měření izolačního odporu, který se může za několik let změnit.
Jiřího Olejníčka, že v každém případě volí oddělené uložení. Tedy buď v druhé trubce, nebo vedle trubky pod omítkou.

A co nám odpověděli odborníci, kterých jsem se zeptal?

Milana Bureše, revizního technika:
Minařík: Co říkáte na vodiče CY a sběrnicový kabel JYSTY ve společné trubce?
Bureš: Jedná se o bezpečný obvod? Nebo je to pouze ovládací?
Minařík: V případě Niko je uvedeno, že se pracuje s bezpečným napětím SELV (9V)
Bureš: Aha, takže rozvod napojen z trafa SELV v jedné společné trubce s vodiči CY nn. Viz norma 33 2000-5-52.
Minařík: Jaká je pravděpodobnost, že za dvacet let používání, od výchozí revize, při které provedeš měření izolačního stavu, dojde ke jeho zhoršení?
Bureš: Může se časem zhoršit izolační stav izolace, např. z při zatahování vodičů se může izolace odřít a časem takové místo může mít nižší izolační pevnost. Ovšem je to velmi individuální. Nelze jednoznačně tvrdit. Např. kondenzovaná voda, která nemá kudy odtékat může způsobit snížení izolačního stavu.

Pavla Trhlíka, inspektora ITI:
Minařík: Co říkáte na vodiče CY a sběrnicový kabel JYSTY ve společné trubce?
Trhlík: Z popisu situace vyplývá, že se jedná o ovládání silových obvodů elektronickým signálem nízké úrovně, šířeným po sběrnici tvořenou výrobci doporučenými kabely.
Z pohledu nebezpečí úrazu el. proudem jde o typ malého bezpečného napětí SELV.
Mezi obvodem SELV a všemi ostatními obvody musí být provedeno ochranné oddělení. U zdroje uvedeného napětí či signálu se toho dosáhne volbou transformace, která splňuje požadavky zdroje dle čl. 411.1.2.1 ČSN 33 2000-4-41.
U kabelů se ochranné oddělení musí zajistit dle čl. 411.1.3.2 ČSN 33 2000-4-41 tzn.
a.) prostorové oddělení krytem nebo přepážkou
b.) přídavná izolace
c.) izolace na nejvyšší použité napětí ve svazku nebo kabelu, přičemž se myslí základní izolace vodiče.
Oddělení uzemněním stíněním není možno použít z důvodu zajištění přenosu signálu po vedení. Pokud budou vodiče s napětím typu SELV ve společném obložení (trubce) s více silovými, proudovými okruhy, je zkušební napětí izolace 4kV dle čl. 521.N9.4.2 ČSN 33 2000-5-52. 

Při toulkách po útrobách sítě www jsem narazil na plochý vodič Wieland, který je složen jednak z vedení nn a také vedení mn. Ideální podomítkové řešení, které ovšem zaplatíte vyšší cenou. My si z toho vezmeme pouze tu myšlenku společného vedení. Tyto kabely se používají v podpodlažních systémech opatřeny navíc konektory, které zajišťují vysokou flexibilitu v případě přepojování obvodů.

Pokud máte dotaz, či jiný názor, máte možnost samozřejmě reagovat v níže uvedené diskusi!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.