Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Světelné obvody v domovní instalaci (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.09.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Světelné obvody v domovní instalaci


Světelné obvody v domovní instalaci
O tom, že o osvětlování budov ví projektant dostatečné množství informací, o tom pochybovat nemusíme. Pokud však investor, jako zadavatel, má zkreslené představy o svých přáních, pak je dobré mu připomenout několik základních informací. Například ... Kam se na stěně umísťují vypínače? Proč nestačí pro světla pouze jediný jištěný obvod? Nač pamatovat při volbě ovladače osvětlení? Kolik osvětlovacích těles lze připojit na jeden jistič? Kterým směrem vypínač rozsvěcí a zhasíná? Zásadní pravidlo ovládání osvětlení ...
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.09.2021



Kolik osvětlovacích těles lze připojit na jeden jistič?
Na jeden světelný obvod se smí připojit tolik svítidel, aby součet jejich jmenovitých proudů ne­překročil jmenovitý proud jistícího přístroje obvodu. Jmenovitý proud svítidel se stanoví z maxi­málního příkonu, pro který jsou svítidla typována. V prostorách s větším počtem světelných zdrojů (pokud není nutné osvětlovat celou plochu současně) se světelné obvody člení na více samostatně ovládaných skupin k dosažení optimální regu­lace osvětlení.



Nač pamatovat při volbě ovladače osvětlení?
Jmenovitý proud ovládacího přístroje nesmí být menší než součet jmenovitých proudů všech svítidel tímto přístrojem ovládaných. Jsou-li do světelného obvodu zařazeny zásuvky ovládané spínači, nesmí předřazený jistič (pojistka) být na větší jmenovitý proud než je jmenovitý proud spínače a jím ovládané zásuvky. Světelné zdroje se zvlášť nejistí; před nadproudem se jistí jen jejich přívodní vedení.

Proč nestačí pro světla pouze jediný jištěný obvod?
Tam, kde je to z provozních důvodů žádoucí, zřizují se bez zřetele k počtu světelných vývodů alespoň dva světelné obvody, aby při poruše najednom z nich bylo možno zabezpečit alespoň orientační osvět­lení. Jde např. o schodiště vícepodlažních domů, prostory veřejně přístupné, učebny škol apod. Prochází-li vedení odjednoho světelného bodu k druhému bez krabicových odbočnic, odbočuje se při smyčkovém napojení ve vhodných svorkách, které mohou být součástí svítidla.



Kam se na stěně umísťují vypínače?
Spínače pro ovládání světelných obvodů se umísťují u vchodových dveří v místnosti ovládaného světelného obvodu na té straně, kde se dveře otevírají (na straně kliky dveří). Neumožňují-li takové umístění spínačů provozní nebo bezpečnostní podmínky, mohou být umisťovány ijinde (např. na roz­vaděči nebo rozvodnici pro ovládání apod.).

Kterým směrem vypínač rozsvěcí a zhasíná?
Kolébkové spínače a ovládače se osazují tak, aby do polohy „zapnuto“ bylo nutno stlačit kolébku nahoře. Páčkové spínače se osazují tak, aby se zapínaly pohybem páčky nahoru. To se netýká stří­davých a křížových přepínačů.



Zásadní pravidlo ovládání osvětlení
U zařízení, kde se zřizují světelné vývody a svítidla si volí uživatel (např. obytné místnosti v bu­dovách pro bydlení, vybrané kanceláře v různých objektech apod.), je třeba dbát na to, aby v každé místnosti byl alespoň jeden světelný vývod ovladatelný spínačem u vstupu do místnosti; tento vývod může být zakončen svítidlovou spojkou (na stropě nebo na zdi) a nebo zásuvkou.

Videozáznamy na téma osvětlování zde!
Dokumenty o osvětlování v redakční knihovně naleznete zde!
TIP na knihu o osvětlování zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.