Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Svářeč tajemným strojem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.10.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Svářeč tajemným strojem


Svářeč tajemným strojem
Také jste se učili o transformátoru? Je to stroj ... Podle tvaru jádra můžeme transformátory rozdělit např. na plášťové, jádrové nebo toroidní. Další dělení může být podle proudové soustavy, tedy jednofázové, třífázové ... Pokud má transformátor pouze jedno vinutí, nazýváme ho autotransformátorem.
Jaroslav Borovec, ze dne: 13.10.2007

Transformátor má obvykle několik vinutí. Např. primární a sekundární ... přeměňuje výšku napětí ... materiál jádra je volen dle účelu, ke kterému má být takový stroj použit. Ve vinutí i jádře vznikají ztráty, které vyjadřujeme účinností. Účinnost je poměr jeho výkonu a příkonu.

Podle tvaru jádra můžeme transformátory rozdělit např. na plášťové, jádrové nebo toroidní. Další dělení může být podle proudové soustavy, tedy jednofázové, třífázové ... Pokud má transformátor pouze jedno vinutí, nazýváme ho autotransformátorem.

Protože ztráty vznikají v železe a mědi, je nutné transformátory chladit. Pro zvýšení účinnosti víme, že musí být přesné provedení plechů a izolace.

Co to je na těch obrázcích?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.