Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SUIP k provádění kontrol spotřebičů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.10.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SUIP k provádění kontrol spotřebičů


SUIP k provádění kontrol spotřebičů
Je mezi ITI a SUIP rozpor? Nová skupina revizního technika E4 je nepřehlédnutelná. Diskutuje se kolem ní na každém semináři a jinak tomu není ani v našich diskuzích. Štěpán Valenta (ČES Praha) podal žádost na oficiální vyjádření SUIP Opava ...
Miroslav Minařík, ze dne: 11.10.2007

Z oficiálního dopisu Štěpána Valenty uvádím stručná fakta:

 ... z různých zdrojů se stále množí informace o nové kategorii revizních techniků E4 - na revize přenosných el. spotřebičů.
Zajímá nás váš názor na novou profesi.
... protože urgence našich znepokojených členů jsou stále častější, dovoluji si vás požádat o písemnou odpověď ... Štěpán Valenta


Odpověď Michal Ronin SUIP ...

... vypuštění informativních příloh z norem ČSN 33 1610 a ČSN 33 1600 nic nemění na stanovisku Inspekce práce k problematice kontrol a revizí ručního elektrického nářadí a elektrických spotřebičů s pohyblivým přívodem. I nadále platí, že jejich kontroly a tzv. "revize" mohou provádět pracovníci s kvalifikací podle Vyhl. ČÚBP č. 50/1978 Sb., § 4 pod dohledem osoby znalé, dále pracovníci s kvalifikací podle § 5,6,7 a 8.

Je třeba důsledně odlišovat tyto "revize" od vstupních a periodických revizí prováděných revizními techniky s kvalifikací podle § 9 výše uvedené Vyhlášky.

Kontrolnímu systému Inspekce práce jde při prováděných kontrolách u provozovatelů zejména o to, aby kontroly přispěly k zajištění bezpečného provozu těchto spotřebičů zařazených zatím mezi vyhrazená technická zařízení.

Vždy je zde zákonná povinnost provozovatelů vyhodnotit rizika související s četností používání a s prostředím, ve kterém jsou tato zařízení provozována a na základě vyhodnocení rizik si sami stanovit termíny, ve kterých považují za nezbytné tato zařízení revidovat revizními techniky s kvalifikací podle § 9 udělenou ITI. Časové intervaly revizí obvykle používané je třeba chápat jako doporučení k zajištění minimální bezpečnosti těchto spotřebičů.

 

Náš přístup ke kontrolám ručního elektrického nářadí a drobných elektrických spotřebičů s pohyblivým přívodem je dán také snahou nezatěžovat zbytečně drobné podnikatele povinností platit svým zaměstnancům drahé kurzy revizních techniků s § 9 podle Vyhl. č. 50/1978 Sb., v platném znění.
Tento náš přístup není v rozporu s obecně závaznými předpisy v oblasti bezpečnosti práce a bezpečnosti technických zařízení.
S pozdravem Michal Ronin SUIP ...

Originál odpovědi SUIP k náhledu zde ...


Oficiální vyjádření ITI Praha k provádění revizí naleznete zde. Je nutno podotknout, že také o rozhodnutí na které má tento úřad právo.

Máme zde tedy dvě různá stanoviska.
Existuje pro revizního technika, resp. kontrolního technika vyšší priorita mezi SUIP a ITI Praha? Jaký postup při rozhodování má zvolit?

Horká diskuze na toto téma je zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.