Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Smrtelný úraz při práci se šňůrami a elektrickými spotřebiči (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.10.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Smrtelný úraz při práci se šňůrami a elektrickými spotřebiči


Smrtelný úraz při práci se šňůrami a elektrickými spotřebiči
O smrtelném úrazu při čerpání zabarvených vod v podlaze u papírenského stroje pojednává další díl článku Miloslava Kočího. Postiženého nalezli ležícího na podlaze u jímky a nezachránily ho ani opakované pokusy o resuscitaci. Příčinou pracovního úrazu byla vadná instalace zásuvky 230V na rozvodnici, na kterou byla organizace upozorněna zprávou o revizi. Jaké bezpečnostní předpisy porušil zaměstnavatel? To se dozvíte v tomto článku.
Autorský článek, ze dne: 24.10.2014



Práce se šňůrami a elektrickými spotřebiči
Postižený měl v době odstávky papírenského stroje vyčerpat jímku zabarvených vod v podlaze na jižní straně stroje. V jímce bylo trvale umístěno ponorné čerpadlo, kterým byly podle potřeby odčerpávány zabarvené vody do plastového kontejneru. Čerpadlo se na zdroj elektrické energie 230V připojovalo zasunutím vidlice na pohyblivém přívodu do zásuvky na rozvodné skříni. Postižený přišel ke stroji asi v 6.20h.

V 7.00h se ke stroji vrátil z přípravy nástrojů strojmistr a viděl postiženého ležet na podlaze u jímky. Postižený ležel na břiše, s pravou rukou ponořenou v jímce u ponorného čerpadla. Čerpadlo bylo zapnuté, ale hladina jímky neklesala. Strojmistr oslovil postiženého, protože mu bylo divné, že u práce leží, když u této činnosti jindy vždycky klečel. Když neodpovídal, otočil jej a zjistil, že je v bezvědomí. Kousek ho odtáhl, poslal pomocníka zavolat zdravotní záchrannou službu a někoho z vedoucích na pomoc a okamžitě začal s oživovacími pokusy. Po návratu pomocníka se v oživování střídali. Přitom byli ve spojení s operátorkou zdravotní záchranné služby, která jim radila. Po příjezdu zdravotní záchranné služby převzal resuscitaci postiženého lékař. Asi po 45 minutách resuscitace konstatoval smrt postiženého.

Smrtelný úraz se stal beze svědků. Postižený byl dlouholetý a zkušený zaměstnanec, znal běžná rizika na pracovišti, absolvoval periodické školení BOZP v platném termínu, byl vybaven OOPP, absolvoval periodické prohlídky u závodního lékaře, měl dostatečné přestávky mezi směnami na odpočinek. Ponorné čerpadlo nevykazovalo viditelné závady. Na konstrukci stroje v době úrazu neprobíjela fáze. Příčinou pracovního úrazu byla vadná instalace zásuvky 230V na rozvodnici, na kterou byla organizace upozorněna zprávou o revizi.

V souvislosti se smrtelným úrazem zaměstnavatel porušil tato ustanovení bezpečnostních předpisů:
Autor: Miloslav Kočí



 

Co si myslíte o smrti zaviněné špatnou instalací zásuvky vy?
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.