Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Smrtelný úraz při práci na vrchním venkovním vedení nn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.11.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Smrtelný úraz při práci na vrchním venkovním vedení nn


Smrtelný úraz při práci na vrchním venkovním vedení nn
Práce bez přidělených OOPP a nesprávné pořadí demontáže izolačních návleků. To bylo příčinou smrtelného úrazu při demontáži izolace vrchního venkovního vedení nn. Postižený byl zraněn po zásahu elektrického proudu, který mu zanechal osm bílých puchýřků s propadlým středem na dlani levé ruky. Jaká ustanovení postižený porušil? Jak měl správně postupovat? To se dozvíte v další části článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech.
Autorský článek, ze dne: 21.11.2014



Práce na vrchním venkovním vedení nn
V dopoledních hodinách přijeli postižený se spolupracovníkem demontovat u rodinného domu izolaci vrchního venkovního vedení. Izolaci sami před tím namontovali na základě požadavku majitele, který opravoval fasádu. Izolace vrchního venkovního nn (do 400V) byla demontována u betonového sloupu o výšce drátů od země asi 7m. Šlo o izolaci pěti drátů, kdy čtyři byly na izolátorech nad železnou konzolí a drát veřejného osvětlení byl na izolátoru pod touto konzolí mezi třetím a čtvrtým drátem od fasády domu. Izolace drátů byla namontována asi 2,5m od betonového sloupu přes celý štít domu.

Postižený najel vysokozdvižnou plošinou pod dráty v podélném směru, vozidlo zajistil proti převrácení a rozjetí. Následně vlezl do koše plošiny, který je plný, zhotovený z PVC, vzal si ochrannou přilbu, pracovní a pryžové rukavice (Regeltex do 1000V) a za použití ovládacích prvků přímo v koši se vyvezl pod vodiče, aby mohl stáhnout izolaci. Vše prováděl podle zavedeného předepsaného postupu, metodou PPN.

Izolace se standardně demontuje směrem od domu. Tak se to dělalo i na místě. Postižený izolaci postupně shazoval dolů, kde ji spolupracovník rovnal. Před vznikem úrazu bylo demontováno deset kusů izolace. Jen na prvním vodiči zůstal jeden kus izolace, který se natrhl a nebylo možné ho z koše plošiny přitáhnout.

Jak přesně probíhala demontáž izolace v době úrazu, nebo co se přesně stalo, nikdo neviděl, neboť spolupracovník byl přímo pod košem plošiny, kde odebíral izolaci. Uslyšel pouze prošlehnutí elektřiny, které přišlo shora. Volal na postiženého, a když ten nereagoval, použil náhradní ovládání plošiny, svezl plošinu dolů a spatřil postiženého bezvládně sedět na dně koše plošiny. Ihned volal záchrannou službu a podle pokynů po telefonu poskytoval první pomoc. Po příjezdu RZS postiženého převzali lékaři, kteří však po chvíli konstatovali jeho smrt. Postižený zemřel v důsledku úrazu elektrickým proudem. To potvrzuje nález proudových známek (osm bílých puchýřků s propadlým středem) na dlani levé ruky. Na těle postiženého nebylo nalezeno druhé místo, kde by byly viditelné proudové známky. Z nálezu proudových známek vyplývá, že postižený nepoužil na levé ruce dielektrické rukavice. Co vedlo postiženého k tomu, že je nepoužil, nebylo zjištěno. Elektrický proud prošel přes tělo postiženého pravděpodobně mezi fázovým vodičem a vodičem veřejného osvětlení.

Příčinou vzniku pracovního úrazu byla práce bez přidělených OOPP a nesprávné pořadí demontáže izolačních návleků. Izolační návleky měly být z vodiče veřejného osvětlení demontovány až v samotném závěru práce.

Ze strany zaměstnavatele nebylo zjištěno porušení právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, které by mělo přímou souvislost se vznikem smrtelného pracovního úrazu. Zaměstnavatel prokázal, že postižený zaměstnanec byl pro uvedenou práci vyškolen, zdravotně způsobilý a měl k dispozici veškeré potřebné pomůcky pro bezpečné provedení práce. V průběhu roku byl preventivně kontrolován na dodržování předpisů BOZP.

Postižený zaměstnanec porušil ustanovení odst.4 písm. d) § 106 ZP tím, že nepostupoval podle stanoveného pracovního postupu a při práci nepoužil předepsané ochranné pomůcky.

Autor: Miloslav Kočí


Tento článek je ukázkou z časopisu Elektro 1/2014.
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.