Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na nn


Document Actions
Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na nn
O smrtelném zasažení elektrickým proudem při demontáži kabelu pod napětím je další díl textu Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. K nehodě došlo nešťastnou náhodou při opravě poruchy kabelu mezi pojistkovými rozpojovacími skříněmi v distribuční síti nn. Postižený si spletl poškozený kabel s jiným kabelem, který byl pod napětím. Elektrický proud jím procházel kolem 10 minut. Jaká ustanovení byla při této nehodě porušena? A jak mohlo být nehodě zabráněno?
Autorský článek, ze dne: 7.10.2014
reklama


Práce kvalifikovaných pracovníků na nn
Na distribuční síti nn ve městě mezi pojistkovými rozpojovacími skříněmi byla zjištěna porucha kabelu. Poškozený kabel byl z jedné strany odpojen a jeho konce zaizolovány, z druhé strany byly vyjmuty pojistky a vyvěšena tabulka Nezapínej, na zařízení se pracuje. Distributor si opravu objednal u dodavatele, vlastní práce prováděl subdodavatel. Ten položil nový kabel a vyžádal si u distributora předání předmětných skříní, aby mohl nový kabel připojit.

Předání bylo domluveno na druhý den v 7:30. Když se na místo dostavili dva pracovníci distributora, nikdo od subdodavatele na místě nebyl a pojistkové skříně předány nebyly. Pozdější postižený se na místo dostavil s 50. minutovým zpožděním a telefonicky se dožadoval předání skříní. To mu bylo přislíbeno během 20. min a nadřízeným dán pokyn, aby nic nedělal a počkal na předání. Pokyn neuposlechl a dal se do práce. Začal demontovat jiný než poškozený kabel, který byl pod napětím. Jeho beznapěťový stav si před demontáží neověřil. Kabel odpojil a podařilo se mu ho vytáhnout z pojistkové skříně. Při další manipulaci s kabelem holou rukou byl zasažen elektrickým proudem, spadl do výkopu a kabel pod napětím na něj, takže postiženým dále procházel proud. Přítomní brigádníci (bez elektrotechnické kvalifikace) ho nebyli schopni z obvodu proudu vyprostit, protože se obávali o svou bezpečnost. Vyproštěn byl až po asi 10min průchodu proudu pracovníky záchranné služby. Pokus o oživení byl bezúspěšný.

Postižený byl kvalifikovaný elektrikář s platným osvědčením podle § 8 vyhl. č. 50/ /1978 Sb., řádně proškolený z bezpečnosti práce a práce pod napětím.

Příčinou smrtelného úrazu bylo nedodržení zásad bezpečné práce na elektrickém zařízení ze strany postiženého. Postižený porušil ustanovení odst. 4 písm. c) § 106 ZP, protože nedodržel pokyny zaměstnavatele a počínal si v rozporu se zásadami bezpečné práce na elektrickém zařízení.
Autor: Miloslav Kočí
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933