Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na nn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.10.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na nn


Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na nn
O smrtelném zasažení elektrickým proudem při demontáži kabelu pod napětím je další díl textu Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. K nehodě došlo nešťastnou náhodou při opravě poruchy kabelu mezi pojistkovými rozpojovacími skříněmi v distribuční síti nn. Postižený si spletl poškozený kabel s jiným kabelem, který byl pod napětím. Elektrický proud jím procházel kolem 10 minut. Jaká ustanovení byla při této nehodě porušena? A jak mohlo být nehodě zabráněno?
Autorský článek, ze dne: 7.10.2014



Práce kvalifikovaných pracovníků na nn
Na distribuční síti nn ve městě mezi pojistkovými rozpojovacími skříněmi byla zjištěna porucha kabelu. Poškozený kabel byl z jedné strany odpojen a jeho konce zaizolovány, z druhé strany byly vyjmuty pojistky a vyvěšena tabulka Nezapínej, na zařízení se pracuje. Distributor si opravu objednal u dodavatele, vlastní práce prováděl subdodavatel. Ten položil nový kabel a vyžádal si u distributora předání předmětných skříní, aby mohl nový kabel připojit.

Předání bylo domluveno na druhý den v 7:30. Když se na místo dostavili dva pracovníci distributora, nikdo od subdodavatele na místě nebyl a pojistkové skříně předány nebyly. Pozdější postižený se na místo dostavil s 50. minutovým zpožděním a telefonicky se dožadoval předání skříní. To mu bylo přislíbeno během 20. min a nadřízeným dán pokyn, aby nic nedělal a počkal na předání. Pokyn neuposlechl a dal se do práce. Začal demontovat jiný než poškozený kabel, který byl pod napětím. Jeho beznapěťový stav si před demontáží neověřil. Kabel odpojil a podařilo se mu ho vytáhnout z pojistkové skříně. Při další manipulaci s kabelem holou rukou byl zasažen elektrickým proudem, spadl do výkopu a kabel pod napětím na něj, takže postiženým dále procházel proud. Přítomní brigádníci (bez elektrotechnické kvalifikace) ho nebyli schopni z obvodu proudu vyprostit, protože se obávali o svou bezpečnost. Vyproštěn byl až po asi 10min průchodu proudu pracovníky záchranné služby. Pokus o oživení byl bezúspěšný.

Postižený byl kvalifikovaný elektrikář s platným osvědčením podle § 8 vyhl. č. 50/ /1978 Sb., řádně proškolený z bezpečnosti práce a práce pod napětím.

Příčinou smrtelného úrazu bylo nedodržení zásad bezpečné práce na elektrickém zařízení ze strany postiženého. Postižený porušil ustanovení odst. 4 písm. c) § 106 ZP, protože nedodržel pokyny zaměstnavatele a počínal si v rozporu se zásadami bezpečné práce na elektrickém zařízení.
Autor: Miloslav Kočí
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.