Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Úraz při zásahu nekvalifikovaných pracovníků na vn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.09.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Úraz při zásahu nekvalifikovaných pracovníků na vn


O úrazu traťového dělníka po násilném vniknutí do transformovny pojednává další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. Co bylo důvodem dělníkova vloupání do transformovny, kde neměl co dělat? Jaké předpisy přitom porušil? A co způsobilo jeho zranění? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku.
Autorský článek, ze dne: 26.09.2014




Zásahy nekvalifikovaných pracovníků na vn
Poškozený pracoval jako traťový dělník na strojním snášení kolejového roštu v traťovém úseku. V té době bylo trakční vedení elektrizované tratě bez napětí. V průběhu přestávky v práci (asi v 9.30h) poškozený bez udání důvodu opustil místo vykonávání prací. Odešel asi 150m směrem k mostu přes potok, kde se nachází transformovna 6/0,231kV, která je součástí napájecího systému traťového zabezpečovacího zařízení (autobloku). Krátce po ukončení přestávky zaznamenal strojník hluk a vyšlehnutí plamenů z pootevřených dveří plechové skříně transformovny. Vyběhl směrem k transformovně, kde vyprostil bezvládné tělo poškozeného a uvědomil o události mistra, který přivolal rychlou záchrannou službu a policii.

Z ohledání místa mimořádné události je patrné, že poškozený násilně vnikl do transformovny, jejíž dveře byly řádně zabezpečeny dvěma visacími zámky a označeny předepsanou výstražnou tabulkou. Bylo dále zjištěno, že poškozený měl ve své tašce asi 4kg měděných vodičů a účelem jeho násilného vniknutí do transformovny bylo pravděpodobně odcizení dalšího měděného materiálu.

Příčinou pracovního úrazu bylo jednání poškozeného bez oprávnění, proti zákazu. Ze strany postiženého bylo porušeno ustanovení § 135 odst. 4 písm. c) ZP, protože nedodržel právní a ostatní předpisy a neřídil se zásadami bezpečného chování na pracovišti, svévolně opustil pracoviště a násilně bezdůvodně vnikl do transformovny.

Autor: Miloslav Kočí


Tento článek je ukázkou z časopisu Elektro 1/2014
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.