Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Smrtelný úraz v blízkosti vrchního vedení vn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.08.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Smrtelný úraz v blízkosti vrchního vedení vn


Smrtelný úraz v blízkosti vrchního vedení vn
O zasažení tří osob elektrickým výbojem z vedení vysokého napětí při betonování nosné konstrukce silničního mostu je další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. U jedné ze zasažených osob lékař konstatoval smrt v důsledku zástavy dechu, krevního oběhu a vícečetných popálenin. Kdo byl odpovědný za tento smrtelný pracovní úraz a jaké předpisy o bezpečnosti práce byly porušeny?
Autorský článek, ze dne: 29.08.2014



Práce s mechanismy v blízkosti vrchního vedení vn
Stavební firma betonovala nosnou konstrukci silničního mostu. Betonová směs byla na stavbu dovážena automíchači. Mobilní čerpadla dodávala betonovou směs do připraveného bednění nosné konstrukce. Betonová směs byla dále zpracovávána ponornými vibrátory. Pryžovou hadici a vibrátory obsluhovali pracovníci. Šikmo přes most vedlo vrchní vedení vysokého napětí, a bylo tedy nutné provádět betonáž i v ochranném pásmu tohoto vedení. Dopravu betonové směsi mobilním čerpadlem do bednění v ochranném pásmu vedení o napětí 22kV zajišťovali dva strojníci. V 13.15h, kdy mobilní čerpadlo stojící mimo ochranné pásmo vrchního vedení (7m od krajního vodiče) obsluhoval dálkovým ovladačem jeden z nich, se ocelové hydraulicky ovládané rameno čerpadla nebezpečně přiblížilo k vodiči vrchního vedení 22kV. Při výkyvu ramena, iniciovaného dvoučlennou obsluhou koncové pryžové hadice, následoval elektrický výboj. Oba obsluhující byli zasaženi elektrickým proudem a zhroutili se na ocelovou výztuž nosné konstrukce mostu. Třetí zasaženou osobou byla obsluha automíchače. Tento pracovník v době elektrického výboje stál na zemi, byl v kontaktu s ovládáním automíchače stojícího za mobilním čerpadlem.

Na místo úrazu byla přivolána rychlá záchranná služba a bylo zahájeno poskytování první pomoci. Zranění obsluhující hadici byli transportováni rychlou záchrannou službou do nemocnice. U obsluhy automíchače lékař konstatoval smrt v důsledku zástavy dechu, krevního oběhu a vícečetných popálenin.

Příčinou pracovního úrazu byla nesprávná organizace práce zhotovitelem stavby a nesprávné, nebezpečné jednání obsluhy čerpadla betonu.

V souvislosti s příčinou pracovního úrazu bylo zjištěno porušení těchto ustanovení předpisů k zajištění bezpečnosti práce:
Autor: Miloslav Kočí


Ćlánek vyšel také v časopise Elektro 1/2014

Zajímají vás upozornění na smrtelné úrazy? Čtěte časopis ELEKTRO. Některé případy naleznete i u nás.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.