Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Je vhodnější střídač s transformátorem nebo bez něj? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.05.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Je vhodnější střídač s transformátorem nebo bez něj?


Je vhodnější střídač s transformátorem nebo bez něj?
Je pravda, že jsou FV střídače s největšími hodnotami absolutní účinnosti právě ty beztransformátorové? Proč je nutné u fotovoltaických systémů s tenkovrstvými panely použít transformátorové střídače? Pokud nevíte, jaký druh FV střídače zvolit, věnujte pozornost tomuto článku ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.05.2010

Střídače s největšími hodnotami absolutní účinnosti jsou obvykle střídače beztransformátorové. Jejich výhodou je logicky o něco vyšší účinnost, naopak nevýhodou je absence galvanického oddělení.  Vysoké hodnoty absolutní účinnosti rozhodně negarantují přímou úměrou vysoké energetické zisky, zvláště v oblastech s proměnlivými klimatickými podmínkami.

Galvanické oddělení u transformátorových střídačů znamená maximální ochranu střídače před poškozením (oddělení stejnosměrné a střídavé strany). Je nezbytně nutné například u fotovoltaických systémů s tenkovrstvými panely (amorfní křemík, mikromorphy, CIS atd.). Důvodem jsou vedlejší negativní efekty jako např. polarizační efekt, koroze TCO nebo svodové kapacitní proudy.

Pavel Žižka

Kompletní znění přednášky naleznete zde...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.