Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: STOP zdražování elektřiny! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.10.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

STOP zdražování elektřiny!


STOP zdražování elektřiny!
Znervózňuje vás neustálé zvyšování cen energií? Záměrem uvedené iniciativy je přivést vládu a politiky k přijetí takových opatření, která by zabránila avizovanému skokovému zvýšení cen elektrické energie. Plánované zvýšení cen by se výrazně negativně odrazilo na stavu a konkurenceschopnosti tuzemských firem a na koupěschopnosti domácností ...
Komerční sdělení, ze dne: 18.10.2010

Svaz průmyslu a dopravy ČR právě odstartoval iniciativu pod názvem STOP ZDRAŽOVÁNÍ ELEKTŘINY.

S ní spojenou výzvu vládě a politikům najdete na speciálně vytvořené webové adrese www.stopzdrazovanielektriny.cz
"Záměrem naší iniciativy je přivést vládu a politiky k přijetí takových opatření, která by zabránila avizovanému skokovému zvýšení cen elektrické energie. Plánované zvýšení cen by se výrazně negativně odrazilo na stavu a konkurenceschopnosti tuzemských firem a na koupěschopnosti domácností," uvedl k záměru Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ve výzvě jsou uvedeny návrhy, které by mohly zmírnit dopady zvýšení cen elektřiny. "Dramatickým důsledkům zvýšení cen elektrické energie je nutno zabránit a jejich dopady zmírnit. Proto by prostředky, které stát získá v rozsahu 90 miliard z prodeje emisních povolenek na skleníkové plyny za roky 2013 až 2020, měly být rozděleny mezi spotřebitele. Tyto prostředky by měli jako kompenzaci za zdražení získat občané a firmy, kteří se nákupem zelené energie přímo zasloužili o snížení těchto emisí," navrhuje se ve výzvě.

Svaz průmyslu a dopravy ČR provedl propočet zmírnění dopadů na firmy a na domácnosti:
Pokud cena elektřiny vzroste příští rok o 12% pro domácnosti a až o 17% pro podniky, znamenalo by to zvýšení výdajů průměrné domácnosti s roční spotřebou 2500 kwh, která elektřinou svítí, vaří a používá obvyklé spotřebiče o zhruba 1300 Kč ročně. Domácnosti, které elektřinou ještě navíc ohřívají vodu a topí se spotřebou 15.000 kwh, si připlatí zhruba 7700 Kč za rok.

Podnikatelé se spotřebou 40.000 kwh budou mít účet od ledna 2011 zhruba o 20.000 Kč vyšší a velké podniky se spotřebou 30 GWh si připlatí nejméně 15 milionů Kč.

Pokud by Česká republika zinkasovala 90 miliard Kč v letech 2013 až 2020, tak by se cca 11 miliard Kč ročně získaných s prodeje povolenek CO2 rozdělilo dle objemu spotřeby v poměru 1:5 na domácnosti a podniky. V případě použití uvedených 90 miliard Kč na kompenzaci zvýšení cen elektřiny by mohl být tento růst ročně o cca 2,2 miliard Kč pro domácnosti (tj. ročně v průměru o 733 Kč na jednu domácnost) a cca 9 miliard Kč pro podniky nižší.

 

Jak to vidíte vy?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.