Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: STAVENIŠTĚ: Stroje, spotřebiče a rozvaděče na stavbě (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.02.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

STAVENIŠTĚ: Stroje, spotřebiče a rozvaděče na stavbě


STAVENIŠTĚ: Stroje, spotřebiče a rozvaděče na stavbě
Víte jaký je požadavek na vypínání pojízdných pracovních strojů, jako jsou transportéry, míchačky apod.? Jaké další revize a kontroly je nutno dodržovat? Odpovědnost za případnou mimořádnou událost, kterou zapříčiní výše uvedené zařízení je srovnatelná s právní odpovědností revizního technika.
Filip Horáček, ze dne: 7.02.2012

Stroje, spotřebiče a rozvaděče na stavbě
Další požadavek  na vypínání se týká pojízdných pracovních strojů, jako jsou transportéry, míchačky apod. napojené pohyblivým přívodem. Tyto je nutno před přemístěním nebo posunem na pracovišti odpojit. Otázka odpojení elektrického nářadí nebo spotřebičů připojených vidlicí do zásuvky musí být řešena podle konkrétní situace s ohledem na minimalizaci rizika. Striktní požadavek normy na odpojení všech spotřebičů vysunutím vidlic ze zásuvek v době pracovního klidu je diskutabilní.

Rozvaděče nebo rozvodnice umístěné na staveništi musí být z bezpečnostních důvodů uzamčeny a to i za provozu, nebo řešeny tak, aby k jejich otevření bylo nutné nářadí. Cílem požadavku je zamezit neodborným a nepovoleným opravám pojistkových tavných vložek nebo vícenásobnému zapínání jističů při poruchovém stavu. Ale pozor, konstrukčně musí být umožněno ovládání hlavního vypínače i při uzavřeném rozváděči. Pokud jsou na stavbě dřevěné objekty nebo objekty se zvýšeným nebezpečím požáru vybavené elektrozařízením, musí být odpojitelné spínačem umístěným vně objektu.

Mimo výše uvedené kontroly je nutno provádět kontroly a revize elektrického nářadí a spotřebičů užívaných na stavbě. Způsob provádění kontrol musí být zapracován do MPBP a je předmětem prvotního i pravidelného školení. Revize budou prováděny způsobem uvedeným v ČSN 33 1600 ed. 2 "Revize a kontroly elektrických spotřebičů během používání". Lhůty pravidelných revizí nepřipevněných spotřebičů (myšleno i elektrické nářadí) jsou určeny normou jako skupina B – spotřebiče používané ve venkovním prostoru (stavby) a dále jako skupina E – spotřebiče používané při administrativní činnosti (spotřebiče charakteru výpočetní techniky, které jsou umístěny v kancelářích stavby).  Kontroly je vhodné, mimo kontrolu před každodenním zahájením používání spotřebiče či elektrického nářadí, zahrnout do pravidelného dohledu staveniště. Méně respektována je povinnost kontroly pracovních strojů a technických zařízení určená nařízením vlády č. 378/2001 Sb., §4, odstavec č.2.
Uvedeným paragrafem je určena povinnost kontroly nejméně 1x za 12 měsíců. Kontrolu musí provádět osoba, která je schopna vyhodnotit stav stroje a jeho bezpečné použití. Výsledkem kontroly je protokol opatřený datem kontroly, přesnou identifikací kontrolovaného zařízení a podpisem uvedeného pracovníka. Nedovedu si představit takovou kontrolu bez potřebných měření základních elektrických veličin a odborného vyhodnocení bezpečnostních prvků.

Odpovědnost za případnou mimořádnou událost, kterou zapříčiní výše uvedené zařízení je srovnatelná s právní odpovědností revizního technika.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.