Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

STAVENIŠTĚ: Prozatímní zařízení v průmyslových závodech


Document Actions
STAVENIŠTĚ: Prozatímní zařízení v průmyslových závodech
Prozatímní zařízení v průmyslových závodech je takové zařízení, které je nainstalováno dočasně. Pod pojmem závod máme na mysli objekty určené pro výrobu, skladování případně distribuci výrobků. Co vše je požadováno pro zřízení provizorního zařízení?
Filip Horáček, ze dne: 26.01.2012
reklama

Prozatímní zařízení v průmyslových závodech:
Pod pojmem závod máme na mysli objekty určené pro výrobu, skladování případně distribuci výrobků, ale mohou to být i výzkumná nebo vývojová pracoviště. Prozatímní zařízení lze zřizovat jen v případech nezbytné nutnosti. Jeho zřizování v prostorách mokrých nebo agresIvních se nedoporučuje, v prostorách s nebezpečím požáru nebo výbuchu je podobně jako na stavbách přímo zakázáno.

Provedení je stejně jako na staveništích ekonomicky výhodnější než stabilní rozvody a řídí se obdobnými zásadami jako výše uvedené požadavky na stavby. Je tu i požadavek na hlavní vypínač s upřednostněním červeného hřibu na žlutém podkladě a možností jeho uzamčení v případech, kdy nežádoucím zapnutím může dojít k ohrožení životů nebo zařízení.

I v návrhu nové normy se požaduje pro zřízení písemný souhlas vedení organizace, společnosti či majitele dotčených prostorů. Dalším požadavkem můžeme nazvat provedení výchozí revize. Logiku má i časové ohraničení prozatímního zařízení. Zřizuje se na dobu nezbytně nutnou, nejdéle na půl roku. Z praxe ovšem víme, že toto ohraničení nebývá respektováno. Potom musíme trvat na provádění mimořádných revizí a to každého dalšího půl roku. Písemný souhlas vedení organizace na prozatímní zařízení lze chápat jako zdůraznění nebezpečnosti jiného řešení elektroinstalace než je u pracovníků zažité. Snad by snahu o ukončení prozatímního řešení podpořil i požadavek na další souhlas vedení organizace každého půl roku, norma ho ale výslovně nepožaduje.

Odpovědnost provozovatele za prozatímní řešení není nutno zdůrazňovat, stejně jako prokazatelné poučení pracovníků i osob, které se v daných prostorách nacházejí. Je tady ovšem nutno zohlednit podle rozsahu prozatímního elektrického zařízení, zda je vhodné zpracovávat MPBP nebo bude postačovat několik zásadních bodů, s nimiž je nutno prokazatelně osoby seznámit. Stejně tak je dle určených vnějších vlivů nutno vyhodnotit, zda bude vhodné školení v rozsahu osoby poučené (§4 vyhl. 50/1978 Sb.) nebo postačí seznámení dle zásad ČSN 33 1310 ed. 2 "Bezpečnostní požadavky na elektrické instalace a spotřebiče určené k užívání osobami bez elektrotechnické kvalifikace".

Přednáška i zpracovaný příspěvek jsou odlišné. Přednáška má upoutat vaší pozornost v době, kdy byla vytvořena nová norma, jejímž cílem bylo mimo jiné ctít vaše praktické poznatky a vyhnout se požadavkům nesplnitelným. Příspěvek je zpracován tak, aby mohl sloužit jako vodítko pro osoby odpovědné za staveniště či rozvod v průmyslových prostorách. V době zpracování příspěvku nebyla ČSN 34 1090 ed. 2 ještě vydána, pokud bude vydána do konání konference v jehož sborníku najdete tento příspěvek, budete na to upozorněni.  

 

Tento článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 49

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933