Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: STAVENIŠTĚ: Pravidelný dohled (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.01.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

STAVENIŠTĚ: Pravidelný dohled


STAVENIŠTĚ: Pravidelný dohled
Původní požadavek ČSN 34 1090, aby pracovník s elektrotechnickou kvalifikací prováděl na stavbě denně inspekční prohlídku, byl několik měsíců po nabytí účinnosti normy zrušen. Součastná i navrhovaná norma dává požadavek na pravidelný prokazatelný dohled pověřeným pracovníkem znalým. Co se rozumí pod pojmem pravidelný dohled? Je stanovena normou četnost prováděných dohledů?
Filip Horáček, ze dne: 31.01.2012


Původní požadavek ČSN 34 1090, aby pracovník s elektrotechnickou kvalifikací prováděl na stavbě denně inspekční prohlídku, byl několik měsíců po nabytí účinnosti normy zrušen.
Součastná i navrhovaná norma dává požadavek na pravidelný prokazatelný dohled pověřeným pracovníkem znalým, nejlépe s vyšší kvalifikací. Pravidelným dohledem se rozumí pečlivá kontrola celého provozovaného prozatímního elektrického zařízení s bezprostřední reakce na závady ohrožující bezpečnost. Četnost prováděného dohledu není normou stanovena. Odvíjí se od vyhodnocení rizik, rozsahu staveniště a konkrétních podmínek provozu. Při stanovování četnosti dohledu je potřeba mít na paměti obhajitelnost mezidobí při vzniku mimořádné události.




Prokazatelné určení intervalů dohledu i pracovníka či pracovníků pověřených dohledem je povinností osoby odpovědné za elektrické zařízení staveniště. Závažná závada na elektrickém zařízení, stroji či spotřebiči musí být sdělena nejen pracovníkovi pověřenému dohledem, ale také všem osobám, které se vyskytují na pracovišti a s poškozeným zařízením mohou přijít do styku. Je-li to reálné a potřebné musí kontrolní pracovník znemožnit odborným zásahem nežádoucí spuštění či použití el. zařízení.

Osoba, která provedla pravidelný dohled na elektrickém zařízení staveniště je povinna zaznamenat datum, čas, výsledek kontroly a svůj podpis do knihy určené osobou odpovědnou za elektrické zařízení. Tyto záznamy musí být k dispozici kontrolním pracovníkům a orgánům státní správy po celou dobu trvání stavby.

 

 

Tento článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 49

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.