Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Stavby se zónami v nebezpečných prostorech


Document Actions
Stavby se zónami v nebezpečných prostorech
U staveb se zónami v nebezpečných prostorech (s nebezpečím výbuchu) upozorňuji na jednu úpravu a to v článku D.5.4 "Stavby se zónami 0 a 20." Kde se u uzavřených nádrží z kovu uvnitř zóny 0 a 20 musí mít v místě možného úderu blesku tloušťku stěny v souladu s tabulkou č.3, za předpokladu, že v místě úderu blesku oteplení vnitřního povrchu nezpůsobí nebezpečí. Je-li tloušťka stěny menší, musí být instalovány ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 21.02.2013
reklama

U staveb se zónami v nebezpečných prostorech (s nebezpečím výbuchu) upozorňuji na jednu úpravu a to v článku D.5.4
"Stavby se zónami 0 a 20."

D.5.4 "Stavby se zónami 0 a 20"

Kde se u uzavřených nádrží z kovu uvnitř zóny 0 a 20 musí mít v místě možného úderu blesku tloušťku stěny v souladu s tabulkou č.3, za předpokladu, že v místě úderu blesku oteplení vnitřního povrchu nezpůsobí nebezpečí. Je-li tloušťka stěny menší, musí být instalovány jímače.

Oproti předchozí normě není již striktně dána tloušťka stěny 5mm, ale odvíjí se od tloušťky stěny dle použitého materiálu, což je cca 4 – 5mm.

D.5.5.3 "Soustavy potrubí"
V této stati zůstaly pouze všeobecné požadavky pro uzemnění potrubí, ale již zde nejsou uvedeny příklady potrubí, kterými se dopravují hořlavé kapaliny.

Nadzemní soustavy kovových potrubí uvnitř technologických zařízení ale vně výrobních jednotek by měla být každých 30m spojena s uzemňovací soustavou nebo by měla být uzemněna pomocí povrchového nebo tyčového zemniče. Oddělovací podpěry potrubí by se neměly uvažovat.

D.6 "Revize a údržba"

V této kapitole došlo k poměrně velkému doplnění informací, a to zejména v závislosti na požadavcích pro revize elektrických zařízení v prostředí s nebezpečím výbuchu, tak jak je uvedeno v ČSN EN 60079-17 ed.3.

D.6.1 "Všeobecně"
Veškerá instalovaná LPS použitá pro ochranu staveb s nebezpečím výbuchu musí být řádně udržována a revidována. Ve stavbách s rizikem výbuchu jsou pro revize a údržbu LPS kromě požadavků uvedených v kapitole 7 potřebné ještě doplňující požadavky.



D.6.2 "Všeobecné požadavky"
Na instalovaný ochranný systém musí být vypracován plán údržby a revizí. Musí být k dispozici návody na údržbu LPS nebo tyto návody musí být doplněny k existujícímu soupisu při dokončování LPS.

D.6.3 "Kvalifikace"

Provádět údržbu, revize a zkoušky LPS na zařízeních s nebezpečím výbuchu musí být dovoleno pouze kvalifikovaným osobám, které mají potřebný výcvik.

Pro revize jsou vyžadováni pracovníci, kteří:
a) mají technické znalosti a po stránce teoretické i praktické rozumějí požadavkům na instalace v nebezpečných prostorech i požadavkům na zařízení LPS a jejich instalace
b) rozumějí požadavkům na prohlídky a kompletní revize, pokud se vztahují k namontovaným zařízením a instalacím LPS.

Poznámka: Schopnosti a výcvik mohou být určeny příslušnými národními výcvikovými a vyhodnocovacími systémy.

D.6.4 "Požadavky na revize"
Aby se zajistilo, že instalace budou udržovány v uspokojivém stavu pro jejich trvalé používání, musí být buď:
a) běžně pravidelně revidovány a/nebo
b) průběžně kontrolovány pracovníky znalými a, pokud je to zapotřebí, musí na nich být prováděna údržba.

Po jakékoliv úpravě, údržbě, opravě, upozornění na stav, změně nebo náhradě, musí být zařízení nebo jejich příslušné části zrevidovány.

D.6.4.1 "Běžná pravidelná revize"
Je třeba, aby pracovníci, kteří provádějí běžné pravidelné revize, byli dostatečně nezávislí na potřebách činností údržby, například aby nebyla ovlivněna jejich schopnost spolehlivě zaznamenávat nálezy revize.

Poznámka:  Nepožaduje se, aby takový pracovník byl členem externí nezávislé organizace.

D.6.4.2 "Provádění průběžné kontroly znalými osobami"
Cílem průběžně prováděných kontrol je umožnit včasné odhalení vznikajících závad a jejich následnou opravu.

K jejich provádění se využívají existující znalí pracovníci, kteří instalaci obsluhují během své normální práce (např. při montážních pracích, úpravách, revizích, údržbě, kontrolování závad, čištění, řídicích činnostech, spojování a rozpojování spojů ve svorkách, funkčních zkouškách, měřeních) a kteří využívají své schopnosti zjistit závady a změny již v jejich počátečním stadiu.

Pokud je instalace prohlížena pravidelně během normální pracovní činnosti znalými pracovníky, kteří navíc ke splnění požadavků uvedených v a) a b) článku D.6.3
a) si jsou vědomi důsledků výrobních procesů a působení okolního prostředí na zhoršení určitých zařízení v instalaci, a
b) od kterých se požaduje provádět vizuální a/nebo kompletní revize jako součást jejich normálního pracovního rozvrhu stejně jako provádět podrobné revize.

Potom je možné upustit od průběžných pravidelných revizí a využívat časté přítomnosti znalých osob, aby byla zajištěna trvalá úplnost a celistvost zařízení.

Využití trvalého dohledu prováděného znalými pracovníky neruší požadavek na provádění výchozích a namátkových revizí.

D.6.5 "Požadavky na elektrické zkoušky"
LPS musí být zkoušen po elektrické stránce
a) každých 12 (+2) měsíce nebo
b) podle přesně předpovězené vhodné lhůty pravidelné revize, což představuje komplexní problém. Stupeň revize a lhůta mezi pravidelnými revizemi musí být určena tak, že se bere v úvahu typ zařízení, návod výrobce, pokud existuje, faktory určující jeho opotřebení a výsledky předchozích revizí. Kde se stupně revize a lhůty mezi nimi stanovily pro podobná zařízení, závody a prostředí, musí být tyto zkušenosti využity při stanovení strategie revizí.

Lhůty pravidelných revizí překračující tři roky by měly být založeny na odhadu vycházejícím z relevantních informací.
Údržba a revize LPS by měly být prováděny společně s údržbou a revizí všech ostatních elektrických instalací v nebezpečných prostorech a musí být zahrnuty do řádu údržby.

Přístroje používané při zkoušení musí odpovídat IEC 61557-4.

Stejnosměrný odpor jakéhokoliv jednotlivého předmětu připojeného k systému ochrany před bleskem nesmí překročit 0,2Ω.

Zkouška musí být provedena vhodným zkušebním zařízením podle návodů výrobce.

D.6.6 "Metody zkoušení odporu uzemnění"
  • Pro zkoušení odporu uzemnění mohou být použity pouze přístroje navržené výslovně pro toto měření.
  • Zkušební přístroje musí být řádně udržovány a kalibrovány v souladu s návody výrobce.
  • Pro zkoušení odporu uzemnění v zařízeních s nebezpečím výbuchu může být použita, pokud je to možné, pouze tříbodová metoda zkoušení odporu uzemnění.

D.6.7 "Ochrana před přepětím"
Přístroje pro ochranu před přepětím způsobovaným bleskem (a jejich vnější odpojovače, pokud jsou jimi vybaveny)musí být revidovány podle pokynů výrobce ve lhůtách nepřekračujících 12 měsíců, nebo se musí provádět kdykoliv se provádí elektrická zkoušky LPS. Přepěťové ochrany musí být také prohlédnuty po každém předpokládaném úderu blesku do stavby.

D.6.8 "Opravy"
Pracovníci údržby musí zajistit, aby opravy všech nesrovnalostí zjištěných během revize byly opraveny v přijatelném časovém rámci.

D.6.9 "Zprávy a dokumentace"
Jakékoliv zjištěné poškození způsobené úderem blesku do stavby nebo jejího LPS musí být bezprostředně zdokumentováno a zaznamenáno.

Dřívější záznamy o údržbě a revizích musí být pro každé zařízení udržovány za účelem analýzy vývojové tendence ochrany.
 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54

Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933