Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Stanovení minimální vzdálenosti dle ČSN EN 50174-2 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.08.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Stanovení minimální vzdálenosti dle ČSN EN 50174-2


Stanovení minimální vzdálenosti dle ČSN EN 50174-2
V části 6 této normy je řešeno stanovení nutného odstupu rozvodů napájení nn a metalických rozvodů informačních technologií. Přitom se předpokládá, že napětí v rozvodu napájení obsahuje vyšší harmonické, ale není deformované nad rámec uvedený v souboru ČSN EN 61000-6. Pokud je kabeláž instalována v prostředí překračujícím úrovně rušení (EMI) uvedené v některé z norem souboru ČSN EN 61000-6 je nutno provést další ...
Jiří Horák, ze dne: 1.08.2013


V části 6 této normy je řešeno stanovení nutného odstupu rozvodů napájení nn a metalických rozvodů informačních technologií.
Přitom se předpokládá, že napětí v rozvodu napájení obsahuje vyšší harmonické, ale není deformované nad rámec uvedený v souboru ČSN EN 61000-6. Pokud je kabeláž instalována v prostředí překračujícím úrovně rušení (EMI) uvedené v některé z norem souboru ČSN EN 61000-6 je nutno provést další opatření. Také ve specifických prostředích je nutno volit odstup větší. Například zdravotnictví, datové centra atd.



Pokud bude dále uvedena kabeláž informačních technologií, tak je myšlena metalická kabeláž. Přenos po optických kabelech není rušen EMI.

Pro stanovení minimální vzdálenosti mezi vedeními je důležité znát vlastnosti vedení informačních technologií a parametry datového toku, který je po vedení přenášen. Pokud tyto informace nemáme je nutno uvažovat nejnepříznivější případ. Rozdíl mezi nejnepříznivější hodnotou minimální vzdálenosti a hodnotou pro nejpříznivější konfiguraci je až 30násobek. 
Minimální vzdáleností A se myslí odstup mezi kabely nn a kabely informačních technologií, který je na kterémkoli místě dovolen jejich upevňovacími body nebo přepážkami. Není to tedy vzdálenost kabelů volně položených v kabelovém žlabu, které může kdokoli posunout.

Hodnotou minimálního vzdálenosti A určíme:

A = S x P /mm/

Kde:

V této části se rozlišuje termín "minimální odstup S" jako hodnota z tabulky 1 a termín "minimální vzdálenost A" jako  hodnota minimálního odstupu S, upravená dle tab. 2. Ta je skutečnou požadovanou minimální vzdáleností vedení!

Tabulka 1:  Minimální odstup S v /mm/


Kde klasifikace odstupu je určena typem vedení dle ČSN EN 50173-1 ed. 2:
A    nespecifikované kabely nebo je dáno neomezené sdílení aplikací nebo  neomezený typ instalované kabeláže
B    kabely kat.5 (do 100MHz)  a kat.6  (do 250MHz)  nestíněné (U/UTP), resp. obecně pro kabely dle souboru ČSN EN 50173
C    kabely kat.5 (do 100MHz)  a kat.6  (do 250MHz)  stíněné (S/FTP, F/UTP apod., S – opletení, F-fólie)
D    kabely kat.7 (do 600MHz)  a BCT-B do 1GHz

Drátěný žlab je úložný systém s rozměrem ok max. 50 x 100mm nebo perforovaný žlab s více jak 20% perforace a/nebo tloušťkou stěny menší než 1mm.

Perforovaný žlab nesmí mít více jak 20% perforované plochy a tloušťku stěny je min. 1mm. Jinak je hodnocen jako drátěný žlab. Tato hodnota se použije také pro stíněné kabely napájení, které nemají určenou hodnotu stínění.

Plný žlab musí mít stěny min. 1,5mm. Tato hodnota se použije i pro stíněné kabely napájení, které mají zaručenou hodnotu stínění shodnou s plným žlabem. Plnění žlabu je max. 10mm pod horní okraj.

Tato tabulka je sestavena na základě požadavků normy ČSN EN 50174-2 ed. 2 a normy ČSN EN 50174-1 tak aby při jejím používání nebylo nutné hledat v obou normách.

Tabulka 2: Koeficient kabeláže P


Kde:

 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 55
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.