Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Staveništní rozvaděč takto opravdu ne! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.04.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Staveništní rozvaděč takto opravdu ne!


jpgavroz1m.jpg
Jak řeší stavbaři na staveništích redukce? Nechají si je zhotovit od elektrikáře? Nebo se bez elektrotechnických odborníků obejdou?
Igor Nováček, ze dne: 1.04.2003

Ach ty redukce! Posteskl si stavitel. Je vidět, že elektrikáři nemají nic lepšího na práci než vymýšlet stále nové zásuvky, aby se z toho mohl normální člověk zbláznit. Ale na mne si nepřijdou, jsem s tím rychle hotov.

Přívodní šňůra zhotovena z kabelu 4Bx6. Vidlice i zásuvky jsou pětikolíkové zapojeny jako v síti TN-C, tedy na obou koncích jsou pečlivě vyrobeny klemy. Podle slov stavitele, byl brán obzvlášť dobrý zřetel na sled fází, to kvůli bezpečnosti. Když se lépe podívám na některé detaily, napadne mne jediná myšlenka! "Ten člověk chce někoho zabít".

A jak už to bývá, majitel se vůbec nedomníval, že by snad bylo něco špatně. "Pane Nováčku, tohle používám už pět let, a nikdo mi neřekl, že by to bylo špatně. Víte kolik na mne už přišlo kontrol? Nikdo nic nenamítal, tak co mi tady budete vykládat!"

Zkusil jsem pouze argumentovat viditelnými fakty, jako například absence vývodky, či těsnění v ní. A stavitel?
Pane, říkáte proti vytržení? Vy, když já postavil první dům, vy jste čůral do plenek. Sem se podívejte jak je to zabezpečeno! A teď mluvte!

Ano, zabezpečeno to opravdu bylo. Ovšem další dialog o této pomůcce se zdál bezpředmětný. S myšlenkou, že mám námět na článek jsem zbytek raději odkýval a šel jsem si po svém.

Často slýcháte, že jde o soukromý majetek, který používá pouze on a jeho zaměstnanci. Jinými slovy jemu a jeho zaměstnancům se ještě nic nestalo a ostatní to nemají co používat. S touto demagogií se jeho svědomí cítí OK.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.