Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

SRVO: Údržba osvětlení a světelné diody


Document Actions
SRVO: Údržba osvětlení a světelné diody
Zpráva z tisku: Elektroniku firmy záměrně vyrábějí tak, aby se pokazila. Jak ona zpráva souvisí se světelnou technikou? Doufám, že prvoplánově nijak, že se výrobci v této oblasti neuchylují k podobným praktikám, o kterých je v této zprávě psáno. Jen ukázka ze zprávy: "…Kondenzátory jsou přiletované přímo vedle chladiče. Přitom jsou citlivé na teplo. Proč jsou zde, i když je dost místa na opačné straně desky?"
Tomáš Maixner, ze dne: 2.01.2013
reklama


Zpráva z tisku: Elektroniku firmy záměrně vyrábějí tak, aby se pokazila.

Jak ona zpráva souvisí se světelnou technikou? Doufám, že prvoplánově nijak, že se
výrobci v této oblasti neuchylují k podobným praktikám, o kterých je v [1] psáno. Jen ukázka ze zprávy: "…Kondenzátory jsou přiletované přímo vedle chladiče. Přitom jsou citlivé na teplo. Proč jsou zde, i když je dost místa na opačné straně desky?"

V osvětlování se prosazuje elektronika, zejména v souvislosti se světelnými diodami. Ty, na rozdíl od klasických světelných zdrojů, elektronickou součástkou jsou.

Poruchovost elektronických prvků
V provozních podmínkách je střední doba poruchy světelné diody odhadována až na milion hodin. Z tohoto pohledu je vlastně nesmrtelná – i proto se doba jejího středního života určuje podle úbytku světelného toku. O tom později.

V každém LED svítidle je několik dalších elektronických prvků. Předpokládejme, že stejně poruševzdorných. Velmi zjednodušeně (opravdu velmi) lze prohlásit, že poruchu elektronického zařízení s N prvky je možné  očekávat za 1.000.000/N hodin. Dejme tomu, že je ve svítidle stejně životaschopných 60 diod a 40 dalších prvků.
Porucha může nastat po 1.000.000/100=10.000 hodinách. To je pro svítidlo veřejného osvětlení (VO) asi po dva a půl roce provozu. Bude-li takové svítidlo tvořit soustavu s dalšími devíti svítidly, je možné, že k první poruše dojde již po tisíci hodinách.


Tab. 1. Činitel znečištění svítidel


Jistě tyto jednoduché počty zvládají i výrobci LED svítidel. Jistě vybírají co nejtrvanlivější součástky, minimalizují jejich počet, takže skutečnost bude o něco lepší, u kvalitních výrobků o dost lepší. Ostatně, při pilotním projektu v Praze  (zahájen roku 2009) se ukázalo, že k poruchám dochází.

Bylo použito 81 svítidel. Netuším, kolik dohromady obsahovaly světelných diod, ale řádově tisíce. Za necelé dva roky sledování došlo k 39 poruchám a jedenáct svítidel muselo být vyměněno. Šlo o první LED svítidla, řekněme první generace, takže se na nich konstruktéři, výrobci i montéři učili. V současné době budou jistě spolehlivější. To ukáže druhý pilotní projekt, jenž byl zahájen v tomto roce. Tam jsou již svítidla vyspělejší. Přesto již týden po slavnostním zahájení bylo jedno svítidlo nefunkční.


Obr. 1. Svítidlo s modulární konstrukcí – existuje též ve verzi s konstantním světelným tokem – Siteco Streetlight 10 mini LED (SL10 mini)


Obr. 2. Jednotlivé moduly svítidla SL10 mini–modře napájecí zdroj, mimo svítidlo modul LED


Je tedy zřejmé, že konstrukce LED svítidel se v principu nemůže lišit od klasických svítidel. Tedy že musí být  možné nahrazovat jednotlivé komponenty modulově. Především elektronickou napájecí část a modul  lastních světelných diod. Příklad takového svítidla je na obr. 1 a obr. 2.

Modulární systém má ještě další výhodu. Vývoj v oboru světelných diod je až překotný. Diody LED s významně vyšším měrným výkonem budou na trhu rozhodně dříve, než kvalitní svítidlo (to z obrázků) morálně nebo fyzicky zastará. Takže je příhodné mít možnost vyměnit blok se světelnými zdroji. Nový blok by měl při stejném příkonu vyšší světelný tok – výsledkem by bylo osvětlení dotčeného prostoru na vyšší úroveň. Tedy větší bezpečnost.

Nebo by byl nový modul osazen diodami s menším příkonem, avšak shodným světelným tokem jako u těch původních – výsledkem je snížení spotřeby elektrické energie. Tedy finanční úspory. Bude jen na zákazníkovi, zda zvolí větší bezpečnost nebo nižší náklady.

Znečištění svítidel
Svítidla pro osazení světelnými diodami se vyrábějí stejně jako klasická (v tom lepším případě; často se "bastlí" v dílně obecního zámečníka). Mají určitý stupeň krytí optické části. Mezi tímto "utěsněním" svítidla a mírou jeho znečištění existuje vazba. Ve změně Z1 normy ČSN EN 13201-2 je uvedena tabulka vycházející z materiálů CIE (tab. 1).

Ta platí i pro LED svítidla. Jestliže takové svítidlo má krytí IP6× a bude čištěno v intervalu dvou let, při
středním znečištění ovzduší bude velikost činitele znečištění svítidla v nejlepším případě 0,89.

Praxe je však  často taková, že svítidla jsou čištěna při výměně výbojky – svítidlo je otřeno hadrem. Tedy zhruba po čtyřech letech, pak je činitel znečištění menší než 0,87.  U LED svítidel bez možnosti vyměnit modul  se světelnými diodami nebude přicházet v úvahu ani zmíněné čištění – očista se bude provádět  výměnou celého svítidla. U modulových svítidel bude interval čištění také mnohem delší. Pro uvedený příklad je třeba počítat s hodnotou nejvýše 0,85.

Stárnutí světelných diod
I světelné diody podléhají vlivům času. Jejich světelný tok klesá s počtem "odsvícených" hodin. Jak? To je do určité míry nejisté. Ještě nejsou k dispozici tak dlouhá měření, která by předpokládaný pokles potvrdila. Jde tedy o teoretická čísla. Dlužno podotknout, že přesto se lze na ně dostatečně  polehnout. Jde o polovodiče, jejichž vlastnosti jsou léta zkoumány, a není valný důvod, proč by se světelné diody měly chovat jinak. U předních výrobců je předpoklad, že konečná hodnota činitele stárnutí jejich LED poslední generace nebude menší než 0,8. Záleží také především na teplotě diody (obr. 3).


Obr. 3. Pokles světelného toku v závislosti na čase a teplotě u renomovaných výrobců [2]

U méně kvalitních výrobků to bude o poznání horší. V [2] jsou uvedeny výsledky měření závislosti světelného toku diod na čase u dvou různých výrobců (obr. 4).


Obr. 4a. Pokles světelného toku v závislosti na čase u špičkových výrobků


Obr. 4b. Pokles světelného toku v závislosti na čase u druhořadých výrobků


Je zjevné, že LED od "noname" výrobce jsou pro použití v praxi naprosto nevhodné, pokles světelného toku 30% nastává po roce provozu v soustavách VO. Ve výpočtu není možné stárnutí zanedbat. Jsou-li ve svítidle  světelné diody poslední generace a renomovaných výrobců, je možné zvolit činitel jejich stárnutí 0,8. Pro méně kvalitní 0,7.


Obr. 5. LED svítidlo se symetrickou i asymetrickou optikou; je možné je použít k osvětlování prostranství, ale i cest – Siteco DL 20


Udržovaná hodnota

Zastavme se u termínu "udržovaná hodnota". Ve všech případech je v normách udávána hodnota hladiny osvětlení (osvětlenosti nebo jasu) jako hodnota udržovaná. Každá osvětlovací soustava stárne. Klesá  množství světla produkované světelnými zdroji i světla vystupujícího ze svítidla (to platí i pro LED). Proto je na počátku soustava "předimenzovaná", aby i na konci intervalu údržby dosahovala předepsané hladiny osvětlení.


Obr. 6. Svítidlo původně konstruované pro výbojku lze výměnou elektrobloku proměnit v LED svítidlo, opět se symetrickou i asymetrickou optikou; nelze opominout, že obecně nelze zaměňovat  současné světelné LED zdroje s náhradami bez nové certifikace svítidla – bez ní nelze svítidlo provozovat; zde svítidlo Siteco Lantern Classic LED má

Pro soustavy s diodami LED ve venkovních prostorech je hodnota udržovacího činitele součinem činitele znečištění svítidla (a světelného zdroje) a činitele stárnutí světelného zdroje.

Hodnota prvního činitele záleží na míře znečištění okolního prostoru, resp. ovzduší, a na první číslici určující
krytí IP svítidla.  Pro kvalitní svítidla (IP6×) a svědomité provozovatele osvětlovací soustavy (budou čistit svítidlo každé dva roky) a střední znečištění to je 0,89.

Pro kvalitní diody je hodnota stárnutí světelného zdroje 0,8. Výsledný činitel údržby tedy pro nejlepší řešení je 0,89 x 0,8 = 0,71. Pro nekvalitní světelné zdroje, svítidla a neukázněné správce soustav je tato hodnota významně nižší, běžně pod 0,6. Existuje však ještě jedna cesta, kterou se světelné diody vydávají.

Konstantní světelný tok

Díky tomu, že je možné LED poměrně snadno řídit, objevuje se stále častěji nový přístup ke konstrukci svítidel. Elektronika svítidla reguluje příkon svítidla tak, aby z něho vystupoval po celou dobu života
konstantní světelný tok. U takových svítidel je činitel stárnutí světelných zdrojů roven jedné. Konečný udržovací činitel je tedy totožný s činitelem znečištění svítidel.


Obr. 7. Jiné svítidlo s LED elektroblokem Siteco – Mushroom Luminaire LED

Předností takového svítidla je to, že na počátku má poměrně malý příkon, který narůstá s odsvícenou dobou. U svítidla z obr. 1 je na počátku příkon 35W, na konci života 51W. Znamená to, že na počátku jsou diody  napájeny menším proudem. Jsou méně zatěžovány tepelně, tedy jejich život se prodlužuje. Diody navíc mají tu vlastnost, že současně se zmenšujícím se proudem roste měrný výkon.

Popsané řešení má, kromě úspor energie, také další příznivé důsledky. Jen nesmí projektant zapomenout na to, že konečný příkon je podstatně vyšší. U svítidla SL10 mini je nárůst téměř 50%. Na konečný příkon je tedy nutné dimenzovat osvětlovací soustavu.


Literatura a odkazy:
[1] Elektroniku firmy záměrně vyrábějí tak, aby se pokazila. Dostupné na http://magazin.e15.cz.
[2] ČERNOCH, J.: LED – fakta a mýty. In: Sborník Cesty světla – Amper 2012.


Přednáška Tomáše Maixnera z květnového semináře SRVO:




Článek vyšel také v časopise SVĚTLO 6/2012.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
SRVO Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, o. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933