Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Spotřeba elektrické energie spotřebiči ponechanými v „pohotovostním stavu“ (stand-by) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.02.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Spotřeba elektrické energie spotřebiči ponechanými v „pohotovostním stavu“ (stand-by)


Ponechání spotřebičů v pohotovostním stavu se ve stále větší míře podílí na spotřebě elektřiny. I přes snahu o minimalizaci těchto odběrů je jejich podíl na roční spotřebě energie zřejmý. Kolik energie za rok spotřebuje v pohotovostním režimu tiskárna, počítač, televize nebo kopírka? To se dozvíte v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 13.02.2015



Stále více se uplatňují spotřebiče, které se zapínají automaticky, a to buď na impulz (např. dálkového ovládání), nebo podle časového nastavení. Ponechání těchto spotřebičů v pohotovostním stavu se ve stále větší míře podílí na spotřebě elektřiny. Takovéto spotřebiče se rozšiřují nejen v administrativní sféře, ale i ve sféře bytové.

Přestože je snaha, aby uvedené odběry byly co nejmenší, za rok je již jejich odběr zřejmý. I tento odběr může hrát určitou roli při výběru spotřebiče. Orientační údaje o spotřebě dané těmito odběry jsou uvedeny v tabulce.

Tabulka: Spotřeba elektrické energie různými spotřebiči během jejich pohotovostního stavu




Více informací k tomuto tématu naleznete v knize
Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.