Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Společné požadavky na projektování ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.11.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Společné požadavky na projektování ...


Společné požadavky na projektování ...
... montáž a kontrolu provozuschopnosti PBZ a hasicích přístrojů... další prohlášení, které je nutno při uvádění PBZ do provozu a při kolaudaci mít! Znovu připomínám, že se jedná i o běžně instalované a dříve přehlížené nouzové osvětlení ... co říká Vyhláška č. 246 "O stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru " ...
Josef Honzík, ze dne: 21.11.2007

§ 10 Společné požadavky na projektování, montáž a kontrolu provozuschopnosti PBZ a hasicích přístrojů.

(1) Při projektování, popřípadě zpracování podrobnější dokumentace, montáži a kontrole provozuschopnosti vyhrazených PBZ, jakož i při provádění kontrol, údržbě a opravách zařízení pro zásobování požární vodou a hasicích přístrojů musí osoba, která příslušnou činnost vykonává, splnit podmínky stanovené právními předpisy, normativními požadavky a průvodní dokumentací výrobce konkrétního typu PBZ nebo hasicího přístroje.

(2) Osoba, která příslušnou činnost podle odstavce 1 provedla, odpovídá za kvalitu provedené činnosti a písemně potvrzuje, že při tom splnila podmínky stanovené právními předpisy, normativními požadavky a průvodní dokumentací výrobce konkrétního typu PBZ nebo hasícího přístroje.

(3) Podmínky znalostí, praktických dovedností, popřípadě technického vybavení osob provádějících činnost podle odstavce 1 mohou být stanoveny v průvodní dokumentaci výrobců PBZ a hasících přístrojů. Rozsah a obsah takto stanovených podmínek musí odpovídat právním předpisům a příslušným normativním požadavkům.

(4) Stanoví-li tak průvodní dokumentace výrobce PBZ, která nejsou vyhrazenými druhy, platí pro jejich projektování, montáž a kontroly provozuschopnosti požadavky uvedené v odstavcích 1 a 2.

(5) Podmínky pro získávání odborné způsobilosti, vydávání a odnímání oprávnění k některým činnostem podle zvláštního právního předpisu 16) nejsou ustanoveními odstavců 1 až 4 dotčeny.

16) Například vyhláška č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice ve znění pozdějších předpisů.

Josef Honzík poznamenává ...
další prohlášení, které je nutno při uvádění PBZ do provozu a při kolaudaci mít! Znovu připomínám, že se jedná i o běžně instalované a dříve přehlížené nouzové osvětlení!
Jako přílohu k tomuto příspěvku uvádím možné formy všech čtyř prohlášení nebo protokolů:
1. Prohlášení zodpovědného projektanta
2. Prohlášení o montáži PBZ
3. Protokol o funkční zkoušce
4. Protokol o kontrole provozuschopnosti PBZ.
14.1.2007



Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.