Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Spínání různých zátěží (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.01.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Spínání různých zátěží


Spínání různých zátěží
Problematika spínání elektrických obvodů je stejně stará jako používání elektrického proudu pro náš jednodušší život. Při spínání vzniká mnoho zajímavých jevů, které se ale mohou nepříznivě projevit na spínacích přístrojích. Proto je důležité mít o některých jevech určitou představu a na základě znalosti, jak obvody ovlivňují spotřebiče volit správný typ spínacího přístroje.Zopakujme si charakter zátěží, odporová, induktivní, kapacitní ... jaké jsou proudy u odporové zátěže, cívky relé, motoru, žárovky nebo třeba kondenzátoru? Čtěte nebo poslouchejte tuto přednášku!
Autorský článek, ze dne: 3.01.2023



Charakter zátěže - Spotřebiče v elektrickém obvodu mohou mít tři typy zátěže a to odporovou, induktivní a kapacitní. Vždy se ale v obvodu vyskytuje kombinace těchto typů zátěží s tím, že některá z uvedených vlastností je dominantní. Typ zátěže způsobuje fázový posun mezi napětím a proudem. Teonto posun se nepříznivě projevuje právě při spínání elektrických obvodů.


Fázový posun mezi napětím a proudem (induktivní zátěž)
Pro větší náhled kliknout!


Odporová zátěž – ukázkou takového spotřebiče jsou například odporová topení, proud s napětím jsou ve fázi a v obvodech dochází při spínání k malým násobkům proudového nárazu.


Pro větší náhled kliknout!



Induktivní zátěž – typickým představitelem těchto spotřebičů jsou motory a transformátory. Obecně spotřebiče s vysokou indukčností. Při spínání dochází k proudovému nárazu který může dosahovat až dvanácti násobku jmenovitého proudu a k ustálení dochází v řádu jednotek až desítek vteřin.


Pro větší náhled kliknout!


Kapacitní zátěž – zde se setkáváme s druhým extrémem kdy proud předbíhá napětí, v tomto případě dosahuje spínaný proud poměrně extrémních hodnot a to až stonásobky jmenovitého proudu. Tato proudová špička má však poměrně krátkou dobu trvání od desítek mikrosekund do stovek milisekund. Bohužel ale v současné době má převážná část zátěží tento charakter. Jednáse například o spotřební elektroniku, počítače, frekvenční měniče  a v současné také o LED osvětlení.



V tabulce je základní přehled v jakém rozsahu se pohybují násobky jmenovitého proudu pro různé typy spotřebičů.

Pro větší náhled kliknout!



Výběr spínacího přístroje - Na základě těchto skutečností musíme přistupovat k výběru spínacích přístrojů v místě jejich použití na základě znalostí:
    
  • Typu zátěže
  • Velikosti spínaného proudu
  • Četnosti spínání


Na základě výše uvedených vlastech závisí kategorie užití kterou popisují příslušné předmětové normy.
  • EN 60947-1 (Spínací a řídicí přístroje nízkého napětí – Všeobecná ustanovení)
  • EN 60947-3    (Spínače, odpojovače, odpínače a pojistkové kombinace)
  • EN 60947-4-1    (Elektromechanické stykače a spouštěče motorů)
  • EN 61095    (Elektromechanické stykače pro domácnost a podobné účely)


Kategorie užití je charakterizována hodnotami proudů, napětí, účiníků nebo časových konstant a dalšími údaji uvedenými v těchto normách. Zde jsou uvedeny základní charakteristiky pro různé kategorie užití podle norem EN 60947-4-1 a EN 61095. Proč se zaměřuji na tyto dvě normy ? Protože se často přístroje navržené podle normy EN 61095 naprosto nevhodně používají například v obvodech kde převažuje induktivní nebo kapacitní charakter zátěže na což podle této normy nejsou přístroje konstruované. Norma EN 61095 předpokládá užití spínacích prvků pro převážně odporovou zátěž. Bohužel nevhodným použitím přístrojů mohou nastat fatální závady a s tím způsobené škody.


Výňatek z normy EN 60947-4-1

Pro větší náhled kliknout!



Výňatek z normy EN 61095

Pro větší náhled kliknout!


Zde z těchto výňatků z norem je zřejmé, jak se liší přístroje podle výše citovaných norem. A jak je proto důležité při realizaci spínacího obvodu a výběru vhodného spínacího prvku vycházet z předpokládaných požadavků na typ spínané zátěže. Typický přístroj navržený podle EN 61095 je například spínací přístroj typu RSI společnosti OEZ.



Pro větší náhled kliknout!


                                                           
Jako typické spínací přístroje podle normy EN 60947-4-1 jsou stykače a motorstartery společnosti Siemens


Řada 3RT                               řada 3RV    
Pro větší náhled kliknout!




Zajímavou možností pro spínání je možnost použít moderní polovodičové spínací přístroje podle normy EN 60947-4-3 které mají zajímavé vlastnosti:
  • Spínání v nule napětí, což snižuje proudovou špičku při zapnutí
  • Vyznačují se vysokou elektrickou životností
  • Jako nevýhodu musíme uvést že se nejedná se o galvanické odpojení


Jako příklad je možné uvést zase přístroje společnosti Siemens 3RF

Pro větší náhled kliknout!



Pokud používáme přístroje podle norem EN 61095 musíme se v katalogu výrobce seznámit s redukcí jmenovitého proudu pro jiný typ zátěže než je odporová. Tato redukce je významná a dá se zhruba hovořit o tom že tato redukce mezi  AC-1 (AC-7a) a AC-3 (AC-7b) se pohybuje kolem čtyřnásobku jmenovitého tepelného proudu, jak je vidět na výňatku z katalogu OEZ pro stykač RSI.


Pro větší náhled kliknout!


Tento parametr je u seriózních výrobců uváděn také přímo na přístroji jak je vidět z bočního potisku přístroje RSI.
 


Výběr z konference SOLIDTEAM Olomouc. Přednášel Zdeněk Suchomel ...




Zdeněk Suchomel OEZ

Více videozáznamů SOLIDTEAM Olomouc naleznete zde!





O SOLIDTEAM Olomouc zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o. - Šedivská 339, Letohrad - +420 465 672 111 - oez@oez.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.