Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#EH: Spínače tak, jak se o nich psalo v roce 1958


Document Actions
#EH: Spínače tak, jak se o nich psalo v roce 1958
Znali spínače otočné, tlačítkové, páčkové, tahací, pákové nebo stiskací ... Jak se tehdy spínače upevňovaly? Co muselo být na nich vyznačeno? Víte, že tehdy musely být svorky šroubové? U spojů vodičů z různých kovů se ovšem musí kovy volit v takovém pořadí, aby pak v provozu nenastala koroze. Na elektroměrové desky a pro připojování větších spotřebičů se instalují v domovních elektrických zařízeních stiskací spínače. Více čtěte zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.02.2010
reklama

Předpisy ESČ 1950, § 10 305 až § 10 306; ČSN ESČ 69 - 1946, ČSN ESČ 142 - 1947, ČSN ESČ 300 - 1951)

Spínače jsou přístroje pro spínání a rozpínání elektrických obvodů. V domovních zařízeních se vesměs používá krabicových spínačů, které mají tvar krabice a lze je spínat ručně s nepatrnou námahou. Co do ovládání se dělí na spínače:

  • otočné, které vypínají nebo zapínají elektrický obvod otáčením osy spínače,
  • tlačítkové, u nichž se jedno nebo několik tlačítek při spínání jen stlačuje,
  • páčkové, které se spínají přehazováním páčky,
  • tahací, které se spínají taháním za isolační šňůru nebo řetízek, tyčku a pod.,
  • pákové, u nichž má ovládací rukojeť tvar páky na uchopení,
  • stiskací, které mají rukojeť ve tvaru knoflíku, za nějž se při spínání uchopí.

Spínače se vyrábějí co do použití v provedení pro místnosti suché, dále pro místnosti vlhké a konečně jako nepromokavé, které snesou bez poškození i ponoření do vody.

Má-li spínač jen polohu zapnutí a vypnutí, nazývá se vypínač. Má-li však spínač několik poloh na přepínání, nazývá se přepínač.

Vypínače rozdělujeme podle počtu pólů, které vypínají, a to: na jednopólové, dvojpólové, trojpólové a čtyřpólové (t. j. trojpólové s přerušením nulového vodiče).

Přepínače rozdělujeme podle účelu použití, a to na přepínače: skupinové, sériové, střídavé, křížové, regulační, jednopólové, dvojpólové a čtyřpólové.

Schéma použití a označení jednotlivých vypínačů a přepínačů je na následujícím obrázku, kde jsou znázorněny spínače otočné, avšak uvedená spojení platí analogicky i pro spínače páčkové nebo tlačítkové.

Spínače se upevňují buď na zdi na zasádrovaném dřevěném špalíku nebo jsou samy zapuštěny s isolační krabicí ve zdi. Krabicové spínače žárovek mají být, je-li to možno, 1,2 až 1,5m nad podlahou; jsou-li u dveří, mají být na straně, u které se dveře otvírají, ne na straně, kde by je zakrylo otevřené křídlo dveří.

Na spínači se musí vyznačit proud a napětí, pro něž je dimensován; například 6A, 250V nebo 6/250. Spínače do vlhka se musí na vnější straně krytu označit (jedna kapka); spínače nepromokavé mají označení dvě kapky.

S hlediska ochrany před nebezpečným dotykem se musí krabicové spínače konstruovat tak, aby nebylo možno dotknout se nahodile živých částí.

Jinak se mají vyrobit z isolantu, a to hlavně pouzdra chráněných a nepromokavých krabicových spínačů do 15A. Lakování nebo smaltování kovových částí nelze považovat za isolaci chránící před dotykem. Rukojeti krabicových spínačů (kohoutky, páčky, tlačítka a pod.) musí být z isolantu. Upevňovací šrouby, které jsou vodivě spojeny s kovovými částmi mechanismu, musí být rovněž chráněny před nahodilým dotykem. K těmto šroubům patří na př. šroub upevňující rukojeť. Kovové části mechanismu spínače (na př. osa) se musí odisolovat od živých částí. To značí, že i po odnětí isolované rukojeti, páčky nebo tlačítka při poškození musí být osa ještě isolována od vodivých částí.

Připojovací svorky spínačů musí být šroubové a jsou upevněny na isolační vložce tak, aby se při připojování vodičů neuvolnily. Musí mít takové provedení, aby se i při dostatečně silném tlaku vodič nepoškodil.

U svorek spínačů do vlhka a u nepromokavých spínačů musí být šroub nebo jeho matice z bronzu, mosazi nebo z jiného kovu, který nerezaví. U spojů vodičů z různých kovů se ovšem musí kovy volit v takovém pořadí, aby pak v provozu nenastala korose. Na př. lze spojovat ocel s mědí, ocel s hliníkem, ale ne hliník s mědí. U spojů z různých kovů je vždy nutné zamezit přístup vlhkosti. Styčná místa svorek musí být kovově čistá.

Kryt spínače se musí spolehlivě upevnit a zajistit proti otáčení a lze ho sejmout jen nástrojem. Otvory pro přívody vodičů v krytu musí být takové, aby bylo možno zavést do nich vodiče i s ochrannými obaly (trubkami, pancíři a pod.), aby je kryt vypínače dostatečně chránil.

Pouzdro spínačů do vlhka se musí zcela uzavřít a musí mít otvor na odpad sražené vody. Rovněž nepromokavé spínače musí být ve zcela uzavřeném pouzdru, které však nemá odpadní otvor. Pouzdro těchto spínačů se musí upravit tak, aby umožňovalo zavést dovnitř spínače nepromokavé vodiče.

Kontakty spínacího mechanismu musí být třecí nebo upravené tak, aby okysličováním nevzrůstal styčný otvor, který by škodil působení spínače. Spínání kontaktů se musí dít mžikově. Pohyblivé kontakty se pohybují skokem z jedné spínací polohy do druhé a tento skok musí začít již dříve, než se přeruší styk (při vypínání) nebo než se kontakty spojí (při zapínání). Pohyb kontaktů nesmí záviset na rychlosti, s jakou se pohybuje rukojeť. Pustí-li se rukojeť, musí se sama postavit do polohy, která odpovídá příslušné poloze pohyblivých kontaktů.

U spínačů do 380V musí být isolace mezi částmi vedoucími proud a mezi kovovými částmi nevedoucími proud taková, aby vydržela po 1 minutu střídavé zkušební napětí 2000V a u spínačů na 500V musí snést zkušební napětí 2500V, aniž nastane průraz nebo přeskok. lsolační odpor, měřený při stejnosměrném napětí asi 500V (na př. induktorem), nesmí být po 1 minutě menší než 2 megaohmy.

Normalisovaná úprava isolační kostry a pouzdra jednopólového spínače na omítku a spínače pod omítku je viditelná na obrázku.


Kostra a kryt spínačů
a) spínač na omítku - b) spínač pod omítku

U spínače na omítku se spodek upevňuje na podložku dvěma šrouby. Bakelitový kryt se musí zajistit proti otáčení a přitlačuje se ke spodku rukojeti, v niž je zapuštěna hlava šroubku vešroubovaného do osy spínače.

U spínače pod omítku se spodek drží v krabici na věšáku, který nemusí tvořit celý kruh, avšak musí se vždy zaručit mechanická pevnost při upevnění spodku v krabici. Věšák musí být tedy dostatečně tlustý a jeho dosedací plocha dosti široká, aby se vypínač v krabici nemohl kolíbat.

Na následujících obrázcích vidíme nejběžnější druhy domovních spínačů v provedení na omítku a pod omítku pro suché místnosti.


Běžné druhy domovních spínačů
a) až d) spínače na omítku - e) až g) spínače pod omítku (do krabice)

Otočných a páčkových spínačů se nejčastěji používá na proud do 6A, spínačů tlačítkových jen do 2A.

V provedení otočného spínače na obr. a) a e) se vyrábějí jednopólové a dvojpólové vypínače a dále skupinové, sériové, střídavé a křížové přepínače (jmenovité hodnoty 6A, 250V).

V páčkovém provedení spínačů na obr. b), c) a f) se vyrábějí tytéž druhy vypínačů a přepínačů jako při provedení otočných spínačů (na obr. c) je sériový přepínač). Kromě toho se v provedení vyznačeném na obr. b) vyrábějí trojpólové vypínače na jmenovité hodnoty 15A, 380V. Tyto vypínače jsou vhodné k zapínání akumulačních kamen a jiných trojfázových topných spotřebičů.

Jako tlačítkové spínače na obr. d) a g) se vyrábějí jenopólová tlačítka na 2A, 250V. Těchto tlačítek se používá k ovládání schodišťových automatů, stykačů a podobně.

Obvyklé spínače do vlhka je vidět na následujícím  obrázku.


Domovní spínače do vlhka
a) v pouzdře z lisovaného isolantu - b) v kovovém pouzdře

Oba druhy, z isolantu i z litiny, vyrábějí se jako vypínače jednopólové nebo dvojpólové a jako přepínače sériové, střídavé a křížové. Těchto spínačů se používá v instalacích s chráněnými vodiči a s pancéřovými trubkami. Při výběru spínačů z isolantu nebo kovu přihlížíme k mechanickému namáhání a chemickému působení. Z hlediska ochrany je lépe používat spínačů z isolantu.

Na elektroměrové desky a pro připojování větších spotřebičů se instalují v domovních elektrických zařízeních stiskací spínače.


Stiskací spínače pro větší spotřebiče
a) stiskací spínač pro suché místnosti - b) stiskací spínač do vlhka

Dimensují se obvykle na 15 nebo 25A. Stiskací spínač na obrázku a) se vyrábí jako dvojpólový nebo trojpólový vypínač a používá se ho v suchých místnostech.

Jeho kryt je připevněn ke spodku spínače dvěma šrouby a má na obou vstupních stranách vylamovací otvory s průměrem 22 a 29mm.

Spínač se ovládá táhlem, ukončeným isolační rukojetí ve tvaru knoflíku. Spíná se tlakem nebo úderem na rukojeť. Vypíná se mžikově prostým tahem za rukojeť, při čemž se nejprve napínají předstihové pružiny, které mžikově vymrští nože z kontaktních per.

Kryt spínače je z hnědého lisovaného isolantu.

Ve vlhku se používá dvojpólového nebo trojpólového vypínače, znázorněného na obr. b), který je zcela uzavřen v pouzdře z lisovaného isolantu. Víko pouzdra je připevněno ke spodku pouzdra čtyřmi šrouby. Pouzdro má tři vstupní postranní hrdla se závitem, z nichž dvě jsou na jedné a třetí na druhé straně pouzdra. Jedno vstupní hrdlo má těsnicí uzavírací zátku. Na dně pouzdra jsou dvě další vstupní hrdla, jejichž otvory jsou předlisovány na vylomení. Otvory pro odtok sražené vody jsou na obou stranách pouzdra; jeden z nich uzavírá šroubová zátka.

Visacích spínačů (šňůrových) se smí používat jen do 6A.

Jsou-li spínače instalovány u pojistek, musí se zapojit mezi zdroj a pojistky tak, aby pojistky byly po vypnutí vypínače bez napětí. Někdy však dovolují Předpisy ESČ výjimky.

Spínače jsou velmi důležité přístroje v každém elektrickém zařízení. Proto jsme jejich konstrukci a účelné úpravě věnovali více pozornosti.

Macháček, Cyril. Domovní elektrické instalace. Praha, 1958.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933