Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

SPELSBERG: Bezhalogenové rozbočovací krabice


Document Actions
Článek
Víte, co znamená značka IQ? Tentokrát se nejedná o výši inteligenčního kvocientu, ale o značku hodnotící průmyslovou kvalitu výrobků. Co tuto značku spojuje se společností Spelsberg? Jaké jsou společné znaky výrobků označených touto značkou? Více zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 10.06.2009
reklama


Firma Spelsberg nabízí v oblasti plastových krabic a rozváděčů dvě řady výrobků. Nabízí jednak standardní sérii, a dále pak pod značkou "IQ" výrobky určené do průmyslových podmínek.

"IQ" je značka pro průmyslovou kvalitu a označuje výrobky, které byly vytvořeny pro drsné průmyslové prostředí a vyznačují se velkou odolností i v nejtěžších podmínkách.

Do této kategorie patří instalace ve vlhku a ve venkovním prostředí, jakož i montáž na hořlavý podklad (C2) nebo v provozech ohrožených ohněm. Krabice a rozváděče, které se v takovém prostředí používají, musí mít jedno společné: odolnost a bezpečnost. Tyto výrobky se montují v nejrůznějších podmínkách: od zahradnictví po přístavy, od chemického prostředí po zábavní parky. Ve všech těchto případech je nejdůležitější vysoká odolnost, nárazuvzdornost a dlouhá životnost. To vše zaručuje značka IQ.

Výrobky s tímto označením odkazují v našem katalogu na první pohled ke krabicím a skříním pro místa montáže, která kladou obzvlášť vysoké nároky na materiál, který byl zkoušen podle normy VDE 0471/EN60695/UL94 a vyhověl jako nehořlavý a samozhášivý. Tyto výrobky vyrobené z polykarbonátu zesíleného skelnými vlákny z řady Abox-i, Abox-i SL, Aki, Gti, TK-PC a Zki splňují nejnáročnější nároky na materiál.

Společné znaky všech výrobků označených IQ:

  • použití od -35°C do 80˚C
  • odolnost proti benzínu, minerálním olejům, tukům, naftě, terpentýnu, částečně i proti kyselinám a alkoholu
  • krytí až IP68
  • odolnost proti UV záření a nepříznivým vlivům počasí
(Převzato z časopisu Elektrotechnika v praxi, 3-4/2009)
  • nehořlavé a samozhášivé podle VDE 0471/EN60695/UL94
  • nárazuvzdorné a nerozbitné při mechanickém zatížení až IK10
  • neobsahují halogeny, těžké kovy, PVC ani silikon

Firma Spelsberg se staví zodpovědně k otázce požární ochrany bez používání škodlivých halogenů a nabízí řadu bezhalogenových výrobků. Nejpozději od ničivého požáru na letišti v Düsseldorfu 11.dubna 1996, při kterém zahynulo 17 osob a mnoho lidí bylo zraněno, se význam požární ochrany opět zvýšil. Aby se zabránilo zvýšené tvorbě kouře, upustilo se od používání jedovatých přísad, zpomalujících hoření.

Chování v ohni stanoví norma VDE 0471/EN60695/UL94. U naší standardní série je hranicí 650°C/HSB (obtížně zapalitelné) a tato řada tak splňuje hodnoty stanovené normou DIN EN 60670 (VDE 606). Rozsah okolní teploty je -20°C až + 40°C.

Pokud jsou nutné vyšší požárně-technické vlastnosti materiálu, je třeba použít sérii IQ. Chování v ohni podle VDE 0471/EN60695/UL94 u série IQ leží u 960°C/V2 (obtížně zapalitelné a samozhášivé) a zdaleka překračuje hodnoty stanovené touto normou. Nabízí tak spolehlivou ochranu v případě požáru, samozřejmě bez halogenů. Rozsah okolní teploty je -35°C až +80˚C.

Všechny krabice Abox/Abox-i mají certifikát VDE i českého zkušebního ústavu EZÚ. Tím potvrzujeme vysokou bezpečnost od nezávislé instituce. Rozšířením zkušebního střediska v mateřské společnosti Günther Spelsberg GmbH v minulém roce se kontrolní proces ještě zpřísnil a zdokonalil.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933