Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Četli jsme Koronavirový speciál ELEKTROKONTAKT VN 2021


Document Actions
Četli jsme Koronavirový speciál ELEKTROKONTAKT VN 2021
V pořadí již třeti koronavirová publikace se zaměřuje na vysoké napětí. Kromě dalších autorů za tímto dílem stojí mladý vědec, Gabriel Krescanko. I přesto, že je znám jako ten, kdo napomohl zrušení kontroverzní STN 34 1391, věnuje se energetickým vedením. Dnes, kdy se v rámci světové digitalizace propaguje systém BIM (Building information modeling), Gabriel Krescanko představuje svou vizi LIM (Line information modeling). Od ostatních odborníků se dozvíme například o nedostatcích v dokumentacích pro transformační stanice, ochranu vedení vn před přepětím, metody měření uzemnění, koroze uzemňovacích soustav stožárů ... více sledujte zde!
Jiří Macháček, Igor Nováček, ze dne: 19.04.2021


Situace s možnostmi osobního setkávání se ve světě ani po roce koronavirové pandemie nevyvíjí ku prospěchu. Všechny události se odehrávají formou webcastů, webinářů, nebo standardních telekonferencí. Paušálně nelze tvrdit, že některý ze způsobů je lepší/horší. Každému vyhovuje něco jiného. Na Slovensku osobní setkání na konferencích také ustaly. V případě vzdělávací společnosti Elektro Managenent se začaly vydávat speciály, informačně nabité publikace.



Co nalezneme uvnitř?

  • Gabriel Krescanko
    3D projektovaní distribučního vedení vn nebo jak znovu obnovit propojení teorie a praxe?
  • Miroslav Hutyra
    Konstrukční dokumentace a nedostatky v dokumentacích pro transformační stanice vn/nn
  • Radoslav Rieger
    Ochrana vedení vn před atmosférickým a spínacím přepětím (omezovače přepětí vn)
  • Jiří Kutáč
    Systém ochrany před bleskem zděných objektů nacházejících se v areálu rozvoden zvn, vvn a vn
  • Ján Meravý
    Ochrany před přímým dotykem živých částí a ochrany před dotykem neživých častí v zařízeních nad 1kV



  • Marek Varga
    Vykonávání OPaOS na zařízeních vn a vvn – postřehy a zkušenosti
  • Jan Kančo
    Metody měření uzemnění s tipy a triky na měření s přístrojem Chauvin Arnoux PylonBox
  • Gabriel Krescanko
    Praktické poznatky a zkušenosti z montáže VTZE skupiny A (zařízení vn)
  • Edmund Pantůček, Jiří Květoň
    Prediktivní prohlídky systémů vn a vvn
  • Jiří Kroupa
    Koroze uzemňovacích soustav stožárů vysokonapěťového vedení
  • Edmund Pantůček
    Metody prohlídek a oprav zařízení a linek vn a vvn
  • Jozef Daňo
    Vysokonapěťové izolované vodiče: úvod do problematiky
Rubriky:
– Vzorce do kapsy
– Kuriozity obrazem
– Elektrikářská poradna
– Odborná literatura


Co k tomu vydání řekl Gabriel Krescanko jako odborný garant?
Zvyšovanie odbornej úrovne súčasných elektrotechnikov je viac než žiadúce a aj z tohto dôvodu som sa rozhodol, že svoje praktické skúsenosti nadobudnuté počas pôsobenia v spoločnosti PROENERGS, kde som zabezpečoval vedenie a realizáciu výstavby distribučných vedení vn, nn a trafostaníc pre VSD a taktiež svoje teoretické vedomosti nadobudnuté neustálym študovaním kvalitnej starej literatúry z rokov cca 1900 až 1970 vložím do časopisu, ktorý bude výhradne zameraný na distribučné vedenia vn a ktorý momentálne pre vás pripravujeme so spoločnosťou ELEKTROMANAGEMENT cez Petru Bartoškovú.



Mimo iných sú v tomto časopise uverejnené aj moje články:

  • 3D PROJEKTOVANIE DISTRIBUČNÝCH VEDENÍ VN ALEBO AKO ZNOVU OBNOVIŤ PREPOJENIE TEÓRIE A PRAXE?
    V tomto článku rozoberám dôvody, prečo súčasní projektanti projektujú zariadenia vn mimo realitu a taktiež ponúkam novú unikátnu formu projektovania distribučných vedení vn pomocou LIM - Line Information Modeling, resp. informačné modelovanie vedení, ktoré je možné chápať ako súčasný BIM - informačné modelovanie budov avšak LIM berie do úvahy aspekt typu stavby distribučného vedenia vn - líniová stavba. Pomocou tejto metódy sa v článku pokúšam prepojiť dva základné piliere stavby distribučných vedení vn - teória (projektant) a prax (montážnik), ktoré sa od seba vzdialili rozvojom techniky
  • PRAKTICKÉ POZNATKY A SKÚSENOSTI Z MONTÁŽE VTZE SKUPINY A (ZARIADENIA VN)
    V tomto článku sa snažím čitateľovi priblížiť celý proces výstavby distribučných vedení vn cez vytýčenie stavby geodetom, získania materiálu zo skladu VSD, výkopy jám pre betónové a priehradové stožiare, cez betonáž a stavbu stĺpov vn až po betonáž a zakladanie základových dielov priehradových stožiarov vvn na napäťovej úrovni 110kV. Článok na záver poukazuje na najbežnejšie používané vzdušné vodiče a káble na napäťovej úrovni vn v spoločnosti VSD.



Taktiež som spracoval nasledovné rubriky:
  • KURIOZITY
    - v tejto rubrike sa môžete tešiť na kuriózne situácie počas výstavby distribučných vedení vn ako napr.: postavenie betónového stĺpa vn neodbornou firmou, ktorej sa podarilo vyosiť tento stĺp o viac než 30° a firma si z toho nič nerobila. Aj napriek tomu cez tento stĺp začala ťahať AlFe vodiče

    - taktiež sa môžete tešiť na historické kúsky prvkov distribučných vedení VN, ktoré uvidíte iba vtedy ak sa nachádzate v montážnej firma, ktorá zabezpečuje demontáž týchto prvkov
  • OTÁZKY A ODPOVEDE
    - v tejto rubrike prinášam 46 praktických otázok a odpovedí z problematiky distribučných vedení vn. Otázky sa týkajú teórie ale aj praxe. Táto rubrika bude určite zaujímavá hlavne pre projektantov a revíznych technikov. Príklad otázky uvedenej v rubrike: Otázka č. 37: S akou plochou je potrebné uvažovať pre vyňatie z parcely CKN, resp. EKN pre uloženie trafostanice? Odpoveď na túto a ostatné otázky nájdete práve v tejto rubrike.
  • VZORCE DO VRECKA
    - v tejto rubrike som pripravil základné vzorce pre dimenzovanie uzemňovacích sústav úsekových odpojovačov, trafostaníc, dimenzovanie vysokonapäťových káblov a uzemňovacích vodičov z pohľadu ekvivaletného otepľovacieho skratového prúdu a taktiež základné vzorce pre výpočet vrcholových ťahov pôsobiacich v hlave betónových stĺpov z dôvodu ukotvenia vodičov a káblov o tento stĺp. Následne som uviedol praktický príklad z praxe - výstavba 80 rodinných domov - lokalita hromadnej výstavby v distribučnej sústave VSD, kde som vysvetlil použitie každého jedného vzorca vrátane konštánt, ktoré v týchto vzorcoch vystupujú.




Zároveň sa musím priznať, že nie som zástancom súčasne vydávanej literatúry a časopisov avšak v tomto prípade garantujem, že informácie uvedené v častiach, ktoré som spracoval, budú prínosné a určite obohatia vedomosti v problematike distribučných vedení vn.

Ako odborný garant tohto časopisu želám príjemné a ničím nerušené čítanie.
Gabriel Krescanko

Vzhledem k informační nouzi a stavu odborných seminářů v Česku i Slovensku je tato publikace něčím opravdu neobvyklým. Uvedená cena je za takové čtení pro skutečné zájemce o obor zanedbatelná.

Počet stran 116, cena 15 eur nebo 395 Kč. Toto vydání se dá objednat do vyprodání nákladu.





Koronavirový speciál
ELEKTROKONTAKT VN 2021
objednávejte níže uvedenou objednávkou!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ELEKTRO MANAGEMENT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933