Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připojování spotřebičů

Kolik závad lze vytvořit na jediné instalaci tepelného čerpadla

  • 25.09.2023
Kolik závad lze vytvořit na jediné instalaci tepelného čerpadla
V domě s instalovaným tepelným čerpadlem a fotovoltaikou od známé firmy se objevila série elektrických přešlapů, které odhaluje nezávislý revizní technik. Nejenže instalace tepelného čerpadla a fotovoltaiky překypuje nebezpečnými a nesprávnými připojeními, ale nechybí ani riziko elektrického úrazu kvůli špatně napojenému vedení. Opravné práce těch nejhorších problémů dodavatel pouze povrchově zamete pod koberec. A ponechají za sebou nové, potenciálně smrtelné pasti. I po druhé revizi zůstávají závady a bezpečnostní rizika, zatímco investoři čelí rostoucím finančním nákladům. Taková noční můra však není ojedinělá. Přečtě te si tento příběh z praxe!

Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C

  • 23.02.2023
Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C
Přestože bychom mohli tvrdit, že staré dvouvodičové rozvody nulování jsou historií, není tomu tak zcela. Stále existují objekty před rekonstrukcí, do kterých se třeba i dočasně stěhují lidé a s nimi i spotřebiče. Koncový uživatel často nepřemýšlí nad provedením elektroinstalace, zajímá ho zásuvkový vývod a do něj padnoucí vidlice spotřebiče. Co vše by měl vědět o starém rozvodu? Kdo ho upozorní na nebezpečí přerušeného PEN vodiče?

Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?

  • 25.10.2022
Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?
V prvé řadě zkusme zapomenout na reklamní fotografie krásného pracovního interiéru, kde vévodí nábytek, sladěné barvy a naaranžované knihy a laptopy na pracovních deskách. To je opravdu jen představa, která s realitou souvisí jen vzdáleně. Vše nám, kromě jiného, pokazí počet elektrických zařízení, které potřebují napájení, datové připojení nebo další spojení vedením. Nutno dodat, že zklamané jsou většinou hospodyňky (pro pírko skákající). Muž, jako technický badatel, zaměřený na dosažení svého cíle, na nějaký ten kablík nehledí. A co komerční prostory? Tam přece musí platit jiná pravidla! Co s tím lze dělat v praxi?

K čemu použít spínané zásuvky NETIO PowerBOX 3PE

  • 23.07.2021
K čemu použít spínané zásuvky NETIO PowerBOX 3PE
Čím po TCP/IP spínat obvod nízkého napětí? Nejlépe kliknutím myší. Existují mnohé potřeby a situace. Některá zařízení je vhodné spínat ručně, jiná bez ohledu na důvod spínáme vzdáleně. V případě ovládání spotřebičů budovy máme dostatečnou nabídku systémových instalací (KNX, Foxtrot, xComfort ...), ale pokud nechceme ovládané zařízení začlenit mezi světelné scény, bojler nebo žaluzie? NETIO PowerBOX 3PE lze konfigurovat pomocí webového prohlížeče (ovládání výstupů, nastavení Open API komunikace,...). PowerBOX 3PE je IoT zásuvka v provedení elektrického prodlužovacího kabelu ovládaného po LAN. Do LAN sítě se připojuje pomocí RJ45 Ethernet kabelu. A co dál?

UČEBNICE EVP#5: Nářadí a spotřebiče

  • 6.07.2021
UČEBNICE EVP#5: Nářadí a spotřebiče
Provádění kontrol a revizí elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů vyžaduje mnoho teoretických a samozřejmě praktických zkušeností. Mezitím co k těm praktickým obvykle přicházíme postupem času, teoretické lze získat intenzivním studiem rychleji. Nářadí a spotřebiče se vyskytují v každém objektu, ať soukromém nebo komerčním. Kontrolovat by se měly všechny, ovšem legislativa nás odkazuje především na ty komerčně využívané. Proto je velice dobré se seznámit se všemi zákonnými okolnostmi a z nich vyplývající další povinnosti z mnoha navazujících právních předpisů. Tento díl přináší základní informace, které je nutno pro provádění kontrol a revizí nářadí a spotřebičů dobře znát ...

Pohyblivé přívody a šňůrová vedení (opakování)

  • 16.10.2020
Pohyblivé přívody a šňůrová vedení (opakování)
Která ČSN se zabývá pohyblivými přívody a šňůrovými vedeními? Co se označuje za prodlužovací přívod, šňůru a pohyblivý přívod? Na co zásadního nutno pamatovat při zapojování vidlic a zásuvek? Jak musí být tato vedení provedena mechanicky? Jak musí být ošetřeny konce izolace? A také je dobré si připomenout, že ochranný vodič musí být zapojen tak, aby při vytržení šňůry z vidlice (nástrčky ...) byl tento vodič vytržen jako poslední (musí být delší). S jakým zřetelem je nutné dimenzovat průřezy jader žil kabelů a šňůr? V jakých případech se nesmí tato vedení volně ukládat?

Napájení na staveništích pohyblivými přívody

  • 22.09.2017
Napájení na staveništích pohyblivými přívody
Jaká jsou na staveništích pravidla v případě použití rozvodů pohyblivými přívody? Jak dalece je nutné přihlížet na výběr odolného pláště kabelu? Pokud jsou pohyblivé přívody vedeny vzduchem o delší vzdálenosti, jak se má uvažovat jejich ukotvení? U závěsných kabelů, které umístěním splňují podmínku pro minimální výšku v nejnižším místě, není nutno kontrolovat průhyb vedení. Vzhledem k hmotnosti závěsných ...

OBO tweaks#18: Na co si dát pozor při používání podlažních krabic?

  • 29.06.2016
OBO tweaks#18: Na co si dát pozor při používání podlažních krabic?
Nejčastější poškození podlahové krabice? Obvykle propadající se zásuvky. Na vině je přitom špatné zacházení, konkrétně to, že přebytečně dlouhé kabely od spotřebičů a nabíječek lidé smotají dovnitř do krabice. Tím se zmenšuje kapacita mezi zásuvkou a víkem a po jejím úplném přeplnění tlak na víko způsobuje propadení zásuvek.

OBO tweaks#17: Co revizní technik kontroluje na podlažních krabicích?

  • 15.06.2016
OBO tweaks#17: Co revizní technik kontroluje na podlažních krabicích?
U podlažní zásuvkových krabic musí revizní technik kontrolovat nejen izolační stav jako u běžných zásuvek, ale také určení krabice. Nejběžnějším problémem je situace, kdy je například v linoleové podlaze zasazena plastová zásuvková krabice, která je určená pro suchou údržbu. A tento druh podlahy se přitom obvykle vytírá, takže by zde správně měla být vlhkotěsná krabice.

OBO tweaks#15: Rozdělení podlahových krabic podle druhu údržby

  • 18.05.2016
OBO tweaks#15: Rozdělení podlahových krabic podle druhu údržby
Při výběru podlahových zásuvkových krabic musíme předem zvážit, zda se krabice budou používat u podlah s mokrou či suchou údržbou. Pro podlahové krytiny se suchou údržbou, jako je koberec nebo parkety, je možné používat plastové krabice. U mokré údržby je nutné vybrat krabice z vlhkotěsných materiálů, které odolají mokrému úklidu. Zároveň musíme vzít v úvahu zatížení.

OBO tweaks#16: Jak vybrat vhodný typ podlahové krabice?

  • 4.05.2016
OBO tweaks#16: Jak vybrat vhodný typ podlahové krabice?
Co dělat, pokud developer neví, jaké požadavky na rozvod elektřiny a počet zásuvek v budově budou mít jeho budoucí nájemníci? Problém se v dnešní době řeší zdvojenými podlahami. Podlaha se dá pak snadno otevřít, rozvody se protahají pod podlahou, podlahové zásuvkové krabice se umístí podle požadavků nájemníka a podlaha se znovu uzavře.

OBO tweaks#14: Kde se využívají podlažní zásuvkové krabice?

  • 20.04.2016
OBO tweaks#14: Kde se využívají podlažní zásuvkové krabice?
Podlahové krabice OBO Bettermann se používají hlavně pro přívod elektriky do míst, kam jiným způsobem elektřinu nedostanete. Jedná se hlavně o velké kanceláře, openspacy či haly. Krabice jsou určené pro interiérové použití. Zásuvky jsou instalovány do dóz v podlaze, které za normálních okolností nejsou vidět, ale jsou přístupné k okamžitému zapojení přístroje.

ELKO EP: Jak ušetřit 2: Zbavte se skrytých žroutů

  • 25.12.2015
ELKO EP: Jak ušetřit 2: Zbavte se skrytých žroutů
Jestli pak víte, zda spotřebiče ve vašem domě, které máte trvale zapojeny v zásuvkách, spotřebovávají energii, i když jsou rádoby vypnuté, tedy v režimu stand-by? Odpověď vás možná překvapí. Prakticky každý spotřebič – TV, DVD, zesilovač, audio-video i nabíječky v domě, které nevytahujete ze zásuvek, energii spotřebovávají. Zapomenutá nabíječka od telefonu v zásuvce nebo tzv. stand-by režimy již zmíněných spotřebičů jsou významnými skrytými žrouty elektrické energie, jenž dokážou v domácnosti spotřebovat až 500 korun za rok.

ABB: Novinky v systému Door Entry

  • 9.09.2015
ABB: Novinky v systému Door Entry
Novinky v domovních telefonech a přístupových systémech společnosti ABB nám na AMPERu 2015 představil zástupce firmy Pavel Mony. Jednou z novinek je například 3. generace IP Gateway. Nová generace umožňuje nejen propojení systému domovních videotelefonů ABB-Welcome se systémovou instalací KNX, ale také s chytrými telefony a tablety. Vylepšení umožňuje komunikaci přes internet prakticky odkudkoliv, kde je možné se pomocí mobilního zařízení připojit se k internetu.

ABB: Portfolio průmyslových vidlic a zásuvek a přesun jejich výroby

  • 2.09.2015
ABB: Portfolio průmyslových vidlic a zásuvek a přesun jejich výroby
Společnost ABB přesunula výrobu průmyslových vidlic a zásuvek ze Švédska do Jablonce nad Nisou. Přesunem se snaží snížit výrobní náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Přesun výroby se dotkl 2.800 typů výrobků. Patří mezi ně průmyslové vidlice, konektory, přívodky i zásuvky. Jedná se přitom o globální výrobky, které kromě tuzemského trhu najdou uplatnění také v severských zemích nebo Jižní i Severní Americe. Více nám o tomto portfoliu řekl Lubomír Šrek.
FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933