Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ HISTORKU: Jak se spouští kolotoč (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.10.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ HISTORKU: Jak se spouští kolotoč


SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ HISTORKU: Jak se spouští kolotoč
Žijeme sice v digitální době procesory řízenými motorovými spouštěči, bohužel ne všude to vypadá jako na doporučení běžně uznávaných norem. Tak v rámci tradic a také trošku z neznalosti okolního světa přetrvávají prehistorické vynálezy z počátku minulého století. Že se vám to nezdá? Stačí se dobře rozhlédnout kolem sebe ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.10.2009


Koncem letošních prázdnin jsme navštívili jednu nejmenovanou vesnickou pouť, kde jsem byl u vytržení z „kolotočáře Edy“, respektive z jeho zařízení na rozjezd kolotoče, který používá v roce 2009. Je možné, že jako revizní technik jsem malinko deformovaný a to, co jiným nepřijde nějak zvláštní, já u toho omdlévám.

Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem viděl jeho rozběhový reostat. V plastovém kýblu měl ponořené jakési elektrody (asi v solném roztoku) na pertinaxové destičce, které při rozběhu kolotoče postupně namáčel. Toto měl připojené přes litinový rozvaděč (IP co je to krytí?), ve kterém po rozběhu přepnul spínač.

Tento kýbl i s rozvaděčem (který měl přikrytý svetrem) byl cca 1 metr od kolotoče, na kterém se točilo i mé dítě!!! Pochybuji velice, že „kolotočář Eda“ používal bezpečné malé napětí.

Moje dcerka mě přemluvila na dvě jízdy na tomto kolotoči, z čehož jsem měl „velkou radost,“ vzhledem k tomu, že tento softstarter se nacházel v těsné blízkosti kolotoče.

Autor bude uveden po skončení soutěže.

Uvedený příběh patří do čtenářské soutěže o nejlepší elektrikářskou historku. Svůj hlas s komentářem můžete zasílat do redakce portálu. 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.