Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Součásti pro hromosvody a uzemnění TREMIS (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.02.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Součásti pro hromosvody a uzemnění TREMIS


Součásti pro hromosvody a uzemnění TREMIS
Krátký pohled na přehledový katalog hromosvodářského materiálu českého výrobce Tremis z Ústeckého kraje. Co vše v katalogu nalezneme? Tentokrát jsem si zalistoval i v jiných katalozích a knihách a tuto krátkou uživatelskou recenzi jsem postavil na jiných než obvyklých faktech. Prozradím, co se mi líbí, nelíbí a také čeho jsem si všiml. Protože je článek připojený k otevřenému diskusnímu vláknu, očekávám případné doplnění nebo upřesnění ...
Jiří Macháček, ze dne: 17.02.2022



Jak pohlížím na sortiment tohoto katalogu? Problematikou ochrany před bleskem jsem se začal zabývat ještě v době platnosti ČSN 34 1390. Skoro bych tuto část elektrotechnického oboru označil za jakési mé osobní hobby a posedlost nepříliš oblíbeným souborem ČSN 62305. Česká značka TREMIS vyrábějící součásti ochrany před bleskem, respektive hromosvodní součásti, je tedy pod mým drobnohledem již dlouho. Naposledy jsem se o tomto výrobci zmiňoval asi před devíti lety a od té doby se z mého pohledu rozšířil pouze dodávaný sortiment.

Zajímám se o produkci hromosvodařiny i konkurenčních značek a účastním se mnoha různých školení, abych se udržoval v informační "kondici". Firma, pro kterou pracuji, realizuje různé zakázky a mým úkolem je se orientovat v sortimentu, který instalujeme. Pokud narážím na identické nebo velice podobné produkty s velkým cenovým rozdílem, přemýšlím, v čem může být "zakopaný pes". Starší kolegové mě často poučují, že v minulosti, za starého režimu se vyráběly kopie ze západu, kde, čeho. Nebyly ..., tydlenc ty, ... valuty. 


Pro více podrobností kliknout!


Obsah katalogu lze rozdělit na několik sekcí:
Aby se někdo nedomníval, že je něco špatného na opakování něčeho předešlého. Pokud se neporušuje patent, pak je to patrně nativní činnost lidstva. Svět dělím na lídry a následovatele. Lídr také opíše něco předešlého ale pak to vylepší a dá svému novému produktu punc jedinečnosti. 
 
Co je obsahem sešitu?

SVORKY
univerzální, falcová, spojovací, zkušební, připojovací, křížové, křížové diagonální, k jímací tyči, k tyči diagonální, k zemnící tyči, na okapové žlaby, na okapové svody, na potrubí, páska, univerzální pro armování, zemnící body, příslušenství k zemnícímu bodu, k zemnícímu bodu

PODPĚRY
do zdiva, na stěnu, do zdiva, pod tašky, pod tašky, pod krytinu na svahu, pod hřebenáče, na hřebenáče, podpěra vedení, do dřevěných konstrukcí, na ploché střechy, pod střešní krytinu, na plechové střechy, do zdiva, na konstrukce


Pro více podrobností kliknout!

DRŽÁKY, TYČE, DESKY ochranného úhelníku
jímače a ochranné trubky, ochranné trubky a zaváděcí tyče, jímače, jímače na střešní krov, ochranný úhelník, ochranná trubka, zaváděcí tyč, jímací tyč na hřebenáče, jímací tyč, ochranná stříška, podstavec betonový, podložka gumová, stojan pro jímací tyč, objímka jímací tyče, tyč spojovací, očnice lanová, lanko nerezové, zemnící tyč, zemnící desky,

VODIČE
držák pásky, drát, ocelové lano, páska

ODDÁLENÉ HROMOSVODY

držák oddáleného hromosvodu, kloub pro oddálený hromosvod, izolační tyč pro vodiče


Pro více podrobností kliknout!

Provedení podrobností
odpovídají opravdu stručnému katalogu, tedy nic edukativního, co by nás nějak poučilo. Nejvíce textu nalezneme na straně 3. (První větu jsem patrně nepochopil). Ovšem pro rychlý přehled a nalezení toho správného prvku je naopak méně informací výhodou. Informační materiál tedy přesně plní svou zamýšlenou funkci.

Čeho si všimnout
Rovnačka drátu plus ruční rovnačka je bezesporu praktičtější nástroj než natahování FeZn vodiče náklaďákem a alternativou pro stáčení vrtačkou. Viz téma zde!


Celý katalog TREMIS prohledávejte zde v redakční knihovně!




TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.