Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Co nového v ed.2 ČSN EN 62305?


Document Actions
Co nového v ed.2 ČSN EN 62305?
Od podzimu 2011 postupně přichází v platnost edice 2 souboru norem na ochranu proti blesku a přepětí. Souběh edice jedna a dvě platí pouze pro provedení realizací projektů vzniklých podle edice jedna před vydáním edice dvě. Nové projekty by již zásadně měly být prováděny dle edice dvě. Bohužel ČSN EN 62305-2 ed.2 nebyla v EU prozatím přijata. Oproti verzi platné mimo EU jsou v současnosti v připomínkovacím řízení ...
Milan Kaucký, ze dne: 7.08.2012
reklama




Od podzimu 2011 postupně přichází v platnost edice 2 souboru norem na ochranu proti blesku a přepětí:

Edice:
Platnost:
ed. 1 ed. 2
Od Do Od Do
ČSN EN 62305-1 1.11.2006 3.1.2014 1.9.2011  
ČSN EN 62305-2 1.11.2006   1/2013 ?  
ČSN EN 62305-3 1.11.2006 2.1.2014 1.1.2012  
ČSN EN 62305-4 1.11.2006 13.1.2014 1.9.2011  

Souběh edice jedna a dvě platí pouze pro provedení realizací projektů vzniklých podle edice jedna před vydáním edice dvě. Nové projekty by již zásadně měly být prováděny dle edice dvě.

Bohužel ČSN EN 62305-2 ed.2 nebyla v EU prozatím přijata. Oproti verzi platné mimo EU jsou v současnosti v připomínkovacím řízení další drobné změny. Hlasování by mělo být někdy v červnu až červenci 2012. Pokud bude ed.2 přijata, lze očekávat její vydání ÚNMZ počátkem roku 2013.

Části 1, 3 a 4 neprocházejí podstatnými změnami. Lze konstatovat, že v nich byly hlavně odstraňovány chyby a přidána některá upřesnění a vysvětlení.

Zásadní změnou, či spíše upřesněním je, že soubor již není určen pro ochranu inženýrských sítí připojených ke stavbě, i když tyto inženýrské sítě samozřejmě ochranu stavby zásadním způsobem ovlivňují.

V části 1 stojí za pozornost změna ve statistickém výskytu vrcholových hodnot blesků nad 100kA. Ta se mění z 3% na 5%. Lze tedy tvrdit, že blesky s vrcholovou hodnotou nad 100kA se vyskytují častěji, než se předpokládalo. To má vliv zejména na kvalitu koordinované ochrany SPD, která bude mít ve třídách LPL III a LPL IV o 2% nižší statistickou účinnost.

Nejvíce změn je v části 2, která bohužel zatím platná není. Zásadní a nejdůležitější změny jsou především ve vztahu k rozdělení objektu na zóny a pak v prostředí s nebezpečím výbuchu. Tyto změny mnohem realističtějším způsobem postihují technickou realitu, a proto je možné jen litovat, že v EU nenabyla edice výpočtu rizika platnost.

Jednotlivé zóny totiž budou nově započítávány pouze v poměru, v jakém jsou k celkové hodnotě celého posuzovaného objektu. Takže při správném a důsledném vyhodnocení by měl být výsledek prakticky totožný, ať počítáme objekt jako jedinou zónu, nebo jej rozdělíme např. na 100 zón. Nepatrný rozdíl by mohl být pouze vlivem zaokrouhlování hodnot.

V současnosti v ed. 1 toto neplatí. Pokud bychom objekt rozdělili na několik shodných zón, výsledek by byl oproti objektu s jedinou zónou násobkem počtu zón. Proto se v ed. 1 musíme snažit objekt dělit na co nejméně zón.

Další velmi přínosnou změnou ed. 2 je, že prostředí s nebezpečím výbuchu má různé koeficienty podle nebezpečnosti jednotlivých ex-zón. To, v kombinaci s možností dělit objekt na množství zón bez vlivu na výsledek, mnohem reálněji popisuje situaci v objektech, kde se zóny s nebezpečím výbuchu vyskytují. Rovněž vyhovující vyhodnocení rizika v těchto objektech vychází mnohem snáze a navíc v souladu s realitou. V ed. 1 jsou naopak objekty s nebezpečím výbuch velikým problémem.

Výpočet ztrát bude náročnější na součinnost s investorem, protože bude nutné přesně pro každé riziko zjistit podíl zóny na celém objektu. Už nebude možné zadat pouze výpočet z typických hodnot a o víc se nestarat. Na druhou stranu to umožní bez zbytečného navyšování výsledného součtu celkového rizika v objektu dělit objekt na více výpočetních zón.
Celkově lze konstatovat, že výpočet bude objektivnější, ale na druhou stranu i náročnější na znalosti osob výpočet provádějících a zjišťování potřebných údajů od investora nebo provozovatele.

Část 3 přináší důležitou změnu v posuzování minimální tloušťky materiálu u náhodných vodičů. Hodnoty sice zůstávají stejné, ale nově je nutné důkladněji ověřovat, zda oteplení v místě případného úderu blesku nebude nebezpečné pro okolní konstrukce.
Nově byla jako materiál LPS přidána ocel s elektrolyticky nanesenou vrstvou mědi.
Minimální průřez drátů LPS se snížil z 200mm
2 na 176mm2, což odpovídá cca změně z Ø 16mm na Ø 15mm.

Pro ekvipotenciální pospojování je nově přípustné pospojení oddělovacími jiskřišti (ISG) tam, kde je přímé pospojení vyloučeno. Pro výpočty dostatečné vzdálenosti "s" byly metody výpočtu rozděleny na zjednodušenou a podrobnou. Zjednodušená v podstatě odpovídá postupu z ed. 1. Podrobná metoda se týká výpočtu mřížových soustav a soustav z nich odvozených. Podrobný postup se doporučuje provádět zejména u rozlehlých objektů a objektů se složitým tvarem a tím i atypickým rozdělením drah bleskového proudu.

Část 4 obsahuje nové základní opatření ve vnitřní ochraně (SPM) a tím je izolační rozhraní. Dále jsou zvětšeny minimální průřezy součástí pro pospojování u nejmenších rozměrů (viz Tabulka).

Změny jsou i v přístupu k optimálnímu výběru SPD a nově jsou uvedeny faktory určující zatížení SPD, ke kterým by se mělo při volbě vhodného SPD přihlížet.


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 52
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933