Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Elektro v praxi, díl 1.


Document Actions
solid1_1.jpg
Publikace olomouckého vzdělávacího střediska Solidteam. Obsahuje právní předpisy, základní normy, oblast silnoproud. Přečtěte si více o tomto prvním dílu....
Petr Létal, ze dne: 25.07.2003

První díl ze sedmi; je pojat jako základní díl, ve kterém jsou popsány základní požadavky technických a právních norem, požadavky ČSNI, ČÚBP a ESČ Praha a energetiky.

V prvním dílu je zpracováno asi 80 základních technických norem a 30 zákonů a právních norem. Jednotlivé kapitoly jsou za sebou řazeny postupným způsobem od zřízení přípojky přes elektroinstalaci v jednotlivých prostorách s ochranou proti úrazu elektrickým proudem, rozváděče, až po první pomoc při úrazu elektrickým proudem. Nově jsou do textů zapracovány i požadavky norem dnes již neplatných, neboť při posuzování starých zařízení je nutno postupovat dle norem platných v době výstavby. Tento díl je plně dostačující k absolvování zkoušky dle vyhlášky 50/1978 Sb. pro pracovníky silnoproudé elektrotechniky.

Obsah:
- právní předpisy
- elektroenergetika, energetický zákon
- rozdělení elektrických zařízení
- bezpečnostní předpisy
- označovaní vodičů, svorek, sdělovačů a ovladačů
- výběr soustav a stavba vedení
- pohyblivé přívody, šňůrová vedení
- ochrana před úrazem elektrickým proudem
- ochrana před účinky tepla
- uzemnění a ochranné vodiče
- dimenzování a jištění
- přípojky, silnoproudé rozvody, koupelny, umývací prostory, bazény, sauny
- požadavky na uzemnění v instalacích zařízení pro zpracování dat
- volba, umístění a připojení elektrických spotřebičů a přístrojů
- základní charakteristiky elektrických zařízení ( vnější vlivy)
- prozatímní elektrická zařízení
- rozvaděče nízkého napětí
- revize a kontroly el. ručního nářadí a spotřebičů základní informace
- první pomoc při úrazu elektrickým proudem
- kalibrace měřících přístrojů
- soubor otázek pro zkoušky

Cena: 280,-Kč
Zakoupit můžete buď na seminářích Solidteam, nebo níže uvedeným formulářem na dobírku!

Ing. Petr Létal (Solidteam) k publikaci dodává...
Z důvodu neustálého rozvoje techniky v oblasti elektro a tím i nutným podchycením tohoto rozvoje do obecných pravidel a součastně integraci českých norem do norem evropských a světových je vydáváno velké množství nových norem. Každá nově vydaná norma znamená nahrazení staré, nebo upřesnění požadavků staré normy. Ke zkoušce dle vyhlášky 50/1978 Sb. je nutné vždy znát nejnovější požadavky norem. Ale znát všechny požadavky tak často se měnících norem není samozřejmě vždy možné. Je nutné si uvědomit, že každý elektrikář zná určitá specifika svého pracovního oboru a vyskytne-li se jiný problém je nutné zalistovat v platné normě.

Proto se naše vzdělávací centrum rozhodlo poskytnout Vám obrovský zdroj informací týkající se velké většiny oborů elektro. Tyto publikace jsou vydávány v malých nákladech, takže jejich aktualizace je možná okamžitě po vydání jakékoliv normy. Původně byly tyto publikace určeny přímo pro přípravu na zkoušky dle vyhlášky 50/1978 Sb., ale postupně získávaly na obsahu a nyní je doporučujeme do pozornosti všem elektrikářům jako pomůcku při řešení každodenních situací v oblasti elektro. Bylo by však velice snadné opsat jednotlivé kapitoly z norem a pak toto dílo prezentovat jako odborné publikace. Naši odborní lektoři se však snaží srozumitelným jazykem popsat a vysvětlit jednotlivé požadavky norem a samozřejmě poskytnout i odborné stanovisko konzultované s jednotlivými orgány státního odborného dozoru.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Co to znamená mít "úplnou profesní kvalifikaci" a jak to souvisí s různými pracemi v elektrotechnice? Jak najít a pochopit informace o úplných profesních kvalifikacích v elektrotechnice? Co potřebuji k získání ÚPK, například jako "Elektrikář – silnoproud"? Jaké pracovní kvalifikace získat a jaké zkoušky složit, pro ÚPK? Co to znamená v praxi, když mám úplnou profesní kvalifikaci? Jaké práce mohu dělat a jaké ne?
Přehled obsahu a souvisejících okolností jarních konferencí ve Šternberku a Ostravě. Účastníci se dozví přehled aktuálních technických norem s komentářem, o možnostech použití umělé inteligence v praktické elektrotechnice, o pracovně právních vztazích při zaměstnávání svých odborných kolegů, jak se dá legálně pracovat za hranicemi a třeba také o podrobnostech řádu prohlídek a ...
Miroslav Záloha připomíná definici pracovního úrazu. Zapomíná se, že zaměstnavatel má povinnost objasnit příčinu a okolnosti pracovního úrazu a vést dokumentaci o všech pracovních úrazech. Dozvídáme se, ve kterých odvětvích vznikají pracovní úrazy nejčastěji. A zajímavý pohled je na dlouhodobé statistiky, které ukazují, kdy k nim dochází a kdo je tou nejohroženější skupinou. S podrobnostmi se seznamte zde!
Mnoho z nás zajímá, jak budou v budoucnu vypadat noví "kvalifikovaní". Jaké úrovně dovedností jsou potřebné pro různé druhy prací v elektrotechnice a kolik typů kvalifikací v elektrotechnice existuje? Kde hledat informace o konkrétní práci v elektrotechnice? Co umět a jaké dovednosti znát, k získání kvalifikaci "Elektromechanik pro elektroenergetická rozvodná zařízení"? Hlavně, že se v tom vyznáme! Sledujte zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933