Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

SOLID: Aktualizace textů Elektro v praxi díl 1.


Document Actions
SOLID: Aktualizace textů Elektro v praxi díl 1.
Počátkem října jsme opět aktualizovali naše texty Elektro v praxi díl 1. Předmětem aktualizace bylo zejména vydání nové normy týkající se elektrických instalací ČSN 33 2130 ed.2. Více informací zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 30.11.2009
reklama

Počátkem října jsme opět aktualizovali naše texty Elektro v praxi díl 1. Předmětem aktualizace bylo zejména vydání nové normy týkající se elektrických instalací ČSN 33 2130 ed.2. Tato nově přepracovaná norma v sobě obsahuje moderní požadavky na provádění elektroinstalací. S elektroinstalacemi se asi setká každý z elektrikářů, buď jako dodavatelé pro naše zákazníky nebo při provádění elektroinstalací na vlastních nemovitostech. A kdo by nechtěl vědět, co se změnilo a jak je třeba elektroinstalace nyní provádět?

Doba pokročila a i do instalací se dostává mnoho moderních prvků. Nyní daleko více jako v minulosti je třeba přemýšlet o provedení samotných kabelových rozvodů uložených pod omítkou nebo v lištách. Při dnešní energetické náročnosti domácnosti a při nespočetném počtu jsou to desítky a spíše stovky metrů kabelů. A pokud uložíme tyto kabely v souběhu se svody hromosvodu sice uvnitř budovy, tak tímto zvyšujeme pravděpodobnost poškození napájecích zdrojů připojené elektroniky vlivem indukovaného přepětí při případném úderu blesku.

Další stěžejní změna je v užití proudových chráničů s reziduálním proudem nepřevyšujícím 30mA na všechny zásuvky jištěné do 20A,  to už asi ví každý i včetně možných výjimek, ale jak je tomu u zásuvek jištěných nad 20A nebo jak je třeba ochránit elektroinstalaci provedenou na hořlavém podkladu, jako je například dřevěný domek či chatka? Více najdete v naší publikaci, kterou si níže můžete objednat. Pro ukázku je níže uvedena část kapitoly popisující provedení elektroinstalací:

" - zásuvkový obvod 230V je určen pro připojování spotřebičů do zásuvek v rozvodu 230V. Na tento obvod lze pevně připojit spotřebiče pro krátkodobé použití do celkového maximálního příkonu 2000VA. Na jeden zásuvkový okruh lze připojit nejvýše 10 zásuvkových vývodů, přičemž několikanásobná zásuvka je považována za jeden vývod. Také několik zásuvek zapojených ve společném zásuvkovém obvodu a umístěné ve společném vícenásobném rámečku se považuje za jeden zásuvkový vývod. Několikanásobnou zásuvku lze připojit pouze na jeden obvod, nelze její propojení přerušit a připojit ji na dva obvody. Celkový instalovaný příkon nesmí překročit 3680VA při jištění 16A a 2300VA při jištění 10A. Lze užít i jističe 13A. Což znamená, že v některých případech to budou na jeden jistič připojeny například dvě dvojzásuvky v kuchyni. Při jmenovitém jištění max. 16A použijeme průřez vedení v trubkách nebo lištách 2,5mm2 Cu, průřez vedení v omítce nebo z kabelů 1,5mm2 Cu jen pro obvody s nižším zatížením a jištěním 10A. Doporučeno je při předpokládaném vyšším a dlouhodobějším zatížení používat 2,5mm2 Cu pro zásuvkové obvody, a to z důvodů tepelných ztrát v kabelech.

Zásuvky musí mít ochranný vodič připojen na ochranný kolík. Jednofázové zásuvky se doporučuje připojit tak, aby ochranný kolík byl nahoře a nulový (střední) vodič byl připojen na pravou dutinku při pohledu zpředu. Tyto zásuvky s jmenovitým proudem nepřevyšujícím 16A musí odpovídat příslušným národním normám (tj. pro ČR zásuvky s kolíkem nikoli s pérky jako například "Schucko").

Pokud je použito dvou nebo více napěťových soustav, musí být použito pro každou soustavu nezáměnných zásuvek. Zásuvky nad pracovními plochami mají být ve výši 1150mm, měřeno ke středu přístrojů.

U mateřských škol a jeslí se kromě jiného požaduje ochrana před svévolným dotykem, například použití bezpečnostní zátky či speciálně konstrukčně upravené zásuvky a tyto zásuvky musí být vypínatelné například v rozvaděči.


Elektroinstalace v koupelně

- zásuvkový obvod 400V - na jeden třífázový obvod lze připojit několik třífázových zásuvek, které jsou konstrukčně řešeny na stejný jmenovitý proud. Zásuvky s konstrukčním proudem 16A a 32A na jeden obvod nelze připojit. Zásuvkové obvody smějí být jištěny jističem odpovídajícím nejvýše jmenovitému proudu zásuvky.

Zásuvkové obvody jak jednofázové, tak i třífázové s jištěním do 20A musí mít doplňkovou ochranu proudovým chráničem s residuálním proudem nepřevyšujícím 30mA. Trojfázové zásuvky s jištěním od 20A do 32A se doporučuje také vybavit proudovým chráničem 30mA a trojfázové zásuvky s jištěním nad 32A se doporučuje vybavit doplňkovou ochranou proudovým chráničem s vybavovacím residuálním proudem 100mA. Doplňkovou ochranu proudovým chráničem není nutno dodržovat u zásuvek nepřístupných laické veřejnosti a zásuvek pro speciální druh zařízení, jako jsou například výpočetní technika velkého rozsahu nebo chladící a mrazící zařízení pro velké množství potravin, což jsou zařízení, jejímž vypnutím by mohly vzniknout velké škody."

Tyto aktuální texty si můžete pohodlně objednat níže přiloženým formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933