Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Projekty, Legislativa

Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka

  • 15.04.2024
Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka
Téma fotovoltaických elektráren (FVE) jiným pohledem. Od projektování, instalace, přes revize až po bezpečnostní aspekty, včetně ochrany před bleskem a požární bezpečnosti. Diskutuje různé aspekty související s výrobou, instalací a udržováním FVE, včetně legislativy, technických a bezpečnostních norem. Otázky ukazují na důležité aspekty, které je potřeba zvážit při plánování, realizaci a provozu fotovoltaických systémů, jako jsou projektová dokumentace, nejčastější chyby, kvalifikace potřebná pro projektování a instalaci a specifické výzvy spojené s ochranou proti bleskům a požární bezpečností.

Podrobnosti 64. Konference ELEKTRO Šternberk a Ostrava

  • 18.10.2023
Podrobnosti 64. Konference ELEKTRO Šternberk a Ostrava
Přijďte se připojit k největší elektrotechnické události druhé poloviny roku! Je připravena skvělá a opět informacemi nabitá 64. Konference ELEKTRO ve Šternberku a Ostravě. Nabídne nejen hluboké ponoření do světa elektrotechniky, ale také spoustu zajímavých kontaktů. Vybraná odborná témata z instalační elektrotechniky. Skvěle připravené přednášky. Zajímaví hosté, zajímaví návštěvníci. Příjemné prostředí. Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost posunout svou odbornost v elektrotechnice na vyšší úroveň. Přijďte na Konferenci ELEKTRO a dejte svým dovednostem elektrický záběr!

Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?

  • 24.11.2022
Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?
Už jste se setkali s tím, že bylo špatně definováno, nebo vůbec nebylo, zda jde celkovou rekonstrukci nebo pouze částečnou? Částečných rekonstrukcí můžeme potkat velké množství. Jde o kombinace starých dvouvodičových rozvodů nulováním s novými ostrůvky s třemi vodiči. Samozřejmě každý rozumný elektrikář se podobným situacím raději vyhne a navrhne celkovou rekonstrukci objektu. To však není ve většině případů tak snadné nebo vůbec reálné. Jak se v takových případech chovat při zapojování a následného zápisu do dokumentace?

EATON on-line TOUR podzim 2020

  • 24.08.2020
EATON on-line TOUR podzim 2020
Ať již dopadnou podzimní "covidová" opatření v Česku jakkoliv, všichni se chystáme na druhou část sezóny tak, abychom nebyli zaskočení. Je tomu tak i u EATONu. Ten naplánoval své informační TOUR formou veřejných webcastů. Podobně jako v letošním prvním pololetí i nyní budete mít možnost výběru, jak se vše potřebné dozvědět. Jaká témata můžete očekávat? Vše sledujte v článku! Rozvaděče, software pro výrobce rozvaděčů, softwarek dimenzování nn sítí, frekvenční starter vs. frekvenční měnič ...

#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody

  • 16.12.2019
#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody
Nejen na českém trhu se objevuje technická anomálie nazývaná ESE. Technický svět se na rozdíl od obchodního světa neřídí politickými, náboženskými, nebo emotivními rozhodnutími. Správná technická rozhodnutí jsou založena na ověřených, řekněme tvrzeních uznávaných odborníků. Situace s instalací aktivních hromosvodů je již dlouhá léta kontroverzní činností. A i přes dloholeté snahy docílit jednoho finálního, rozhodujícího judikátu, stále se to nedaří. Podívejme se na sousední Německo, které tiše následujeme i přes to, že chceme zůstat sami sebou. Je případ ESE projevem vzdoru nebo spíše českého legislativního nepořádku?

KROZ#18 Co vše se může stát, pokud si vyrobím rozvaděč sám?

  • 9.12.2019
KROZ#18 Co vše se může stát, pokud si vyrobím rozvaděč sám?
Skutečnost, že v regálech různých obchodů nacházíme jističe, proudové chrániče a další přístroje do rozvaděčů, upevňuje v mnohých domněnku, že pokud mohu nakoupit, mohu i použít. Inu, za určitých podmínek použít mohu, ovšem ekonomičtější je nechat to na oprávněné odborníky. Co vše se může stát, pokud si člověk vyrobí rozvaděč sám? V našem státě se přece netrestá domácí kutilství v elektroinstalacích. V čem je lidová demokracie v elektroinstalacích nebezpečná? Co je to, co nechtějí koncoví uživatelé přijmout? Co vše se může stát, a také se často stává, pokud provozovatel nemá správně podchycené použité technologie?

JSS: Máte hromosvod bez dokumentace? Tak to hromosvod nemáte!

  • 11.10.2019
JSS: Máte hromosvod bez dokumentace? Tak to hromosvod nemáte!
Chcete hromosvod s dokladem nebo bez? Bez to bude levnější! Zaznělo u souseda na dvoře. Kdyby tak oba tušili, že bez dokladu a následné dokumentace je to zadarmo drahé ... Jan Hájek má na hromosvod bez dokumentace také svůj názor. Mezi starými elektrikáři není těžké zaslechnout názor, že na hromosvody dokumentace být nemusela. Nemuselo jít o řadové elektrikáře! Dokonce i někteří cechmistři hlásali pomýlená dogmata. A kde se setkáváme s případy, kdy se tento názor objevuje? Což takhle periodické revize?

KROZ#12 Rozdíly rozvaděčů domovních a průmyslových

  • 13.08.2019
KROZ#12 Rozdíly rozvaděčů domovních a průmyslových
Rozvaděč jako srdce elektroinstalace má svá pravidla konstrukce, provozu i údržby. Do jaké míry je možné uvažovat záměnu rozvaděčů určených do konkrétního prostředí do prostředí jiných? "Rozvaděče nejsou uměleckým dílem, neprodávají se jako obrazy!", říkával jeden z předních českých elektrotechniků. Na správnou volbu a provoz rozvodných prvků instalace se v dnešní době pohlíží zcela jinak než v minulých. Dávnou anonymitu odpovědnosti je při dnešních možnostech lepší zapomenout. Pokud dnes někdo rozhodne o použití rozvaděče pro jiný účel než bylo původně určeno, měl by znát hodně informací ...

Jak přistupovat ke svítidlům ve dřevostavbách

  • 24.05.2019
Jak přistupovat ke svítidlům ve dřevostavbách
I když jsou dřevostavby doménou spíše amerického kontinentu, u nás se objevují v takové míře, že se tím musíme zabývat také. Jsem zaměřen spíše na zděné stavby, ovšem přesah do této dřevěné, minoritní sféry, není zcela od tématu. Požadavků na různá domovní rozšíření dřevěné konstrukce přibývá a to je důvod, proč jsem začal pátrat po více informacích. Elektroinstalacím ve dřevostavbách se u nás prozatím nevěnuje nikdo více než Karel Dvořáček. Proto jsem zalistoval v jeho knize vydané u IN-EL. A co ty? Máš praktické zkušenosti s montáží elektrických přístrojů v dřevostavbách? Přidej svou zkušenost!

JSS: Co bylo potřebné znát ze staré normy pro lepší pochopení ČSN 62 305?

  • 17.05.2019
JSS: Co bylo potřebné znát ze staré normy pro lepší pochopení ČSN 62 305?
Zajímalo nás, které části staré 34 1390 bylo nutné dobře znát, aby nám nová 62 305 byla pochopitelnější. Kudy chodím, tudy slyším buď o jednoduchosti a dostatečnosti staré ČSN 34 1390, nebo naopak o složitosti a naprosté zbytečnosti nové ČSN EN 62 305. Po tolika letech od vydání platné normy stále někdo nechápe a nezná její význam? Jsou opravdu autoři této EN normy tak nesvéprávní? Nebo se máme spíše sami pozorně začíst do již vydaných řádů technických doporučení? Odpověď Jana Hájka mne překvapila.

KROZ#1 Výrobce rozvaděče musí mít jistotu v tom, co osazuje, říká Leoš Blažek

  • 23.01.2019
KROZ#1 Výrobce rozvaděče musí mít jistotu v tom, co osazuje, říká Leoš Blažek
Při výrobě rozvaděčů žádné "prý" neexistuje! Výrobce rozvaděče za svůj produkt odpovídá a nej proto, že na něj nalepí svůj štítek. Jeden z důvodů proč, se odběratelé drží své oblíbené značky je také technická stálost a jistota. Ve sféře B2B, kdy se nacházíte v pozici dodavatele zařízení prakticky neustále, nemáte časoprostor na ověřování, testování a zjišťování referencí nových výrobců. Možná právě proto se v seriózních dodávkách mix značek různých výrobců neobjevuje. Ale setkali jsme se již s názory typu: "to je prý spolehlivé, jinak by se to neprodávalo" ...

Průřezy vodičů v bytech a jejich jištění

  • 27.04.2018
Průřezy vodičů v bytech a jejich jištění
Zopakujme si nekonečnou polemiku o průřezech a zatížení vodičů. Domovní přípojky jsou realizované prostřednictvím sítě TN-C a bytové rozvody již TN-C-S. Uvedené průřezy není nutno kontrolovat podle účinků zkratových proudů ani na vypínací proudy. Vedení ukládaná na hořlavý podklad a do hořlavých hmot se po­dle ČSN 33 2312 mají přednostně jistit jističi. Uvedené hodnoty platí pro obvody do délky 30m.

OPP#31 Má smysl realizovat ochranu proti přepětí pro jeden byt v domě?

  • 13.03.2018
OPP#31 Má smysl realizovat ochranu proti přepětí pro jeden byt v domě?
Představme si velký bytový dům. Třeba běžný český panelák. Uzemnění a pospojování od nuly různé ... A nyní se přistěhujete do jednoho z bytů. Jako majitel spotřební elektroniky za cca 300 tisíc korun a také jako osoba znalá s vyšší kvalifikací se chcete bezpečně opevnit dle ČSN EN 62 305. Zvláště když tomu výpočet míry rizika jasně napovídá. Společenstvo majitelů bytů však pro vaše návrhy nemá pochopení, protože je mnoho důležitějších investic. Co uděláte?

Šokující výpovědi Jana Hájka #4: Za co zodpovídá projektant?

  • 18.08.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #4: Za co zodpovídá projektant?
Každý projektant odpovídá za správnost svého projektu. Paragraf 5 nového občanského zákoníku říká, že kdo se ve styku s jinou osobou pasuje za odborníka a při své práci nepoužije znalosti, díky kterým složil autorizační zkoušku, dopouští se trestného činu. Když pak zákazník dokumentaci přebírá, musí si ji převzít odborně. V opačném případě mu totiž nebude poskytnuta zákonná ochrana.

VĚTRNÍKY: Rychlá pokládka vedení

  • 24.12.2007
VĚTRNÍKY: Rychlá pokládka vedení
Vedení mezi větrníky jsou v zemi. Už jste přemýšleli kdo a kdy ty vzdálenosti realizoval? Podívejme se na technologii, kterou pokládají kabely v sousedním Německu a Rakousku. U nás tomu zatím brání závaznost nezávazné normy ČSN 332000-5-52 ...
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933