Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Softwarové firmy zamíří na MSV jako kdysi na INVEX


Document Actions
Softwarové firmy zamíří na MSV jako kdysi na INVEX
O přípravách projektu Digitální továrna 2.0 jsme hovořili také s Jiřím Holoubkem. Tentokrát v našem brněnském studiu. O novém veletržním projektu se začíná již psát i v obecných médiích. U nás, jak je zvykem, rozebíráme obecné pojmy do technických podrobností. Proč se o digitalizaci stále mluví především v souvislosti se strojírenským veletrhem Brně? Proč není MSV už především o mechanických částech strojů? Kam se rozplynul legendární INVEX když dnes, v době tak vysoké poptávky programátorů je téma software v průmyslu tak "horkým bramborem"?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.08.2019



O digitální továrně 2.0 se v letních měsících konečně začíná psát i v obecných mediích. Podrobnosti z pod pokličky příprav vám jako spolutvůrci události můžeme prozradit. Cestu do našeho líšeňského studia si našel i Jiří Holoubek.


Částečný přepis mluveného slova rozhovoru:


Jiří Holoubek, ředitel LJ FUTURE a.s.
... ano, ano. Oba pohledy, vystavovatele i návštěvníka jsou důležité.

Lidé se často ptají, proč se o digitalizaci hovoří především v souvislosti se Strojírenským veletrhem?
Jiří Holoubek, ředitel LJ FUTURE a.s.
Strojírenský veletr je tradiční baštou setkávání inovačních firem nejen z oblasti strojírenské, ale i oblasti aplikační, kde jsou stroje a zařízení aplikovány. A přes strojírenskou technologii se nám může podařit myšlenky Průmyslu 4.0 implementovat do jiných odvětví a jiných oblastí života. Pokud mluvíme o Digitální továrně 2.0, pak mluvíme nejen o tom, co je za zdmi a plotem, ale také o tom, jakým způsobem továrna funguje směrem do svého okolí. Na zaměstnace, instituce, dopravu ...

Nevzbuzuje v návštěvnících ozubené kolo v logu MSV něco jiného než představu digitalizace výroby? Dnes jsou prý velmi moderní jedničky a nuly.  
Jiří Holoubek, ředitel LJ FUTURE a.s.
Myslím, že je ozubené kolo v logu MSV naprosto v pořádku. Vždy půjde v základu o strojírenské technologie. Ale to, co se na současné technologie nabaluje, je jakási digitální nástavba, která způsobí, že se stroje a zařízení použijí nejen ve vlastních továrnách, ale mají vliv i na své okolí.

Proti tomu logu nemám nic, protože od něj se odvíjí prapůvod strojírenské výroby. Dnes již strojírenská výroba vypadá zcela jinak než před osmdesáti léty, kdy logo MSV vzniklo. A v budoucnu bude výroba vypadat diametrálně jinak, ovšem princip mechanického zhotovování produktu tu bude vždy, přičemž je jedno, zda je řízen člověkem u soustruhu, nebo zda je řízen pokročilým automatizovaným systémem. Produkt musí vždy nějakým způsobem vzniknout a vznikne vždy mechanicky ...

Z mého pohledu cítím, že v této souvislosti budou do Brna mířit mnohé softwarové firmy jako kdysi na Invex. Nebo je to mylná domněnka?
Jiří Holoubek, ředitel LJ FUTURE a.s.
Právě technologické firmy typu Microsoft, různých komunikačních firem, systémových integrátorů pracujících na digitální bázi, společnosti pracující na digitálních platformách, tak tyto firmy mohou zažít comeback na MSV. Tam se začínají softwarové a strojírenské technologie propojovat. Pokud si vzpomeneme na INVEX, tak ten byl zaměřen čistě na nějaké číslicové, telekomunikační, datové technologie, ale dnes ta data máme všude a hlavně ve strojírenství a výrobě.

Jiřího znám již dlouhá léta a pokud bych měl nyní, v době zuřící digitalizace popsat jeho funkci, pak jde o živou encyklopedii, českou osobnost čtvrté průmyslové revoluce. Stručněji a výstižněji to snad vyjádřit nelze.

V dalších vstupech prozradíme, proč se o Digitální továrnu 2.0 zajímat i přes to, že žádnou továrnu nevlastníme.

Více videoklipů na digitální téma zde!
Oficiální www Digitální továrny 2.0 zde!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933