Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

SOFTWARE: Osvětlování


Document Actions
SOFTWARE: Osvětlování
Rozdíl mezi správným a špatným osvětlením není ve finančních nákladech na jeho pořízení, ale v jeho účincích. Malá produktivita práce, nekvalitní odpočinek, pálení očí, bolest hlavy, malý zájem o vystavené zboží – to jsou jen některé z důsledků nesprávného osvětlování.
David Klimša, ze dne: 5.05.2006
reklama



Rozdíl mezi správným a špatným osvětlením není ve finančních nákladech na jeho pořízení, ale v jeho účincích. Malá produktivita práce, nekvalitní odpočinek, pálení očí, bolest hlavy, malý zájem o vystavené zboží – to jsou jen některé z důsledků nesprávného osvětlování.

Správné osvětlení nejsou jen luxy
(intenzita osvětlení). Všeobecný názor je, že čím více světla, tím lépe. Normy předepisují dolní hranice intenzity osvětlení. Pravdou však je, že správné osvětlení znamená správně nastavit intenzitu osvětlení vzhledem k účelu místa, jeho důstojnosti, využití atd. Správné osvětlení též znamená zvolit správná svítidla a umění je vhodně rozmístit. Správné osvětlení rovněž znamená zabránit oslnění, nebo zvolit dobrou barvu světla. Jiná barva se hodí pro obchod s textilem, jiná nad maso, pečivo, zeleninu nebo šperky. Jinou barvu použijeme v kuchyni nad jídelní stůl a jinou nad pracovní desku. Jiná barva bude v kanceláři, skladu nebo recepci hotelu. Na těchto rozhodnutích velmi záleží. Světelné zdroje mají také jiný index podání barev. Při indexu 100 rozlišuje lidské oko věrohodně všechny barvy. Při indexu 0 barvy nerozlišuje. Normy předepisují spodní hranice podle účelu interiérů, ale opět – i když nejsme tlačeni normou, měla by nás vést snaha vytvořit prostředí, které bude podporovat účel své existence. Jsou místa, která jsou pro umístění světel naprosto nevhodná a to z důvodů oslnění. Nemohu v kanceláři nebo učebně rozmístit světla jak mne napadne. Nemohu natáčet zářivkové tělesa do libovolných směrů, aniž bychom se nedopustili zásadních chyb a omylů.


Pro větší náhled kliknout!

Elektrotechnici mají většinou k dispozici projekt, ve kterém není do detailů specifikováno, kde světla umístit. Sami pak rozhodují o finálním provedení. Mohou tak za stejné peníze vytvořit něco, co bude plnit účel a bude podporovat aktivity prováděné v daném prostoru, a většinou si to uživatel ani neuvědomí, nebo mohou naopak vytvořit prostředí, ve kterém se nebudou lidé cítit dobře, a i když si to většinou také neuvědomí, instinktivně se budou danému prostoru vyhýbat.

Další častou chybou je
nedostatečné vyhodnocení provozních nákladů osvětlovací soustavy. Ne vše, co se zdá levné, levné skutečně je. To co bylo popsáno výše, byly pro mne důvody, které mne vedly k vytvoření programu

OSVĚTLOVÁNÍ
Program je spojením značného množství rad a pokynů, které ukazují jak správně osvětlovat. To je také zřejmě nejcennější část programu. Dále program nabízí výpočty pro různé typy osvětlovacích soustav a také ekonomické bilance. K výpočtům se vážou data, tabulky, přehledy a grafy potřebné k zadání do výpočtů, nebo pro rozhodnutí, který světelný zdroj zvolit.
Program také obsahuje pokyny, rady a návody jak správně osvětlení měřit, měření vyhodnotit a nabízí formuláře k sestavení zpráv.
Je tedy zdrojem dat, umožňuje výpočty a pomáhá v administrativě. Cílem bylo, aby elektrotechnik nemusel přečíst velké množství knih a dalších publikací a přesto měl k dispozici to hutné, to důležité. Chtěl jsem, aby po počátečním přečtení, nebo alespoň proběhnutí informací v programu mohl každý kdykoliv nahlédnout do přehledně seskupených informací a na jejich základě se správně rozhodnout co a jak provede. Aby mohl rychle a s dostatečnou přesností určit kolik čeho kde namontuje, aby byl výsledek dobrý.
Program je postaven na platformě NET.Framework a k jeho běhu je potřeba mít tento nainstalovaný (cca 20 MB – zdarma na stránkách Microsoft). Program samotný pak na pevném disku zabírá asi 50 MB. Pokud by byla kladná odezva, byla by připravena i mini verze pro kapesní počítače (PDA). Smyslem tohoto návrhu je, aby každý mohl základní rozhodnutí provést přímo na místě v praxi.
Program v podobě jakou má dnes stojí pouze 850,- Kč a lze si jej objednat přes níže uvedený objednávkový formulář. Program spolu s běhovým prostředím NET.Framework bude zaslán dobírkou na CD, na kterém budou i demoverze dalších programů El soft.


Pro větší náhled kliknout!

Jednotlivé části programu Osvětlovaní obsahují toto:

1/ TEORIE
• veličiny (vysvětlení a praktická ukázka základních fotometrických veličin a pojmů)
• požadavky norem (přehled věcí z ČSN, které je nutné dodržovat, minimální hladiny osvětleností atd.)
• doporučení a rady při stanovení osvětlování

2/ PRAXE
• zdroje (přehled, rozdělení, klady a zápory, použití, skrytá nebezpečí, ekonomika jiné, týkající se světelných zdrojů – žárovek, zářivek, výbojek apod. Dále jejich srovnání, možná záměna atd.)
• svítidla (totéž jako zdroje)
• osvětlování (praktické návody, jak osvětlit fasádu, reklamní plochu, kancelář, učebnu, byt apod. Je to jeden z nejcennějších přínosů programu. Správně provedení osvětlení rozhodne o tom, zda byly investice vynaloženy účelně a smysluplně, nebo to byly vyhozené peníze)

3/ VÝPOČTY
• výpočet osvětlovací soustavy (jednoduchý a funkční výpočet, který nepotřebuje nakrmit přesnými daty konkrétních svítidel)
• výpočet osvětlení metodou světelného toku (stejně praktické jako předcházející)
• výpočet osvětlení plochy reflektorem
• výpočet ekonomických nákladů pro jednotlivé světlené zdroje
• celkově přes 20 výpočtů

4/ MĚŘENÍ
• měření jasu a osvětlení
• rady jak měřit a naměřená data zpracovávat
• formuláře


Pro větší náhled kliknout!

DOPORUČUJI projektantům, revizním technikům a elektromontážním firmám.

V publikacích, ze kterých jsem čerpal byly vždy uvedeny vážné důvody, proč jednotlivá pravidla dodržovat. Program tato zdůvodnění většinou neuvádí, protože pak by se z něj stal nepřehledný a těžko použitelný obr, a tak je na uživatele kladen požadavek prostě věřit, že uváděné pokyny a rady mají smysl. Pravidla hry, jak jsou uváděna v programu nejsou jen pro úzkou skupinu specialistů, ale jsou určeny všem, kdo chtějí předvést, že umí pracovat odporně a jejich práce přináší skvělé výsledky.

Program se již nedá objednat!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933