Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rozvaděče a Zákon č. 22/97 Sb.... (1.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.12.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rozvaděče a Zákon č. 22/97 Sb.... (1.)


rozvadsob_1.jpg
Zákon č.22/97 Sb. včetně změn a příslušná nařízení vlády pro elektrotechnické výrobky se zaměřením na rozvaděče. Kdo je to dovozce, výrobce? Co je to autorizace a co certifikace?
Josef Honzík, ze dne: 16.12.2003

Spokojenost zákazníků, potřeby vnitřního trhu, mezinárodní obchod a další oblasti v systému výrobců, dovozců si vyžadují stanovení pravidel, která budou všem zainteresovaným stranám známá a hlavně, která musí být dodržována tak, aby došlo k harmonickému vyrovnání požadavků obchodních a požadavků vyplývajících z bezpečnosti výrobků. Zástupci České republiky podepsali v roce 1995 smlouvu o přidružení ČR ke státům EU, čímž jsme se zavázali k postupnému sbližování práva ČR s právem platným v zemích EU.

Jedním ze základních požadavků je vytvoření systému harmonizovaných norem, tzn. stanovení jednotných pravidel podle kterých pak mohou výrobci postupovat se zárukou, že při respektování základních technických požadavků jsou výrobky použitelné i v ostatních státech, které se k dodržování těchto pravidel zavázaly. Platnost zákona o státním zkušebnictví č.30/68 Sb. skončila 31.8.1997. Kromě jiných aktivit zde jako hlavní záměr bylo schvalování výrobků. Schvalování výrobků bylo správním řízením dle zákona č. 71/67 Sb. Všechny výrobky uvedené ve výnosech, později pak ve výměrech ÚNMZ, bylo nutné před uvedením na trh nechat odzkoušet podle norem, které stanovila ve svých podmínkách příslušná státní zkušebna.

1.9.1997 vstupuje v platnost nový zákon č.22/97 Sb. (Zákon o technických požadavcích na výrobky). Nedílnou součástí tohoto zákona jsou příslušná nařízení vlády pro vybrané skupiny výrobků. Nařízení vlády pak obsahují jen podstatné požadavky jejichž splněním je vytvořen předpoklad, že na trh jsou uváděny jen výrobky, které neohrožují zdraví nebo bezpečnost osob, majetku nebo okolního prostředí. Evropské směrnice pak obsahují tzv. moduly, jejichž počet je osm, mají různou prioritu a ke každé směrnici EU je stanovena pouze minimální priorita. Výrobce musí použít k prokázání shody stanovený modul nebo smí použít i modul vyšší. Nařízení vlády ČR pak specifikuje a popisuje jakým způsobem mají být zajištěny zkoušky výrobků (výrobce nebo dovozce provede nebo nechá provést zkoušky), jakým způsobem bude provedena certifikace systému řízení jakosti a zda může být využito výsledků zkoušek provedených výrobcem, dovozcem, nebo zkušebnou jiné organizace, akreditovanou laboratoří nebo autorizovanou osobou.

S ohledem na terminologii, která se v textu zákona č.22/97 Sb. používá uvádím základní pojmy pro jednotný výklad.

Technickými požadavky na výrobek
se rozumí technická specifikace obsažená v právním předpise nebo normě, která stanoví požadované charakteristiky výrobku, jakými jsou úroveň jakosti, užitné vlastnosti, bezpečnost a rozměry včetně požadavků na jeho název, pod kterým je prodáván, úpravu názvosloví, symbolů, zkoušení výrobku a zkušebních metod, požadavky na balení, označování výrobku nebo opatřování štítkem, postupy posuzování shody s právními předpisy nebo s normami, výrobní metody a procesy mající vliv na charakteristiky výrobků a dále pak jiné požadavky nezbytné z důvodů ochrany oprávněného zájmu nebo ochrany spotřebitele, které se týkají životního cyklu výrobku poté, co je uveden na trh, např. podmínky používání, recyklace, opětovného použití nebo zneškodnění výrobku, pokud takové podmínky mohou významně ovlivnit složení nebo povahu výrobku nebo jeho uvedení na trh.

Technickým předpisem pro účely tohoto zákona je
právní předpis, vyhlášený uveřejněním jeho plného znění ve Sbírce zákonů, obsahující technické požadavky na výrobky, popřípadě pravidla pro služby nebo upravující povinnosti při uvádění na trh, při jeho používání nebo při poskytování nebo zřizování služby nebo zakazující výrobu, dovoz, prodej či používání určitého výrobku nebo používání, poskytování nebo zřizování služby.

Výrobce a dovozce je povinen
uvádět na trh jen bezpečné výrobky, kdy bezpečným výrobkem je výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje po dobu stanovené nebo obvyklé použitelnosti žádné nebezpečí nebo jeho použití představuje pouze minimální nebezpečí, které lze považovat za přijatelné při užívání výrobku vzhledem k odpovídající vysoké úrovni ochrany oprávněného zájmu.

Za bezpečný se považuje výrobek který

Výrobce, dovozce nebo distributor je dále podle povahy výrobků povinen zejména

Vláda svými nařízeními stanoví

Prohlášení o shodě.

V případě, že výrobce nebo dovozce hodlá uvést na trh výrobek, jehož vlastnosti nejsou v souladu s harmonizovanými českými technickými normami, nebo pokud takové normy nekonkretizují všechny základní požadavky, zajistí výrobce nebo dovozce posouzení technických vlastností autorizovanou osobou. Na základě tohoto posouzení vydá autorizovaná osoba certifikát osvědčující technické vlastnosti stavebních výrobků, kterým osvědčuje technické vlastnosti ve vztahu k základním požadavkům na stavby podle toho, jakou funkci mají na stavbě plnit.

Elektrotechnický zkušební ústav Praha,
Pod Lisem 129, 17102 Praha 71-Troja
www.ezu.cz

Sborník přednášek výhodněji.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.