Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nikobus v Česku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.07.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nikobus v Česku


Musíme se smířit se skutečností, že se do domácností postupně tlačí automatizace. Nejen technicky založení majitelé chtějí ve svém rodinném hnízdě určitý komfort a pohodlí.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.07.2002

Ovládání osvětlení, spotřebičů, topení, žaluzií, informace EZS,..... to ještě neznamená, že musíte mít dům jako z vědecko-fantastického filmu, kde vše bliká, pípá, občas se mihne robot či elektrická myš. V životě jsem se setkal s odpůrci všeho možného. Mobilních telefonů, Internetu, TV, hudby, kina. Tedy každý má jiné představy o technické úrovni své osoby, života a bydlení samotného.
Pro ty, které zajímá poslední technické trendy, které nyní hýbou veletrhy, jsme začali v redakci intenzivně sbírat informace.

Jedna z firem (Moeller), která se pustila do této oblasti elektrotechniky, nedávno představovala systém Nikobus. Na prezentaci společně s novým "Pavoukem 2.0", který představoval jeho tvůrce Ing.Slavata, byl také představen Nikobus v plné kráse. Systém založený na principu datové sběrnice, po které běží všechny povely k řízení spotřebičů, dnes využívají i další projekty (EIB, Lohnworks, PEHA C....). NIKOBUS je jakási odlehčená domácí varianta, která by neměla být proti ostatním finančně a projekčně tak náročná. Na ukázkových panelech Ing.Pávek prokázal funkčnost a účelnost této domácí varianty automatizace. Předvedl základní funkce a komponenty, ze kterých vystavíte domácí "kosmické středisko".

Ing.Slavata komentuje nového Pavouka

NIKOBUS nabízí samozřejmě takové služby jako jsou dálková ovládání, řízení spotřebičů na základě venkovních povětrnostních podmínek (počasí, teplo, voda, světlo....). Nejčastější využití ovšem nalezne (jako jiné systémy) v osvětlení, kde si můžete naplánovat určité světelné scény, které jsou uloženy v paměti systému. Jedna z hodně oceňovaných služeb těchto systémů je "centrální vypínač", který po zmáčknutí bezpečně vypne spotřebiče, které mají být po vašem odchodu vypnuty.
Po podrobném prostudování materiálů zjistíte, že takový návrh a instalace není tak složitá. Alespoň pro elektrotechnika, který má dnes standardní znalosti a samozřejmě notnou dávku představivosti a improvizace, není žádný problém vytvořit domácí systém, který bude mnohé řídit.

Ing.Pávek představuje komponenty Nikobus

Protože se u nás v redakci scházejí k této problematice mnohé dotazy, zřídíme novou rubriku zaměřenou na BUS systémy. Očekáváme, že se aktivně zapojí nejen odborníci na BUS, ale i zvídaví čtenáři.

Na školení NIKOBUS byli přítomní dostatečně vybaveni technickými informacemi. Pokud máte zájem se zúčastnit našeho připravovaného klubu příznivců BUS systémů, měli byste být dobře vyzbrojeni informacemi.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.