Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Smrt na stadionu


Document Actions
Smrt na stadionu
Projektant, dodavatel ESE jímače a jeho výrobce vytvořili falešnou atmosféru bezpečí na stadionu KIUM tím, že deklarovali schopnost ESE jímače poskytovat rozsáhlý ochranný prostor kolem něj. Tato smrt by neměla být orgány klasifikována jako nešťastná náhoda, protože zde došlo k trestuhodné nedbalosti. Zpráva o osudném použití aktivního jímače (ESE) v Malajsii. Od autorů Z. A. Hartono & I. Robiah
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.01.2013
reklama
 
Student Mohd Ridwan Jamal byl večer 16. března 2012 zasažen a usmrcen zásahem blesku, když se svými přáteli hodlal hrát fotbal na malém stadionu Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM). Na hlavní tribuně stadionu byl jako ochrana před bleskem instalován  aktivní jímač (ESE) a pokud by student neopustil bezpečí hlavní tribuny, mohl dnes žít.

Viz
http://www.nst.com.my/nation/general/student-killed-by-lightning-1.61789
http://www.nst.com.my/latest/student-struck-by-lightning-dies-1.61591

Výrobci aktivních jímačů uváděli a uvádí pro různé typy svých jímačů jako jejich schopnost, že jímače dokáží přitáhnout výboj blesku na velkou vzdálenost a tedy poskytují rozsáhlou ochrannou zónu o poloměru až 100 m ale i více. Toto tvrzení však nebylo nikdy vědecky podloženo a ani nemá podporu expertů na blesky či vědců, kteří je v posledních 20 letech studovali.

Toto tvrzení nebylo také nikdy potvrzeno nezávislými vědeckými výzkumy prováděnými na těchto aktivních jímačích. Ve skutečnosti výzkumy ukázaly, že aktivní jímače často selhaly při ochraně budov před přímým zásahem blesku.

Od konce 80. let bylo v Malajsii prodáno a instalováno několik tisíc jímačů ESE. Většina z nich byla po celé zemi instalována na veřejných i soukromých budovách a několik set jich bylo instalováno na rekreačních zařízeních, jako jsou malé stadiony, stadiony, školní hřiště, golfová hřiště a veřejné parky.

Od roku 1995 autoři tohoto článku opakovaně zdůrazňovali skutečnost, že ve zprávách a sbornících z konferencí a seminářů jsou jímače ESE uváděny při ochraně budov před blesky jako neúčinné. Upozorňovali také na to, že použití jímačů ESE může vést k úrazům a úmrtím. Ridwanova předčasná smrt potvrdila jejich nejhorší obavy a rozhodně to nemusí být první lidská oběť v souvislosti s jímačem ESE.

Tato zpráva přináší podrobné informace o smrtelné nehodě v KUIM a podtrhuje skutečnost, že se oběť při zásahu bleskem spolehlivě nacházela uvnitř deklarované ochranné zóny aktivního jímače ESE.



Fotbalové hřiště KUIM před hlavní tribunou; zde došlo ke smrtelnému zásahu bleskem.
 
Zpráva o smrtelném úrazu bleskem
Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM), známá dříve jako Kolej Universiti Technikal Melaka, se nachází poblíž Kuala Sungai Besar ve státě Malacca. Univerzita byla postavena melackou vládou před několika lety jako soukromá instituce.
Podobně jako mnoho jiných veřejných i soukromých institucí vyššího vzdělávání byly na většině budov KUIM instalovány různé typy jímačů ESE komerčně dostupných v Malajsii. To navzdory skutečnosti, že použití jímačů ESE je nelegální poté, co jsou v rozporu s aktuální malajskou normou pro ochranu před bleskem (SIRIM, MS-IEC 62305).
 


Obr. 1: Administrativní budova KUIM s jímači ESE
 

Obr. 2: Další budova KUIM s jímači ESE

Malý stadion KUIM se skládá z hlavní tribuny, kryté haly, fotbalového hřiště a atletické dráhy. Hlavní tribuna, umístěná cca 5m od atletické dráhy, je kovová zastřešená budova o výšce 10m, šířce 12m a délce 16m. Kovová střecha je upevněna na pěti mohutných, 12m vysokých kovových sloupech (obr. 3 a 4).
 


Obr. 3: Šikmý pohled na krytou halu, hlavní tribunu a fotbalové hřiště.
 


Obr. 4: Boční pohled na hlavní tribunu a fotbalové hřiště.

Jímač ESE, model Satelit vyrobený francouzskou společností Duval Messien, byl instalován na jednom z mohutných kovových sloupů na okraji hlavní tribuny. Jímač ESE je uzemněn měděným páskem připojeným ke kovovému sloupu (obr. 5 a 6).
 


Obr. 5: ESE jímač Satelit na kovovém sloupu
 

Obr. 6: Detail snímku ESE jímače Satelit
 
Podle metody ochranného úhlu při ochraně před bleskem, což je vědecky ověřená metoda definovaná v malajské normě MS IEC 62305 (SIRIM), střecha hlavní tribuny poskytuje ochranu proti přímému zásahu bleskem v prostoru omezeném na atletickou dráhu bezprostředně před tribunou. Zbytek atletické dráhy a celé fotbalové hřiště jsou vystaveny nebezpečí zásahu bleskem.
 

Obr. 7: Ochranný prostor dle normy SIRIM

Výrobci aktivních jímačů ESE však prohlašovali, že jejich jímače mohou poskytovat velmi rozsáhlou ochrannou zónu tj. až 100m, ale i více, a to v závislosti na výrobci a modelu jímače. Podle GIMELEC, organizace přidružené k francouzským výrobcům ESE jímačů, jeden ESE jímač instalovaný uprostřed střechy poskytuje ochranu pro celou budovu a pro prostranství obklopující budovu. To je znázorněno na následujících obrázcích od GIMELEC (obr. 8 a 9).
 


Obr. 8: Školní budova s jedním ESE jímačem instalovaným uprostřed střechy (zdroj: GIMELEC)
 

 

Obr. 9: Deklarovaná ochranná zóna poskytovaná jedním ESE jímačem pro budovu školy a okolní prostranství (zdroj: GIMELEC)

Jestliže je tento způsob ochrany aplikován na stadion KIUM, deklarovaná ochranná zóna ESE jímače zahrnuje většinu, ne-li celé fotbalové hřiště a atletickou dráhu v KIUM (obr. 10). Každý projektant kompetentní v oboru ochrany před bleskem ví, že budovy s robustními kovovými střechami nepotřebují ochranu proti zásahu bleskem, a tak tedy ESE jímač instalovaný na hlavní tribuně KIUM sloužil pouze k ochraně otevřeného prostranství.
 

Obr. 10: Deklarovaná ochranná zóna na malém stadionu KIUM

Na základě výše uvedeného doporučení projektanta a dodavatele ESE jímače byli uživatelé mylně přivedeni do nebezpečné situace, a to takto:

a) Vlastník:

Vláda státu Malacca věřila, že zakoupením ESE jímačů poskytla univerzitě, jejím zaměstnancům a studentům nejlepší dostupnou ochranu před bleskem. Ve skutečnosti byli obalamuceni k nákupu systému ochrany, který byl vědecky znevěrohodněn již před dvaceti lety.

b) Vedení univerzity:
Vicekancléř věřil, že zaměstnanci a studenti jsou dobře chráněni před bleskem, a že tedy nejsou třeba žádná další bezpečnostní opatření pro jejich ochranu, pokud se nacházejí během bouřky na otevřeném prostranství univerzity.

c) Studenti a zaměstnanci:

Mají mylný dojem, že je pro ně bezpečné během bouřky vyjít ven na otevřené prostranství stadionu a univerzity.
Tento podvod ze strany výrobce ESE jímače, dodavatele a projektanta je to, co vedlo k nešťastné smrti studenta KIUM, Mohda Ridwana Jamala. Jeho předčasná a zbytečná smrt by měla být příslušnými orgány posuzována spíše jako čin všeobecného ohrožení spáchaný zúčastněnými, než jako „nešťastná náhoda“.
Podle novinových zpráv se oběť spolu se svými přáteli ukryla v hlavní tribuně, když silný déšť a blesky onoho večera přerušily jejich fotbalový trénink. Jakmile liják přešel do poprchávání, sešli na fotbalové hřiště a chystali se znovu zahájit fotbalovou hru, když tu byla oběť zasažena bleskem. To by lokalizovalo polohu oběti v okamžiku zásahu někde na fotbalovém hřišti před hlavní tribunou, tj. do cca 40m od ESE jímače (obr. 11).

Podle jiných novinových zpráv oběť a její přátelé byli v okamžiku nehody blízko kraje fotbalového hřiště. V takovém případě by byl zasažený student ještě mnohem blíže k ESE jímači, než bylo odhadnuto v předchozím odstavci.

Tato nehoda je další neoddiskutovatelný důkaz selhání ESE jímače se smrtelnými následky, jelikož oběť byla zasažena bleskem evidentně uvnitř deklarovaného ochranného prostoru jímače. Při stovkách rekreačních zařízení po celé zemi, používajících ESE jímače k ochraně otevřeného prostranství, nepotrvá dlouho, než se jiný student nebo někdo z veřejnosti stane obětí přímého zásahu bleskem.
 
 


Obr. 11: Plánek lokality znázorňující polohy aktivního jímače ESE a oběti
 
Diskuse
Smrtelná nehoda zásahem blesku zahrnující použití ESE jímače v KIUM byla očekávatelná, a nemusí být první toho druhu, protože je ročně publikováno v tisku méně než 50% ze smrtelných nehod způsobených bleskem. Pokud by byly zahrnuty i nehody bez smrtelných následků, pak může být reálná četnost selhání ESE jímačů při ochraně rekreačních zařízení mnohem vyšší.
Již od roku 1995 autoři různých technických zpráv a příspěvků v konferencích zdůrazňují selhání ESE jímačů při přitahování bleskových výbojů. V příspěvku z poslední konference v r. 2011  autoři zdůraznili tu skutečnost, že blesk může zasáhnout i místo vzdálené do 10m od ESE jímače.


Není tedy překvapivé, že oběť při zde popisované nehodě byla zasažena hluboko v deklarovaném ochranném prostoru ESE jímače. Selhání ESE jímače Satelit byla ve skutečnosti pozorována v řadě případů v Kuala Lumpur. Jeden z nich je ukázán níže (obr. 12).
 


Obr. 12: Budova Wisma Tanah v r. 2007 (před opravou škod)

Úřední orgány musí konat rychle, aby zamezily dalším smrtelným nehodám, protože ESE jímače byly použity na stovkách rekreačních zařízení po celé zemi. Příklady jsou ukázány dále:
 

Školní fotbalové hřiště v Putrajaya
Toto školní hřiště je situováno na vrcholu pustého kopce a je tedy považováno za místo s vysokým rizikem zásahu blesku. Jímač ESE byl instalován vedle malé celokovové hlavní tribuny. (obr. 13 a 14).
 



Obr. 13: Jímač ESE instalovaný na školním hřišti v Putrajaya.

 

Obr. 14: Detailní snímek ESE jímače
 

Veřejné fotbalové hřiště v Petaling Jaya

Toto veřejné fotbalové hřiště bylo osazeno dvěma ESE jímači na osvětlovacích rampách umístěných na protilehlých koncích hřiště (obr. 15 a 16).
 


Obr. 15: ESE jímač instalovaný na osvětlení fotbalového hřiště
 


Obr. 16: Detailní snímek ESE jímače
 

Závěr
Smrt univerzitního studenta v KUIM by neměla být úředními orgány brána na lehkou váhu, jelikož desetitisíce studentů jako on je vystaveno riziku zásahu bleskem, kdykoli se věnují sportovním aktivitám před bouřkou, během ní i po bouřce. Tato smrt by neměla být orgány klasifikována jako nešťastná náhoda, protože zde došlo k trestuhodné nedbalosti.

Projektant, dodavatel ESE jímače a jeho výrobce vytvořili falešnou atmosféru bezpečí na stadionu KIUM tím, že deklarovali schopnost ESE jímače poskytovat rozsáhlý ochranný prostor kolem něj. To vedlo oběť a její přátele k tomu, že si troufli opustit bezpečí hlavní tribuny, jakmile skončil liják, místo aby vyčkali úplného skončení bouřky.

Projektanti, kteří v posledních 20 letech doporučovali instalaci ESE jímačů po celé zemi, by měli být vyšetřováni odpovídajícími profesními orgány, protože jasně porušili jejich etický kodex ohledně veřejného bezpečí a zjevně zanedbali národní normy pro ochranu před bleskem. Měli by být vedeni k odpovědnosti za jakoukoli nehodu se smrtelnými i lehčími důsledky, ke které došlo v poslední době v souvislosti s bleskem, přičemž veřejnost spoléhala na jejich odborné znalosti při zajištění bezpečnosti. Projektanti by též měli být úředními orgány donuceni k náhradě ESE jímačů systémy odpovídajícími požadavkům SIRIM dříve, než dojde k další nehodě zásahem blesku.

Podobně, jako u jiných výrobků s vážnými nedostatky v bezpečnosti, by měl příslušný ministr stáhnout všechny ESE jímače až do doby, než budou uznávanými mezinárodními technickými organizacemi jako CIGRE certifikovány jako účinné a bezpečné. Při provádění studií ESE jímačů CIGRE již před více než deseti lety nalezl nezlomné důkazy selhání ESE jímačů (v Malajsii).

http://www.iclp-centre.org/pdf/Cooray-CIGRE-2011.pdf

Autor překladu: RNDr. Ivan Gabaš

Ani smrt na stadionu s příznivci ESE nehne?
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933