Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Slyšel jsem, že je za bouřky lepší vypnout mobilní telefon, abych nebyl zasažen bleskem. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.10.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Slyšel jsem, že je za bouřky lepší vypnout mobilní telefon, abych nebyl zasažen bleskem.


Slyšel jsem, že je za bouřky lepší vypnout mobilní telefon, abych nebyl zasažen bleskem.
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Jan Hájek, ze dne: 25.10.2011


Slyšel jsem, že je za bouřky lepší vypnout mobilní telefon, abych nebyl zasažen bleskem.

František Bezproudu

Tak to samozřejmě není pravda, mobilní telefon se svým vysílacím výkonem max. 2W toho ovlivní mnohem méně než lidské tělo, jehož vyzářená energie je mnohem větší, takže to jestli s sebou máte mobilní telefon vypnutý nebo ne Vás mnohem více ohrožuje po zásahu bleskem, když si nemůžete rychle zavolat o pomoc.

Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 

Tady to ovšem, na rozdíl od většiny shora uvedených legend má reálný základ a určitě k tomu při telefonování nebo telegrafování došlo.

Pokud vedou krajinou komunikační vodiče na sloupech, které jsou rozhodně vyšší, než jejich okolí a jsou přivedeny do domu, kde nejsou spojeny s jeho potenciálem, tedy nejsou připojeny na jeho zemnící soustavu přes svodiče bleskových proudů, je pro člověka velké riziko za bouřky u telefonu. Člověk držící u ucha sluchátko klasického telefonu pak sloužil jako tato spojka, ale na rozdíl od toho svodiče není lidské tělo uzpůsobeno vést bleskový proud a rozhodně ne opakovaně.

No, a pokud o doporučení netelefonovat za bouřky uslyšel někdo, kdo byl dostatečně mladý či neinformovaný, aby netušil, že dříve se telefonovat bez drátů nedalo, objevilo se na světě doporučení vypínat za bouřky mobil. Naštěstí od ostatních hloupostí tato neškodí a po dobu bouřky zabaví toho, kdo tomu uvěřil a jeho okolí.


Více informací můžete nalézt na www.kniSka.eu
TEXT Z OBLASTÍ
  • EMC
  • Kuriozity
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.