Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Soklové lišty v praxi? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.06.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Soklové lišty v praxi?


Kdy už přijde čas soklových (přípodlažních) lišt? Zvítězí praktická stránka nad skutečností, že se lišta prý nelíbí?
ze dne: 15.06.2001

Soklové lišty nebo také přípodlažní lišty se u nás objevily poprvé u firmy Tehalit a později i jako produkt Fatry Napajedla společně s ABB EPJ. 

Tento produkt má být především určen pro rekonstrukce. V novostavbě lze aplikovat rozvod v podlaze, pod omítkou. Při rekonstrukcích se používají rozvody v parapetních žlabech, v podhledech.

Ovšem většinou např. parapetní žlab je veden pouze po jedné zdi místnosti. V případě spotřebiče na protilehlé straně pak vedení leží na zemi, pod kobercem, v lepším případě např. v nášlapné liště.
V ten okamžik je vhodné použít přípodlažní systém, který prodlouží vedení po zdi kolem místnosti. Může být napájen z parapetního kanálu, z podhledu, z duté podlahy nebo také třeba přímo z rozvodnice.
 Až doslouží hliníkové rozvody v našich panelových "králikárnách", objevíme tuto alternativu rozvodu. Případy, kdy přerušený vodič v panelovém domě nelze znovu protáhnout a zbývá často pouze varianta natažení vodiče po povrchu. Takže nejekonomičtějším a také nejrychlejším řešením bude aplikace těchto soklových lišt.

Na výstavách především u firmy Hager Electro můžete vidět designově příjemné lišty Tehalit, které se vyrábí v dobře kombinovatelných odstínech.

 

Co se Vám líbí nebo nelíbí? Máte nějakou praxi s aplikováním tohoto způsobu rozvodu? Reagujte prosím v diskuzi pod článkem.


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.