Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Náplň a zpracování revizních řádů a systémů v prostorách zvlášť nebezpečných (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.10.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Náplň a zpracování revizních řádů a systémů v prostorách zvlášť nebezpečných


Jaké platí předpisy v prostorách s nebezpečím požáru či výbuchu, jako jsou chemické závody nebo tepelné elektrárny? Jaké vnější vlivy charakterizují tyto prostory? Jaké typy revizí se v těchto místech musí provádět a jaké jsou požadavky na odbornou způsobilost pracovníků provádějících revize? Odpovědi na otázky a další informace z oblasti revizních řádů a systémů ve zvlášť nebezpečných prostorách se dozvíte v článku inspektora EZ Jiřího Sluky.
Jiří Sluka, ze dne: 3.10.2014



Úvodem bych chtěl připomenout, že tato přednáška navazuje na podobnou přednášku, kterou jsem prezentoval před třemi roky, a která se zabývala „Náplní revizních pro elektrické instalace a zařízení do a nad 1000V“ a byla zaměřena spíše obecněji. V této přednášce bych se chtěl věnovat prostorám zvlášť nebezpečným, s nebezpečím požáru a s nebezpečím výbuchu.

Je zřejmé, že se jedná zejména o provozy, které mají spíše průmyslový charakter, jako jsou například chemické závody, rafinérie, tepelné elektrárny apod. Je však nutné připomenout, že s prostory s nebezpečím požáru a i výbuchu se může setkat i v některých jiných provozech jako jsou například bioplynové stanice, čerpací stanice PHM, LPG a CNG.

Pokud se zamyslíte nad dnešním systémem technických norem a technických předpisů, tak zjistíte, že tyto předpisy dávají poměrně velký prostor zaměstnavatelům (provozovatelům), ve smyslu dosti širokého prostoru pro stanovení pravidel provozu, údržby, oprav, kontrol a revizí elektrických zařízení. Mnoho firem má tyto „Místní provozní bezpečnostní předpisy“ (dále jen MPBP) vypracovány, ale při podrobnějším studiu těchto dokumentů zjistíte, že některé předpisy jsou zpracovány velmi formálně a v podstatě jsou zde pouze opisovány stati a definice z norem a technických předpisů a samostatný systém je zde řešen opravdu jen velice okrajově. Co v těchto MPBP není mnohdy řešeno vůbec, je systém revizí vyhrazených technických zařízení (vyhrazených elektrických zařízení). V těchto předpisech by měl zaměstnavatel řešit například četnost a systém provádění revizí, ale také jejich náplň, případně i kvalifikaci pracovníků.

Jelikož je přednáška zaměřena také na prostory s nebezpečím požáru hořlavých látek, prachů a kapalin a na prostory s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů, par a plynů, musí být v rámci systému prevence řešeny i určité specifické kontroly a prohlídky, které nejsou v jiných prostorách vyžadovány.

Možná by bylo na místě specifikovat prostory zvlášť nebezpečné, s nebezpečím požáru a s nebezpečím výbuchu, a to dle systému určování vnějších vlivů, tak jak jsou specifikovány v ČSN 33 2000-5-51 ed.3 a v ČSN 33 2000-4-41 ed.2 (zejména tabulky NA.4 až NA.6).

Vnější vlivy na základě kterých se stanovují „Prostory zvlášť nebezpečné“:
AB6 (+5+60°C) Vnitřní a vnější prostory s extrémně vysokou teplotou okolí chráněné před chladem. Působení slunečního a tepelného záření.

AB7 (–25+55°C) Vnitřní a vnější prostory bez regulace teploty a vlhkosti, které mohou mít otvory do venkovního prostředí a vystaveno slunečnímu záření.

Poznámka: V praxi se s prostory zvlášť nebezpečnými na základě vnějších vlivů AB6, AB7 setkáváme poměrně řídce.

AD 2 
   Volně padající kapky

AD 3    Vodní tříšť

AD 4    Stříkající voda

AD 5    Tryskající voda

AD 6    Vlny

AD 7    Mělké ponoření

AD 8    Hluboké ponoření


Chtěl bych velmi důrazně upozornit na poznámku č.1 pod tabulkou č.NA.6 (ČSN 33 2000-4-41 ed.2), kde se uvádí, že: „Venkovní prostory s těmito vnějšími vlivy mohou být posouzeny jako prostory pouze nebezpečné, jestliže se tyto vlivy v daném prostoru vyskytují pouze občas a je zajištěno, že s elektrickým zařízením se bude manipulovat pouze v době, kdy působí maximálně jenom vnější vlivy podle tabulky NA.4 (prostory normální) a NA.5. (prostory nebezpečné)“.

Z textu poznámky jednoznačně vyplývá, že venkovní prostory (AB8), kde se samozřejmě počítá s výskytem vody, mohou být posuzovány jako prostory nebezpečné, ale pouze v případě, že bude zaměstnavatelem (provozovatelem) vypracován MPBP, který zabezpečí právě to, že při dešti či sněžení nebudou na elektrickém zařízení prováděny práce pod napětím. Bohužel z hlediska zkušeností z inspekční činnosti mohu pouze konstatovat, že provozovatelé těchto zařízení (např. venkovní osvětlení) v podstatě „nějaké“ provozní předpisy v podstatě neřeší, a přesto jsou tyto prostory určeny jako prostory nebezpečné.

AF 4    Trvalý výskyt korozivních nebo znečišťujících látek
- trvalé vystavení velkému množství korozivních nebo znečišťujících látek. Jedná se například o chemické provozy, nebo jsou provozy v rámci čistíren odpadních vod nebo úpraven vod, kde se do vody přidávají různé chemické látky a sloučeniny.

AG 3       Silný ráz

AH 3       Silné vibrace

Jedná se opět o vnější vlivy, se kterými se setkáváme spíše ojediněle a to v zejména v těžkém průmyslu (hutě), v automobilovém průmyslu (lisovny) apod.

BA 3       Invalidé
V poznámce č.3 pod tabulkou NA.6 se uvádí, že se jedná o: „Zdravotnické prostory, v nichž předpisy vyžadují určité způsoby ochrany“. Těmito předpisy se myslí zejména ČSN 33 2000-7-710 (Elektrické instalace nízkého napětí - Zdravotnické prostory) a ještě i stále platná ČSN 33 2140 (Elektrický rozvod v místnostech pro lékařské účely).
Jelikož s účinností od 1.9.2015 nahrazuje norma ČSN 33 2000-7-710 normu ČSN 33 2140 (obě normy platí v současné době souběžně) a mezi normami jsou poměrně velké rozdíly, setkali jsme se v praxi s tím, že projektant vypracoval pro budoucího provozovatele návrh MPBP, kde vhodně skloubil požadavky uvedené v ČSN 33 2140 a v ČSN 33 2000-7-710, včetně systému provádění kontrol a revizí.

BE2N3   nebezpečí požáru hořlavých kapalin
Zde bych chtěl upozornit, že při zpracovávání MPBP a revizních řádů v těchto prostorách, je nutné si uvědomit, že z hlediska prevence je zejména nutné splnit technická opatření dle ČSN 33 2000-4-482. V revizním řádu by měl být popsány konkrétní úkony pro provádění pravidelných kontrol, prohlídek a revizí, zejména se zaměřením na kontrolu kvality provedení krytů, rozsah jejich poškození a upevnění. Revizní řád by měl řešit zejména specifika, kterými jsou tyto prostory odlišné od běžných prostor. S těmito prostory se můžeme setkat zejména v chemických prostorech, rafinériích, ale například také v běžných prostorách, kde dochází ke skladování těchto nebezpečných látek. V praxi jsou asi největším problémem, z hlediska provozování EZ v těchto prostorech, provozy kde dochází k opravám automobilů. Jelikož mám s těmito prostory velké zkušenosti, mohu potvrdit, že až na výjimky, jsou v těchto autodílnách a autoopravnách velmi často porušovány elementární bezpečnostní pravidla, z hlediska provozu elektrických zařízení.

Jelikož jsem se již na tvorbě MPBP, včetně revizních řádů, v prostorách s nebezpečím požáru podílel, tak mohu potvrdit, že se v těchto předpisech řeší mnoho problematických bodů. Samozřejmě velmi záleží na velikosti provozu a rozsahu elektrické instalace. Jinak se zpracovává MPBP pro rozsáhlý provoz v „chemičce“ a jinak v malé autoopravně, přesto si myslím, že v případě obou zmiňovaných provozů je nutné mít MPBP, včetně stanovení pravidel pro kontroly a revize, vypracovaný.

BE2N1
  Nebezpečí požáru hořlavých hmot

BE2N2  Nebezpečí požáru hořlavých prachů

I když se z pohledu vnějších vlivů jedná vlastně o prostory normální, přesto logicky vzato, se o prostory normální, z hlediska provozu elektrických zařízení, nejedná. Zejména prostory s „Nebezpečím požáru hořlavých prachů“, jsou z hlediska provozu velmi problematické. Příkladem provozu EZ v prostorách s „Nebezpečím požáru hořlavých prachů“ jsou jednoznačně systémy zauhlování v rámci tepelných elektráren, firemních energetik nebo tepláren. Nesmí se zapomínat i na prostory, kde se používá mouka, či různé sypké, například glutamátové směsi, které se používají jako příměsi do kořenících ingrediencí apod. Připomínám, že v těchto prostorech se počítá i s vnějším vlivem nebezpečím výbuchu hořlavých prachů.

Z hlediska náplně revizních řádů je filozofie podobná jako v případě prostorů s nebezpečím požáru hořlavých kapalin, i když kontrola krytů v rámci vizuálních prohlídek by měla být možná o něco důkladnější. V revizním řádu, by se mělo specifikovat, které prostory jsou z hlediska požadavků na kvalitu krytí nejrizikovější.

Nebezpečí výbuchu
Z hlediska bezpečnosti provozovaných elektrických zařízení se jedná o prostory jednoznačně nejrizikovější a tedy z hlediska náplní MPBP a revizních řádů o prostory, kde musí platit nejpřísnější a konkrétní pravidla. Jedná se o následující prostory z hlediska vnějších vlivů:

BE3N1  Nebezpečí výbuchu hořlavých prachů

BE3N2  Nebezpečí výbuchu hořlavých par a plynů


Připomínám, že v ČSN 33 2000-5-51 ed.3 se u těchto vnějších vlivů uvádí, že „Elektrická zařízení v místech s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů, plynů a par platí soubory norem ČSN EN 60079, zejména základní normy ČSN EN 60079-10-1, ČSN EN 60079-10-2, ČSN EN 60079-0 ed.3. a ČSN EN 60079-14 ed.3“.
Vypracování MPBP včetně revizních řádů jsou pro tyto prostory naprostou nutností a ten kdo v těchto prostorách pracuje, jistě může potvrdit, že bez těchto předpisů by byl provoz elektrických zařízení v rozlehlejších provozech nemyslitelný.

V rámci inspekční činnosti jsme s kolegy s pobočky v Ústí nad Labem více než půl roku posuzovaly systém údržby, oprav, kontrol a revizí na provozu na jednom z největších chemických provozů v republice. Jedním z hlavních bodů inspekce bylo mimo jiné posoudit i kvalitu a účinnost vypracovaných MPBP a revizních řádů. Při inspekci jsme mimo jiné zjistili, že v rámci provádění revizí v prostředí s nebezpečím výbuchu nejsou využívány všechny normou předepsané kontroly a revize. Při tvorbě revizních řádů v prostředí s nebezpečím výbuchu, je nutné používat ustanovení normy ČSN EN 60079-17 ed.3. (Výbušné atmosféry – Revize a preventivní údržba elektrických instalací), proto si dovolím připomenout typy kontrol a revizí, které je nutné v prostorách s nebezpečím výbuchu provádět, a které nejsou zcela identické s typy revizí pro prostory bez nebezpečí výbuchu.

Výchozí revize: jedná se o revizi všech elektrických zařízení a systémů a instalací před jejich uvedením do provozu.  Používá se pro kontrolu správnosti vybraných typů ochrany a jejich instalace a provedená prohlídka musí být detailní.  V poznámce k tomuto typu revize se uvádí, že úplná výchozí revize není nutná, pokud byly na zařízení provedeny revize výrobcem a je nepravděpodobné, že by při instalaci došlo k ovlivnění bezpečnosti zařízení revidovaných výrobcem. Například se nevyžaduje revize vnitřních spár motoru v pevném závěru, ale kryt svorkovnice, který musí být při připojování přívodního kabelu sejmut, by měl být po instalaci podroben prohlídce.

Periodická revize: jedná se o revizi prováděnou periodicky na všech zařízeních, systémech a instalacích. Úroveň revize a interval mezi jednotlivými revizemi musí být určen s ohledem na typ zařízení, doporučení výrobce, faktory způsobující jeho zhoršení (náchylnost ke korozi, vystavení chemikáliím nebo rozpouštědlům, pravděpodobnost hromadění prachu a špíny, pravděpodobnost výskytu vody, vystavení vysoké okolní teplotě, nebezpečí mechanického poškození a další), zónu použití a výsledky předcházející revize. Provedená prohlídka může být vizuální nebo zběžná. Bez vyžádání odborného posudku nesmí být interval mezi periodickými revizemi prodloužen na dobu delší než tři roky.

Poznámka: Zde bych chtěl upozornit, že v ČSN 331500/Z3 z dubna 2004 se uvádí, že objekty v prostředí s nebezpečím výbuchu by se měli revidovat po dvou letech, ale v poznámce č.3 této normy se uvádí, že pro vliv označený BE3N2 (nebezpečí výbuchu hořlavých plynů a par), stanoví ČSN EN 60079-17 maximální lhůtu 3 roky, nelze-li využít podmínku čl. 4.3.2 této normy.

Výběrová revize: jedná se o revizi na části elektrických zařízení, systémů a instalací a prohlídka může být vizuální, zběžná a detailní.

Poznámka: Prakticky se využívá zejména vizuální a zběžná prohlídka.

Trvalý dozor: jsou využívány jak vizuální, tak i zběžné prohlídky. Pokud instalace není vhodná na trvalý dozor (např. pohyblivá zařízení), musí být podrobena periodickým revizím.

Jak je z výše uvedeného textu zřejmé, úroveň revize se odvíjí od konkrétních úrovní prohlídek.

Úroveň prohlídky: ČSN EN 600079-17 ed.3, čl.6, tabulky 1 až 4

Jednotlivé tabulky jsou rozděleny podle typů ochran:

Připomínám, že obecně je za základní normu pro revize elektrických zařízení a instalací považována ČSN  33 1500. Pro revize elektrických instalací se musí používat ČSN 33 2000-6. Upozorňuji, že kapitola 62 řeší pravidelné revize. Na rozdíl od ČSN 33 2000-6-61 ed.2 je zde provádění pravidelných revizí řešeno detailněji, a proto i při pravidelných revizích provozovaných elektrických instalací lze tuto normu používat, a to i v případě revizí EZ v prostředí s nebezpečím výbuchu.

V revizním řádu pro prostory zvlášť nebezpečné, s nebezpečím požáru a výbuchu by se samozřejmě měli objevit v podstatě samé body jako v revizním řádu pro jakékoliv jiné prostory, ovšem doplněné o určité specifikace, které jsou pro výše uvedené prostory typické.


Jelikož v mnoha revizních zprávách nejsou zejména body prohlídky vůbec uváděny, doporučuji základní body prohlídky, v rámci revize elektrické instalace, v revizním řádu uvádět. Dále připomínám, že základní body, které by měla revizní zpráva obecně obsahovat, jsou uvedeny i ve Vyhlášce č.73/2010 Sb. v příloze č.2 (bod č. 6).

Závěrem také připomínám, že elektrická zařízení provozovaná v prostorách s nebezpečím výbuchu, zvlášť nebezpečných, s nebezpečím požáru spadají mezi zařízení, která mohou být uvedena do provozu pouze se souhlasem organizace Státního odborného dozoru (TIČR), proto není vyloučené, že součástí inspekce může být i kontrola opatření, které provozovatel zařízení musí přijmout a zahrnout do svého MPBP.

Autor: Ing. Jiří Sluka, inspektor EZ, TIČR, pobočka Ústí nad Labem


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 67 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.