Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Slovenský ELO SYS 2017 byl již v Nitře!


Document Actions
Slovenský ELO SYS 2017 byl již v Nitře!
Hlavní elektrotechnický veletrh na Slovensku změnil po 22. ročnících své místo! Letos se objevil poprvé ve třech halách nitranského výstaviště spolu se slovenským Mezinárodním strojírenským veletrhem. Letos jsme se s kamerou vydali za těmi, kteří chtěli o této události prozradit více.
Miroslav Minařík, ze dne: 7.06.2017
reklama


Každý trh má svá specifika. Pokud cestujete, pak si odlišností a tamních zvyků všímáte více. Naše práce se skládá také z návštěv elektrotechnických událostí, kam veletrhy a výstavy bezesporů patří. Aktivita na veletrzích není naší primární činností, a proto nelze očekávat naši automatickou přítomnost. Pokud nám vychází čas, navštěvujeme různé (nejen Evropské) veletrhy, abychom mohli srovnávat a inspirovat se.


Trenčínský ELO SYS
se stal slovenskou tradicí, která začala ztrácet na síle po ekonomické krizi v roce 2008. Vystavovatelé začali zvažovat, kterých odborných událostí se budou účastnit. Když se v roce 2011 objevil veletrh AMPER v Brně, zamíchalo to karty rozhodování ještě více. Mezitím co přestěhování AMPERu do Brna pomohlo jak BVV (majiteli výstaviště), Terinvestu (pořadateli AMPERu), tak i vystavujícím a v podstatě i návštěvníkům, ELO SYS tato skutečnost oslabila. Také tomu pomohla Incheba dvěma pokusy v Bratislavě. Brno je totiž přesně uprostřed obou republik a z tohoto pohledu je vzdálenost nejzazších bodů republik stejná.

Pokud budu tvrdit, že mnohým vystavovatelům se nechce vystavovat více než jednou (AMPER), natož dvakrát (AMPER, ELO SYS) nebo dokonce třikrát (AMPER, ELO SYS, FOR ELECTRO), tak si opravdu nevymýšlím. Dokonce některé značky i na AMPERu vystavují jen jednou za dva roky! Proč tomu tak je není žádným tajemstvím. Rozpočet na propagaci není neomezený u žádné společnosti. A pokud je omezený, tak se musí realizovat takový počet událostí, které se mají čím zaplatit.

Situace s vystavováním na Slovensku má bohužel ještě další rozměr. Je několik značek v ČR se zastoupením i pro SR, ale dvojnásobný rozpočet na propagaci nemají. A tak rozhodování, zda vystavovat bylo závislé také na obchodním faktoru pořadatelů hlavních elektrotechnických veletrhů. Snížení ceny za výstavní plochu nic neřeší. To jsme již byli svědky v roce 2011-2013 v Praze v Letňanech po té, co se AMPER přesunul do Brna. Videozáběr z ELO SYSu 2015 zde. Úspěch veletrhu je tedy ještě o něčem jiném ...

A co Bratislava?
Vzpomínám si na dva ročníky ELEKTRO Expo na výstavišti Incheby. Musím si pamatovat! V roce 2009 jsme jako novináři čekali před branami více než hodinu, protože nás mohli vpustit až v 9:00 spolu s návštěvníky. Tamní areál byl autem skvěle dostupný, pavilony vybavené, ale po dvou ročnících (2009, 2010) se třetí již nekonal.

ELO SYS v Nitře
Z mého pohledu dobrý krok. Trenčínské výstaviště za dobu konání do areálu viditelně příliš neinvestovalo. Zázemí bylo prakticky stále stejné. Ať již začnu u parkoviště, výstavních stanů, sociálního zařízení a tiskovým centrem a internetovou konektivitou konče. Nitra je o hodinu cestování dál, ale cesta příjemná. Letos se ELO SYS konal v pavilonech A, B, C, což bylo sympaticky vedle sebe. Přijeli jsme hned první den na devátou hodinu, ovšem to bylo příliš brzo. Chtěli jsme se s mnohými vystavovateli pozdravit ještě dříve než se objeví návštěvníci. Některé stánky zely prázdnotou a vystavovatelé přijížděli nedisciplinovaně až na 10.-11. hodinu. Ale to jako by tušili návštěvníci. Ti začali přicházet až kolem poledne.

Může ELO SYS v Nitře konkurovat AMPERu?
Výstavištěm určitě ne. BVV má zcela jiné parametry. Z mého pohledu má být ELO SYS především slovenský. V samotném základě to má být především přehlídka tuzemských společností a odborníků. Pokud se zlepší scénáře veletržních událostí, obchodní komunikace a motivace návštěvníků, může být tato událost opět neopomenutelnou událostí v kalendáři. Ale to je plně v rukou pořadatelů. Slovensko si svůj elektrotechnický veletrh zaslouží. Pokud se zcela změní dosavadní vzorec příprav, příští ročník bude skvělý!



Kdo jste byl na
ELO SYSu 2017 v Nitře,
ohodnoťte událost vy sami

v níže uvedené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
První podzimní veletrh na Slovensku byl letos v Bratislavě. Měl neobvykle pestrý doprovodný program a nejzajímavější složkou celé události byla část osvětlování. Kamerou jsme zachytili některé zajímavé expozice, které byly ve středu zájmu návštěvníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933