Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Skupiny zdravotnických prostorů a požadavky k ochraně před dotykovým napětím


Document Actions
Standardní článek
Jaké normy se věnují revizím a kontrolám elektrických instalací a zařízení ve zdravotnických prostorách? K jakým změnám v této oblasti v poslední době došlo? Jaké jsou tři základní skupiny zdravotnických prostorů podle aktuální normy? A jaká zde platí základní ochranná opatření? To se dozvíte v tomto článku.
Autorský článek, ze dne: 3.02.2015
reklama


Jak již to bývá v případě nahrazení „českých“ norem, normami které jsou českými verzemi evropských harmonizačních dokumentů, jsou tyto nově vydané harmonizované normy v některých svých ustanoveních odlišné od ustanovení „původních“ českých norem. Právě tyto „odlišnosti“ jsou hlavním důvodem, proč se snažíme vysvětlit rozdíly mezi oběma normami a zejména jak provádět kontroly a revize ve zdravotnictví. Součástí přednášky bude i porovnávání ustanovení ČSN 33 2140 a ČSN 332000-7-710.

ČSN 332000-7-710 „Elektrické instalace nízkého napětí – Zařízení jednoúčelová  a ve zvláštních objektech – Zdravotnické prostory“, ještě sice neplatí samostatně, ale již se množí poměrně dost dotazů, které jednoznačně dokladují, že ne všechny ustanovení „nové“ normy jsou dostatečně srozumitelná.

V předmluvě k ČSN 332000-7-710 se uvádí hlavní změny proti předchozí normě ČSN 33 2140, kde se mimo jiné uvádí, zavedení tří základních skupin zdravotnických prostorů, což je opravdu zásadní změna, která ve velké míře ovlivňuje pohled na požadavky této „nové“ normy.

U každé nově vydané normy je důležité si uvědomit její rozsah platnosti, tak aby při samotné činnosti nedošlo již v samém počátku k fatální chybě, tím že bude daný prostor posuzován podle chybné normy. Požadavky normy platí zejména pro nemocnice, soukromé kliniky, lékařskou a dentální praxi a určené místnosti zdravotnické péče na ostatních pracovištích a pro elektrická zařízení v prostorech určených pro lékařský výzkum. Požadavky normy mohou být také použity ve veterinární medicíně a vztahují se také na elektrické instalace v nemocnicích a klinikách (včetně těch, které jsou umístěny v pojízdných nebo přepravitelných jednotkách), sanatoriích a zdravotních klinikách, v domech s pečovatelskou službou pro seniory a dlouhodobou péčí, kde se pacienti podrobují lékařské péči, v lékařských centrech, ambulantních klinikách a odděleních, ošetřovnách pro zraněné a v ambulantních zařízeních. Z výše uvedeného přehledu prostorů, pro které norma platí, je zřejmý její poměrně široký „záběr“.

Je nutné upozornit, že požadavky této normy neplatí pro ME (zdravotnické) přístroje, pro které platí soubor norem ČSN EN 60601.

Základní filozofií ČSN 33 2140 byla existence tzv. „Požadavků“ k ochraně před nebezpečným dotykovým napětím. Pro větší přehlednost si tyto požadavky v úvodu přednášky souhrnně uvedeme.
  • Požadavek „P0“     –     základní požadavky
  • Požadavek „P1“     –     ochranné uzemnění
  • Požadavek „P2“     –     ochranné pospojování
  • Požadavek „P3“     –     omezení dotykového v místnostech určených k přímým zásahům na srdci
  • Požadavek „P4“     –     proudové chrániče
  • Požadavek „P5“    –     zdravotnická izolovaná soustava (ZIS)
  • Požadavek „P6“     –     ochrana oddělením obvodů
  • Požadavek „P7“     –     ochrana bezpečným napětím
  • Požadavek „GE“     –     hlavní nouzový zdroj elektrické energie
  • Požadavek „E1“, „E2“     –     speciální nouzové zdroje elektrické energie

Povinnost splnění těchto požadavků pro jednotlivé prostory byla velice přehledně uvedena v tabulce číslo 3 „Aplikace požadavků“, takže praktické využití bylo aktuální a velice jednoduché.   Bohužel v nové ČSN 332000-7-710 žádná takováto tabulka neexistuje, i když výše uvedené požadavky jsou v normě také více či méně aplikovány, ovšem poměrně méně přehledným způsobem.

Jak již bylo uvedeno zavedení tří základních skupin zdravotnických prostorů v ČSN 332000-7-710, což je zásadní změnou oproti předchozím ustanovením. Jedná se o následující skupiny:

skupina 0
Zdravotnický prostor, kde se nepředpokládá použití žádných příložných částí a kde porucha (zkrat) zdroje nemůže způsobit ohrožení života.

skupina 1
Zdravotnický prostor, kde při první závadě nebo při přerušení základního napájení je možné připustit přerušení provozu (funkce) zdravotnických elektrických přístrojů, aniž by došlo k ohrožení pacienta. V tomto zdravotnickém prostoru se předpokládá použití příložných částí jak zevně, tak i uvnitř těla, ale ne v místech, která jsou vyhrazena skupině 2.

skupina 2
Zdravotnický prostor, kde se předpokládá použití aplikovaných částí pro intrakardiální použití nebo pro náročná ošetření či chirurgické zákroky, kde výpadky (přerušení) napájení mohou ohrozit pacienty.

Poznámka: Intrakardiální použití je postup, při kterém je elektrický vodič umístěn do srdce pacienta nebo se pravděpodobně dostane do styku se srdcem.

V ČSN 33 2000-7-710, příloha B, tabulka B1 jsou uvedeny příklady přiřazení zdravotnických prostor do jednotlivých skupin.

Z výše uvedených definic je zřejmé, že prostory zařazené do skupiny 1 a 2 jsou z pohledu používání zdravotnických zařízení, považovány za prostory s výskytem většího rizika z hlediska možnosti úrazu elektrickým proudem.

U každé revize elektrické instalace (zařízení) je jedním ze základních podkladů „Protokol o určení vnějších vlivů“, v případě zdravotnických zařízení musí být tento „Protokol“ navíc doplněn o tzv. „Klasifikaci zdravotnických prostorů“ (včetně zařazení do příslušné skupiny). Domníváme se, že bez tohoto rozdělení nelze revizi elektrické instalace řádně provést, protože dle dané skupiny se odvíjí i konkrétní požadavky na provoz elektrických zařízení a instalací.

Samozřejmě, že mezi nejdůležitější požadavky z hlediska bezpečnosti, patří aplikace ochranných opatření z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem. Připomínám, že přehled základních ochranných opatření je uveden v ČSN 33 2000-4-41 ed.2:
  • Automatické odpojení od zdroje.
  • Dvojitá nebo zesílená izolace.
  • Elektrické oddělení.
  • Ochrana malým napětím SELV, PELV.


Autoři: Ing. Jiří Sluka, inspektor EZ, ZZ TIČR, pobočka Ústí n. L.
Ing. Vladimír Macháček, inspektor ZZ, EZ TIČR, pobočka Ústí n. L.

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933