Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Skrytá montáž vodičů a kabelů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.09.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Skrytá montáž vodičů a kabelů


Hovoříme-li o skrytém způsobu montáže vodičů a kabelů v souvislosti s bytovou výstavbou, máme na mysli vedení uložená v trubkách pod omítkou, v trubkách zalitých v betonu... Jaké jsou přednosti skrytých způsobů montáže? Jaké jsou výhody a nevýhody? Více zde...
Josef Kunc, ze dne: 3.09.2008

Hovoříme-li o skrytém způsobu montáže vodičů a kabelů v souvislosti s bytovou výstavbou, máme na mysli vedení uložená v trubkách pod omítkou, v trubkách zalitých v betonu, v trubkách nebo kabely v dutých příčkách nebo kabelová vedení v omítce či v drážkách pod omítkou.

Nespornou předností skrytých způsobů montáže vodičů a kabelů je, že při jejich použití nedochází k narušení estetického vzhledu interiérů. Mají ale také další výhody, jako jsou např. dobrá ochrana před mechanickým poškozením a z toho vyplývající dlouhá životnost nebo minimální nároky na údržbu. U trubkových vedení je výhodné ponechat prostorovou rezervu pro dodatečné úpravy a doplňování dalších vodičů. Relativní nevýhodou je přitom nutnost vytváření hlubších drážek ve zdivu. Nevýhodou je i nutnost používání odbočovacích nebo protahovacích krabic ve vzdálenostech do 15m při přímém vedení a do 10m při vedení s ohyby. Mezi nevýhody patří i rozdělení montážních prací alespoň do dvou etap:

Při montáži se mohou používat tuhé elektroinstalační trubky s hotovým, průmyslově vyráběným příslušenstvím, obsahujícím tvarové díly (kolena, ohyby, spojky) a také spojovací hrdla ke krabicím. Na trhu jsou i tuhé plastové trubky, které lze při použití vhodných přípravků ohýbat nebo na nich vytvářet spojovací hrdla bez nutnosti jejich zahřátí na vyšší teplotu (jak to známe z dřívějška např. z oblasti odpadních plastových potrubí). Výhodou tuhých trubek je snadnější zatahování vodičů.

Pohodlnější je používání ohebných zvlněných trubek, které se v nepřerušených délkách vedou z jedné krabice do druhé, ovšem zatahování vodičů je již poněkud obtížnější.

Při kladení trubek je nutné dbát následujících zásad:

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o. - Novolíšenská 8a, Brno - +420 773 123 100 - redakce@elektrika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.