Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SKELDO: Katalog smršťovací techniky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.02.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SKELDO: Katalog smršťovací techniky


SKELDO: Katalog smršťovací techniky
Nezapojený vodič, nezapojený kabel na stavbě je dobré ukončit. Pokud pominu možnost, že se o ostrou hranu žíly může někdo zranit, může na něm být napětí. A pokud leží kabel v prostředí nechráněném před venkovními vlivy počasí, pak je třeba opatřit konec vedení chránící koncovkou. Ale to jsme pouze u zakončování. A což takhle oprava porušené izolace kabelu? Pokud položíte třeba 150 metrů ovládacího kabelu a uprostřed nalezneme poškozený plášť, je dobré znát řešení ...
Igor Nováček, ze dne: 6.02.2018



Zakončení vodičů je velice důležitým procesem, který znalá osoba v elektrotechnice nepřehlíží a nedává mu nízkou prioritu. Naopak například spotřebitel, s problematikou fyziky neseznámen, vidí zakončování vodičů především optikou "kam připojit a nikoliv jak". Kromě průřezů a barev je také důležité přihlížet k vlastnostem plastů a prostředí, kde se zařízení instaluje. Třeba už jen proto by měl opravdový elektrotechnik znát dostupné alternativy spojovacích prvků. Nyní mám před sebou katalog SKELDO, který je o této problematice ...



Co v katalogu objevíme


 
Pro větší náhled kliknout!


Jaké je provedení detailů informací
V tomto případě nejde o koncernový katalog, jehož tvorba se řídí podle firemních pravidel. Katalog je jednoduchý. Nalezneme nadpis, fotografie (i s popisky), použití, složení, balení, skladování, technická tabulka parametrů konkrétních typů, příklad objednávání. Uvedené informace jsou určitě dostatečné k výběru správné komponenty a jednoduchost podání dat může být výdou, třeba jako v tomto případě.


Pro větší náhled kliknout!


Koho katalog osloví
Katalog padne do oka každému, kdo pracuje s vodiči. Ať již v dílně nebo na montážích. V minulosti byl výběr jednodušší. Existoval jeden jediný katalog schválených koncovek či spojek a stačilo nalézt příslušný typ a rozměr. Dnes se prokousáváme dodanými certifikáty a zjišťujeme soulady s příslušnými normami. Určité zjednodušení může být v tom, že volíme dodavatele, který nám svým servisem k distribuci produktů pomáhá s výběrem.

Mnozí již víne, že rozhodovací proces v naší branži se neřídí výhradně nejnižší cenou tak jak tomu je ve spotřebitelské sféře. Proto musíme znát hodně elektromateriálů a volit vždy ten, který je nejblíže našim potřebám, možnostem a bezpečnosti, kterou musíme zajistit.


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.